Barolo Borgogno Francesco 2012

De koning onder de Italiaanse wijn, zo staat de Barolo uit Piemonte bekend. De kleur van deze rode wijn is granaatappel rood. De geur is complex met impressies van rood fruit, viooltjes en specerijen. Elegante en volle smaak met veel kruidigheid, ges...

Lees meer...

De koning onder de Italiaanse wijn, zo staat de Barolo uit Piemonte bekend. De kleur van deze Barolo is granaatappel rood. De geur is complex met impressies van rood fruit, viooltjes en specerijen. Elegante en volle smaak met veel kruidigheid, gestoofd fruit en chocolade. Een volle en complexe wijn maar toch elegant en heel subtiel van smaak. De afdronk is zoals bij een goede Barolo hoort langdurig met kruidige impressies en een klein zoetje.

Het is een enorm intense wijn met complexiteit, kracht en lengte. Wij raden daarom ook aan om deze Barolo Borgogno Fransesco minimaal een half uur voor het drinken te karafferen (overschenken in karaf of decanteerkan) zodat de wijn in contact komt met zuurstof om zich zo nog verder te ontwikkelen.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Piemonte (Barolo)
Wijnhuis Borgogno Francesco
Jaar 2012
Geur Rijk aan rood fruit, viooltjes en specerijen
Smaakprofiel Complex en behoorlijk krachtige met redelijk wat zuren en veel rood fruit
Druif Nebbiollo
Bewaren tot  2030
Serveertip Lekker bij rood vlees, wild, pasta’s, eendenborst en kazen

 
 

Wijnhuis Francesco Borgogno

Francesco Borgogno is een klein wijnbedrijf in Barolo. Dit is één van de meest prestigieuze en beroemste wijngebieden ter wereld. Het gebied kent maar één DOCG, de Barolo DOCG. Het hart van het Barolo gebied is het dorpje La Morra, al komt de wijn ook uit een gebied dat zich uitstrekt over 10 omliggende gemeenten. Doordat het zo’n klein gebied is, zijn de meeste bedrijven klein en kom je binnen de gemeenschap van wijnboeren dezelfde namen meerdere keren tegen. Francesco Borgogno is dan ook zeker niet de enige Borgogno in Barolo en La Morra, het belendende dorp.

De hoofdmoot van de wijnen van Borgogno wordt gevormd door de Barolo zelf. Zeer traditioneel gemaakt, dus met drie jaar rijping op hout en dan nog een jaar op fles. Ook de oogst en de hele vinificatie zijn zeer traditioneel. Francesco maakt per jaar slechts 15.000 flessen Barolo en een klein deel van zijn druiven dient om de Nebbiolo te maken, ook al weer op uiterst traditionele wijze. Op dit moment zijn het de zonen van Francesco, die langzaamaan het familiebedrijf overnemen, maar de kwaliteit en het procédé zijn vooralsnog ongewijzigd en leiden tot een uitstekend resultaat.



Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië ter wereld vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s!

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn. Er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor de productie van wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk. De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch).

Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder. De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de 'Nieuwe Wereld' nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

 
 

Druif Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de Nebbiolo druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle druivensoorten in de Piemonte geoogst. Meestal in de 2e helft van oktober of zelfs pas in de 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode in de ochtend de dalen in Piemonte vult. De Nebbiolo druif is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit ook door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo. Want de wijn wordt ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd. Alhoewel de Nebbiolo druif waarschijnlijk al eeuwen lang verbouwd werd in Piemonte is de opkomst en grote roem begonnen halverwege de 19e eeuw. Toen werd de Franse wijnmaker Louis Oudart gevraagd om de kwaliteit van de plaatselijke wijn te verbeteren. Hij ontdekte dat het fermentatieproces verbeterd kon worden door o.a. toepassing van de zogenaamde ‘malolactische fermentatie’, en dat de druif dan zeer geschikt was voor het maken van droge rode wijn, want tot dan toe was Barolo vooral een zoete wijn.

Doordat de Nebbiolo zeer langzaam rijpt moet deze eigenlijk alleen worden aangeplant op de warmste hellingen die het meeste zon krijgen en de meeste beschutting hebben in koelere periodes. Het beste groeit de Nebbiolo druif tot 450 m boven zeeniveau. Zeker ook omdat de Nebbiolo typisch een vrij hoog gehalte aan tannines heeft, met name in de schil. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat wordt helaas niet beter door lange flesrijping. Vanwege deze tannines wordt de rode wijn gemaaktvan Nebbiolo druiven dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het een wijn die vooral als hij jong is redelijk veel tannines en veel structuur heeft. Vrijwel alle rode wijnen van de Nebbiolo druif hebben baat bij flesrijping, soms maar een paar jaar, maar zeker de cru wijnen hebben wel 10 tot 20 jaar nodig om mooi op dronk te raken en een mooie uitgewerkte en zachte smaak te krijgen. De Nebbiolo druif geeft lichtrode wijnen met een intrigerende geur van rozen, teer, soms kersen of pruimen, leer, verse groene kruiden of gedroogd fruit. Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes, geraniums, rozenblaadjes en aardse tonen zoals (bos)grond, paddenstoelen en teer.

Nebbiolo heeft relatief weinig kleur en de neiging om bij oudering snel kleur te verliezen (van rood naar bruin). Rode wijn van de Nebbiolo druif kan vanwege zijn kracht en structuur het beste gedronken worden tijdens het eten, zeker de wat jongere Nebbiolo's. Klassieke combinaties uit de Italiaanse keuken zijn met gebraden rood vlees en wild. In de Alto-Piemonte wordt de druif Spanna genoemd en groeit daar al sinds de 13e eeuw.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen