Druivensoorten Veneto, Italië

Het wijngebied Veneto is al eeuwenlang een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italie. Met meer dan 9 miljoen hectoliter wijn per jaar is de regio zelfs het allergrootste wijnproducerende gebied van het land. De Veneto vorm ook het hart van de Italiaanse Prosecco-productie. De belangrijkste wijngebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvel­gebied rond Breganze zijn veel wijngaarden.Het klimaat is zacht en plezierig. Dat komt mede door de invloed van de zee en de naburige bergketens, die koude lucht tegenhouden.

Druivensoorten in het wijngebied Veneto

Het wijngebied Veneto is al eeuwenlang een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italie. Met meer dan 9 miljoen hectoliter wijn per jaar is de regio zelfs het allergrootste wijnproducerende gebied van het land. De Veneto vorm ook het hart van de Italiaanse Prosecco-productie. De belangrijkste wijngebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvel­gebied rond Breganze zijn veel wijngaarden.Het klimaat is zacht en plezierig. Dat komt mede door de invloed van de zee en de naburige bergketens, die koude lucht tegenhouden. 

De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen van de regio zijn Valpolicella, Amarone, Soave en Prosecco. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en de mousserende Prosecco. In totaal wordt 25% van alle wijnen uit Veneto gemaakt met als kwalificatie DOC of DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

Prosecco was tot 2009 de naam van de druif van de gelijknamige mousserende wijn. Maar toen de regio Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene de kwalificatie DOCG kreeg hebben de Italiaanse autoriteiten besloten dat de regio de naam Prosseco mocht dragen en de druif dus niet langer meer. Toen heeft de druif de naam gekregen van het synoniem waar deze al sinds jaar en dag mee bekend stond, namelijk de Glera.

 

Druivensoorten in Veneto (45% rode wijn 55% witte wijn uit 14 DOCG en 27 DOC gebieden)


Blauwe druivenrassen
Corvina
Rondinella
Molinara
Cabernet Sauvignon
Merlot
Pinot nero (pinot noir)
 

Witte druivenrassen
Garganega (stil en frizzante)
Pinot Grigio
Trebbiano
Prosecco (glera)
Verduzzo

Belangrijkste wijngebieden in Veneto
Valpolicella (DOC)
Bardolino
Prosecco
Verona
Soave
Gambellara
Vicenza
Venoto Oriëntale
 

Uit het wijngebied Veneto verkopen wij verschillende wijnen zoals:
 

Valpolicella Ripasso Superiore 2012
Een Valpolicella Ripasso staat soms ten onrechte in de schaduw van zijn grotere broer de Amarone. Doordat de vinificatie van een Valpolicella Ripasso anders is dan bij een Amarone zijn de wijnen lichter en vaak soepeler van smaak dan de zwaardere Amarone wijnen. Deze Ripasso van het wijnhuis Villabella is een blend van de druiven corvina 60%, rondinella 30% en molinara/rossignola 10%. Deze Valpolicella Ripasso Classico Superiore heeft 2 jaar gerijpt op Sloveens eikenhout en is prachtig robijnrood van kleur. In de geur ontdek je intens rood fruit zoals kersen, bramen, bosbessen en wat kaneel. De wijn is droog met een duidelijk aanwezige structuur. Je proeft rood fruit met licht zure tonen en op de achtergrond elegante kruiden zoals kaneel, kruidnagel en peper.


Amarone Valpolicella Villabella 2008
Deze Amarone Valpolicella is een echte klassieker uit Noordoost-Italië. De handgeplukte en zorgvuldig geselecteerde druiven worden minimaal 4 maanden gedroogd in lage houten kistjes. Deze methode genaamd ‘appassimento’, zorg ervoor dat de wijn een hoger suikergehalte verkrijgt waardoor er een uitzonderlijk geconcentreerde wijn ontstaat. De intensiteit van deze wijn is nauwelijks te overtreffen. Deze rode wijn heeft prachtige geuren van granaatappel, zwarte bessen, vanille, gedroogd fruit en amandel. De smaak is krachtig en complex maar heeft ook een zekere zachtheid en souplesse.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden