Amarone Fracastoro 2006 (93 Parker punten)

Met 93 Parker Punten behoort deze 11 jaar oude Amarone tot de absolute top! Deze rode wijn van het kleine wijnhuis Villabella heeft een intens helderrode kleur en een prachtig bouquet. De geuren die je in deze wijn tegenkomt zijn kersen, pruimen, not...

Lees meer...

Met 93 Parker Punten behoort deze 11 jaar oude Amarone tot de absolute top! Deze rode wijn van het kleine wijnhuis Villabella heeft een intens helderrode kleur en een prachtig bouquet. De geuren die je in deze wijn tegenkomt zijn kersen, pruimen, noten en kruidige hints van kaneel, kruidnagel en cacao. De smaak is vol, krachtig en prachtig in balans met een zeer lange afdronk. Het alcoholpercentage is zoals bij alle Amarone wijnen hoog. Bij deze Amarone Valpolicella Fracastoro uit 2006 is dat 15,5%. Het wijnhuis en de wijngaarden liggen rondom Canova (5 km ten oosten van het Gardameer). Naast deze fraaie Amarone Fracastoro verkopen wij van het wijnhuis Villabella ook nog Valpolicella Ripasso. 


Scores en prijzen: Robert Parker 93/100

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Veneto
Wijnhuis Villabella
Jaar 2006
Geur kersen, pruimen, noten en kruidige hints van kaneel, kruidnagel en cacao
Smaakprofiel Vol, krachtig en een zeer lange afdronk
Druif Corvina 70%, Rondinella 20%, Corvinone 10%
Bewaren tot  2025
Serveertip Côte de Boeuf , lamsrack, stoofvlees en oude kazen.

 
 

De Amarone wijnen komen uit het gebied tussen Verona en het Gardameer, het herkomstgebied van de Valpolicella. De druiven voor de Amarone worden tussen eind september en begin oktober geplukt en vervolgens gedroogd in speciale ruimtes waar de luchtcirculatie zorgt voor dit proces. De blauwe druiven Rondinella en Corvina (in Italië Corvinone genoemd) raken zo’n 25% van hun vocht kwijt en bevatten een hoge concentratie aan suiker. De druiven worden voorzichtig geperst en de fermentatie vindt plaats in eikenhouten vaten. De wijn wordt een lange tijd gelagerd op grotere en kleinere eikenhouten vaten. De Amarone wijnen van Villabelle liggen op Sloveens eikenhout. Na filtering en botteling rijpt de wijn ook nog een aantal maanden op fles voordat hij verkocht wordt. De druivensoorten Corvina, Rondinella en Corvinone vind je ook terug in de Valpolicella en Ripasso wijnen. 

Druif Corvina

De Corvina druif komt al honderden, zo niet duizenden, jaren voor in de Veronese wijngaarden maar vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar bekend onder de naam Hrvatica. Corvina is de voornaamste druif voor Valpolicella, Amarone en Bardolino wijnen. Kenmerken van de Corvina druif zijn het fruitige aroma (aardbeien, kersen en zwarte peper), de hoge zuurgraad en de lage fenolwaarden (ook wel carbolzuur of carbol genoemd). Dit is een organische verbinding bestaande uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom is gesubstitueerd door een hydroxylgroep (OH). Fenol is daarom een aromatische alcohol. Wanneer Corvina wordt verbouwd op een vulkanische bodem die rijk is aan mineralen kan de druif heel geparfumeerd worden. De druif wordt over het algemeen op de 'Veronese pergola' manier geplant. Hoog, met een horizontale gerichte tak. De Corvina rijpt vrij laat en de dikke schil zorgt voor een aardige weerstand tegen rot. In sommige gebieden waaronder in Piemonte wordt deze soort ook wel “Bonarda” genoemd, wat zeer verwarrend is. Er is namelijk ook een “Bonarda Piemontese” en dat is een andere en niet verwante druif!


Druif Rondinella

Rondinella blijkt al in de 18e eeuw geïntroduceerd te zijn in de provincie Verona en dankt haar naam aan de speciale (paars)zwarte kleur van de bes en lijkt op de zwarte kleur van zwaluwen (zwaluw is 'rondine' in het Italiaans). Ondanks de lange geschiedenis is de Rondinella druif niet erg bekent en staat altijd in de schaduw van het grote broertje Corvina. Rondinella is één van die vele Italiaanse autochtone druivenrassen die het Italiaanse wijnlandschap zo boeiend maken. Je zult deze druif normaliter niet vinden in een andere regio dan in de Veneto. De wijnen waarvoor Rondinella als blenddruif wordt gebruikt zijn doorgaans wel vrij bekend. Ten eerste voor de eenvoudige Bardolino en ten tweede voor de basis Valpolicella. De kwaliteit van deze druif wordt vooral gebruikt in de allerbeste en bekendste wijn uit Veneto, de Amarone wijn. De Amarone wijn geeft droge rode wijnen met veel concentratie en een hoger alcoholgehalte verkregen door het indrogen van de druiven voor de persing. Door de karakteristieken van de bessen is Rondinella bijzonder geschikt om te laten indrogen voordat er wijn van persen wordt. Kenmerken voor de Rondinella druif zijn een complexe neus met granaatappel, zwarte bessen, kersen, pruimen, vanille, gedroogd fruit, tabak en amandel. De smaak is krachtig en toch ook met een zekere zachtheid en souplesse. De beste wijnen kunnen een intense en zeer lange afdronk hebben.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen