Amarone Valpolicella Villabella 2010

Deze Amarone Valpolicella is een echte klassieker uit Noordoost-Italië. De hand geplukte en zorgvuldig geselecteerde druiven worden minimaal vier maanden gedroogd in lage houten kistjes. Deze methode genaamd ‘appassimento’, zorg ervoor dat de wijn ee...

Lees meer...

Deze Amarone Valpolicella is een echte klassieker uit Noordoost-Italië. De hand geplukte en zorgvuldig geselecteerde druiven worden minimaal vier maanden gedroogd in lage houten kistjes. Deze methode genaamd ‘appassimento’, zorg ervoor dat de wijn een hoger suikergehalte verkrijgt waardoor er een uitzonderlijk geconcentreerde wijn ontstaat. De intensiteit van deze wijn is nauwelijks te overtreffen. Deze rode wijn heeft prachtige geuren van granaatappel, zwarte bessen, vanille, gedroogd fruit en amandel. De smaak is krachtig en complex maar heeft ook een zekere zachtheid en souplesse.

Naast deze fraaie Amarone maakt het Wijnhuis Villabella verkopen wijn ook nog een tweede Amarone, de Amarone Fracastoro Villabella 2006 en een Valpolicella Ripasso. Het wijnhuis Villabella en de wijngaarden liggen rondom Canova (5 km ten oosten van het Gardameer).

De Amarone wijnen komen uit het gebied tussen Verona en het Gardameer, het herkomstgebied van de Valpolicella. De druiven voor de Amarone worden tussen eind september en begin oktober geplukt en vervolgens gedroogd in speciale ruimtes waar de luchtcirculatie zorgt voor dit proces. De blauwe druiven (Rondinella en Corvina (in Italië Corvinone genoemd) raken zo’n 25% van hun vocht kwijt en bevatten een hoge concentratie aan suiker. De druiven worden voorzichtig geperst en de fermentatie vindt plaats in eikenhouten vaten. De wijn wordt een lange tijd gelagerd op groter en kleiner eikenhouten vaten. De Amarone wijnen van Villabelle liggen op Sloveens eikenhout. Na filtering en botteling rijpt de wijn ook nog een aantal maanden op fles voordat hij verkocht wordt. De druivensoorten Rondinella, Corvina en Corvinone vindt je ook terug in de Valpolicella en Ripasso wijnen.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Veneto
Wijnhuis Villabella
Jaar 2010
Geur Granaatappel, zwarte bessen, vanille, gedroogd fruit, amandel
Smaakprofiel Vol, krachtig en een zeer lange afdronk
Druif Corvina, Rondinella, Corvinone
Bewaren tot  2030
Serveertip Côte de Boeuf , lamsrack, stoofvlees en oude kazen.

 
 
 

Druif Corvina

De Corvina druif komt al honderden, zo niet duizenden, jaren voor in de Veronese wijngaarden maar vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar bekend onder de naam Hrvatica. Corvina is de voornaamste druif voor Valpolicella, Amarone en Bardolino wijnen. Kenmerken van de Corvina druif zijn het fruitige aroma (aardbeien, kersen en zwarte peper), de hoge zuurgraad en de lage fenolwaarden (ook wel carbolzuur of carbol genoemd). Dit is een organische verbinding bestaande uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom is gesubstitueerd door een hydroxylgroep (OH). Fenol is daarom een aromatische alcohol. Wanneer Corvina wordt verbouwd op een vulkanische bodem die rijk is aan mineralen kan de druif heel geparfumeerd worden. De druif wordt over het algemeen op de 'Veronese pergola' manier geplant. Hoog, met een horizontale gerichte tak. De Corvina rijpt vrij laat en de dikke schil zorgt voor een aardige weerstand tegen rot. In sommige gebieden waaronder in Piemonte wordt deze soort ook wel “Bonarda” genoemd, wat zeer verwarrend is. Er is namelijk ook een “Bonarda Piemontese” en dat is een verschillende en niet verwante druif!


Druif Rondinella

Rondinella blijkt al in de 18e eeuw geïntroduceerd te zijn in de provincie Verona en dankt haar naam aan de speciale (paars)zwarte kleur van de bes en lijkt op de zwarte kleur van zwaluwen (zwaluw is 'rondine' in het Italiaans). Ondanks de lange geschiedenis is de Rondinella druif niet erg bekent en staat altijd in de schaduw van het grote broertje Corvina. Rondinella is één van die vele Italiaanse autochtone druivenrassen die het Italiaanse wijnlandschap zo boeiend maken. Je zult deze druif normaliter niet vinden in een andere regio dan in de Veneto. De wijnen waarvoor Rondinella als blenddruif wordt gebruikt zijn doorgaans wel vrij bekend. Ten eerste voor de eenvoudige Bardolino en ten tweede voor de basis Valpolicella. De kwaliteit van deze druif wordt vooral gebruikt in de allerbeste en bekentste wijn uit Veneto, de Amarone wijn. De Amarone wijn geeft droge rode wijnen met veel concentratie en een hoger alcoholgehalte verkregen door het indrogen van de druiven voor de persing. Door de karakteristieken van de bessen is Rondinella bijzonder geschikt om te laten indrogen voordat er wijn van geperst wordt. Kenmerken voor de Rondinella druif zijn een complexe neus met granaatappel, zwarte bessen, kersen, pruimen, vanille, gedroogd fruit, tabak en amandel. De smaak is krachtig en toch ook met een zekere zachtheid en souplesse. De beste wijnen kunnen een intense en zeer lange afdronk hebben.

 

Druif Corvina

Jarenlang werd gedacht dat de Corvinone druif uit Veneto een mutatie was van de Corvina druif. DNA analyses hebben uitgewezen dat het om twee heel verschillende variëteiten gaat. Terwijl de naam doet denken aan een 'grote' Corvina, is de Corvinone eerder het tegendeel, verfijnd en met een bijzondere kwaliteit en evenwicht. De grootsheid zou eerder gelden zijn voor de kwaliteit van de Corvinone vergeleken met andere druivensoorten. Als de opbrengsten laag worden gehouden, geeft Corvinone sappig, paars fruit en veel aroma aan de wijn. De Corvinone wordt nooit als enige druif gebruikt voor de wijn maar altijd in een blend met andere lokale druivensoorten uit de zoals Rondinella en de Corvina druif. Vergeleken met de Corvina geeft de druif minder alcohol, maar meer markante zuren en een breed spectrum van intense aroma's

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen