Cursus wijn proeven voor beginners 1

Wijn proeven met je ogen? Eigenlijk proef je wijn met je hersenen en zijn je ogen, neus en mond slechts middelen die informatie verzamelen. Wijn proeven begint dus met het kijken naar de wijn, dat klinkt heel raar maar toch is dat vaak het eerste wat je doet als je een glas witte of rode wijn ingeschonken krijgt. De kleur van de wijn zegt vaak al heel veel over de wijn. Bijvoorbeeld over de druivensoort of hoe oud de wijn is. Natuurlijk kun je niet alle druivensoorten herkennen aan de kleur maar bijvoorbeeld pinot noir (voor het maken van rode wijn) is zo licht van kleur dat je er gemakkelijk doorheen kan kijken. Druiven als syrah, caberbet sauvignon, grenache zijn veel donkerder. Hier kun je bijna nooit doorheen kijken.

Wijnproeven begint met je ogen!

Ook de kleur van de wijn zegt soms al iets, is de wijn aan de bruine kant dan is de wijn al flink aan het (ver)ouderen. Het zou bijvoorbeeld een oude Bordeaux of Amarone Valpolicella kunnen zijn. Bij witte wijn is het iets moeilijker maar ook daar zijn sommige druivensoorten wel te herkennen. Een chardonnay die houtlagering heeft gehad is vaak donderder geel dan een sauvignon blanc. En witte wijnen die ouder worden verkleuren ook steeds meer naar donder geel. Een belangrijke tip om goed naar de intensiteit en klein te kijken is dat je voldoende licht hebt en je glas boven een witte tafel of wit vel papier houdt.

De kleur van een rode wijn ontwikkelt in de tijd en ouderdom. Jonge wijnen zijn vaak diep paars en met de ouderdom ontwikkelen zich de bruintonen. Afhankelijk van de druivensoort gaat de tint verandering sneller. Een voorbeeld van een wijn uit ons assortiment die door ouderdom bruinrood is geworden is de 
Brunello di Montalcino Collemattoni Italië 1998



Glas wijn


De kleur van witte wijn:

Bleekgeel: komen vaak voor bij jonge wijnen.

Geelgroen: Jonge, levendige wijnen of uit meer koele wijngebieden.

Strogeel: vaak een tussenkleur voor veroudering of is de basiskleur van een bepaald druivenras

Goudgeel: een volle gele gloed, vaker van toepassing op rijpe, geconcentreerde wijnen..

Bruingeel: wijst op ouderdom of doelbewust via gecontroleerde oxidatie (b.v. sherry). Komt ook voor bij oudere Bourgogne wijnen (10 jaar of ouder). 


De kleur van rosé wijn:

Grijsroze: wat bleker van tint, voor jonge een eenvoudige rosé wijn die heel kort op de schil heeft gelegen.

Frambooskleur: meestal een jonge en fruitige rosé waarbij het sap iets langer in contact is geweest met de schil.

Zalmkleur: een lichtgerijpte rosé.
 


De kleur van rode wijn:

Donkerpaars: vaak jonge en geconcentreerde wijnen (Syrah, Grenache, Garignan).

Paarsrood: jonge, deels ongerijpte wijnen.

Robijnrood: rode wijnen die al enigszins gerijpt zijn.

Granaatrood: een gerijpte rode wijn.

Bruinrood: goed gerijpte rode wijn, soms al overrijp. Complexe wijnen mogen ook enigszins bruinrood zijn.


 

In artikel 2 gaan we het hebben over het etiket op de wijnfles.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden