Cursus wijn proeven voorbeginners 3

Je neus is een heel belangrijk orgaan bij het proeven van wijn. Nadat je goed gekeken met naar de kleur en intensiteit van de wijn zoals beschreven in 'Deel 1 van de Cursus wijnproevers voor beginner' is het de neus die de volgende stap is bij het proeven van een mooi glas witte wijn, rode wijn of mousserende wijnen als champagne of prosecco.

Hoe werkt je reukorgaan eigenlijk en wat is het precies? Je neus bestaat uit verschillende onderdelen, maar het belangrijkste van je neus zit boven in je neus namelijk het reukorgaan, ook wel het epitheel genoemd. Op dit reukorgaan zit een laagje slijm met daaronder de zintuigcellen. De lucht die je met het ruiken van de wijn via je neus binnenkrijgt moet eerst door dit laagje slijm heen voordat het bij de zintuigcellen komt. Hier gaan de stofjes uit de lucht zich aan de cellen binden. Deze binding zet een hele reeks aan reacties op gang.

Wijnproeven doe je met je neus

Je neus is een heel belangrijk orgaan bij het proeven van wijn. Nadat je goed gekeken met naar de kleur en intensiteit van de wijn zoals beschreven in 'Deel 1 van de Cursus wijnproevers voor beginner' is het de neus die de volgende stap is bij het proeven van een mooi glas witte wijn, rode wijn of mousserende wijnen als champagne of prosecco.

Hoe werkt je reukorgaan eigenlijk en wat is het precies? Je neus bestaat uit verschillende onderdelen, maar het belangrijkste van je neus zit boven in je neus namelijk het reukorgaan, ook wel het epitheel genoemd. Op dit reukorgaan zit een laagje slijm met daaronder de zintuigcellen. De lucht die je met het ruiken van de wijn via je neus binnenkrijgt moet eerst door dit laagje slijm heen voordat het bij de zintuigcellen komt. Hier gaan de stofjes uit de lucht zich aan de cellen binden. Deze binding zet een hele reeks aan reacties op gang.

Uiteindelijk ontstaan er verschillende signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Je hersenen vertalen dit signaal dan weer. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen lekkere geuren en vieze geuren. Bepaalde geuren roepen ook reacties van gevaar (denk aan brand of een gaslucht) op. Maar belangrijker bij het ruiken aan een glas wijn is dat je in die geur elementen kan ontdekken die iets zeggen over de wijn. Druivensoorten hebben eigenschappen die terug komen in de geur. Een ander belangrijk aspect is de bodem waar de druivenstokken staan aangeplant, dit geeft ook geur mee aan de wijn, denk bijvoorbeeld aan druivenstokken die staan aangeplant op de Etna in Sicilië. In deze rode wijn of witte wijn zitten vaak geuren van vuursteen.

Terug naar de druif, de sauvignon blanc druif heeft kenmerken van buxus, citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. De chardonnay druif heeft aroma´s van tropisch fruit, honing, boter, toast, noten, vanille en soms met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. Een blauwe druif als de merlot heeft o.a. rijpe fruit, zwarte vruchtjes (bramen, kersen, cassis) en Laurier.

Wat de neus bijzonder maakt, is dat deze zich goed kan aanpassen. Als je aan de wijn ruikt die in je glas zit dan zul je merken dat, na een paar keer ruiken, je steeds minder ruikt. Dat is wat je neus doet. Hij past zich aan zodat de geur niet constant blijft hangen. Dit komt doordat je neus steeds minder signalen doorgeeft aan de hersenen. Een goed advies als je probeert verschillende geuren te ontdekken en te benoemen is om af en toe ook even het glas neer te zetten of je neus te resetten ;)
Om je smaak te neutraliseren voor het proeven zijn naturel toastjes het beste eten.

De praktijk: 
Belangrijk voordat je aan de wijn gaat ruiken is het walsen. Reden voor het walsen is om de geur van de wijn beter te kunnen ruiken, omdat de aroma’s dan
vrijkomen. Als je eerst aan de wijn ruikt zonder te walsen en na het walsen opnieuw ruikt, zal je het verschil merken. Alleen al door reuk (zoals hierboven beschreven) kun je een wijn typeren als bloemig, fruitig, kruidig, honing, leer enzovoort. Mocht het walsen uit de losse pols niet echt lukken, dan kun je altijd het glas op tafel zetten en rustig ronddraaiende bewegingen maken terwijl je het glas bij de voet vasthoudt.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op info@wijnvoornu.nl 

Reacties

  1. Keest Keest

    Ja, en zo weten we weer dat de geur ontzettend bepalend is voor de smaak. Goed om hier aandacht aan te besteden!!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden