WijnVoorNu wijnblog

Druivensoort Marsanne

Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij vinificatie wordt vaak macération (pelliculair) toegepast waardoor prachtige witte wijnen kunnen ontstaan. De druif brengt ongeveer 50-60 hectoliter wijn per hectare voort. De bleke wijnen met een groene waas zijn bijna even aromatisch als die van roussanne. Ze zijn vol, met zwakke zuren, diep gekleurd, alcoholrijk en droog. Het aroma komt tot uitdrukking in geuren van meidoorn, viooltjes, acacia, honing, bloemen, amandel, noten en lychees. Opvallend is de soms lange houdbaarheid. Gebruik: De meeste witte wijn van de Marsanne druif wordt jong gedronken. Het zijn verkwikkende, vrij lichte wijnen met frisse perzik en citrus in de smaak. Er zijn ook rijkere, vollere wijnen van Marsanne. Die komen uit de prestigeuze Crus in het noorden van de Rhône vallei als Saint-Péray, Crozes-Hermitageof St-Josef. In het zuiden van Frankrijk speelt de marsanne een belangrijke rol in de noordelijke Rhône (Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Condrieu, Saint-Joseph en Saint-Péray). Verder komt de druif ook voor in de Franse Savoie. Ook in Australië (Victoria), Californië, Italië en in Zwitserland is de druif kleinschalig aangeplant.

Druivensoort Trebbiano

De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uni blanc). Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong.

Wijnland Hongarije

  • Geplaatst op
  • Door Lisa
  • Geplaatst in wijnlanden
  • 0

Hongarije behoort tot de meest veelzijdige wijnlanden van Europa. Het produceert wijnen met een volstrekt eigen karakter. Al deze wijnen komen voort uit een rijke wijnbouwtraditie die teruggaat tot de tijd dat de Romeinen hier hun provincie Pannonia stichtten. Een traditie die invallen van de Mongolen in de 13e eeuw, de bezetting van een groot deel van het land door de Turken in de 16e en begin 17e eeuw, en, in het meer recente verleden, het verlies van grote gebieden aan buurlanden overleefde. In het midden van de 17e eeuw ontdekte men in Hongarije het hoe en waarom van het verschijnsel botrytis cinerea (edele rotting), de sleutel tot het latere succes van Tokaj.

Wijnland Italie

  • Geplaatst op
  • Door Lisa
  • Geplaatst in wijnlanden
  • 0

De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een toepasselijke naam voor wat nu (Zuid) Italië is. Italië is immers een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd en tegelijk ook onbekend. Misschien komt dat omdat de Italianen hun creativiteit niet altijd in de juiste marketingbanen weten te leiden. Zie het enorme aantal wijnen en bijbehorende herkomstbenamingen. Anderzijds zou dit gegeven een uitdaging voor avontuurlijke wijnliefhebbers moeten zijn.

En er is meer dat Italië uniek maakt. Geen enkel ander land kan zich er op beroemen dat het wijnbouw heeft in letterlijk alle gewesten. In Italië is dat van het hoge noorden tot in het diepe zuiden. Nog een detail: in het ontwerpen van hun etiketten laten de Italianen iedereen ver achter zich.

Wijnland Griekenland

  • Geplaatst op
  • Door Lisa
  • Geplaatst in wijnlanden
  • 0

Griekenland geldt zo’n beetje als de bakermat van de Europese wijnbouw. Van hier uit hebben de druif en de kunst van het wijnmaken zich geleidelijk aan verspreid langs de kusten van de Middellandse Zee. Naar Oenotria, het huidige Italië bijvoorbeeld. En naar Massilia, nu: Marseille, in Zuid Frankrijk.

Toch had Griekenland tot voor kort geen al te grote faam als wijnland. Veel wijnen hadden te leiden onder gebrekkig wijnmaken. Gelukkig is de Griekse wijnbouw aan zijn lang verwachte tweede jeugd begonnen. Behalve ‘typisch’ zijn de wijnen nu ook lekker!

Met uitzondering van de onherbergzame delen zijn wijngaarden verspreid over heel Griekenland te vinden. Op het vasteland, op de Peloponnesus en op de vele eilanden. Om te hoge temperaturen te vermijden zijn veel van die wijngaarden aangelegd op hellingen. Dat is geen probleem, want Griekenland is een uitgesproken bergachtig land.