Geschiedenis Chardonnay

Geschiedenis

Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de witte Chardonnay afkomstig uit voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Sinds eeuwen staat de Chardonnay voor grote witte Bourgogne. Ook in de Champagne speelt hij een essentiële rol. In Duitsland volgde officiële toelating in 1991. Omdat voordien enkele bedrijven al plantgoed uit Frankrijk betrokken, zijn enkele Duitse Chardonnay-wijngaarden wezenlijk ouder. De zeer bekende Chardonnay wijn in Frankrijk heet Chablis, terwijl veel mensen denken dat de Chablis een druivensoort is.

Betekenis

Chardonnay is een van de populairste druivenrassen ter wereld. Hij is in praktisch alle wijnbouw bedrijvende landen aangeplant. Ook in Duitsland neemt de aanplant langzaam maar zeker toe met jaarlijks 50 tot 100 hectare. Met bijna 1100 hectare heeft de Chardonnay nu een aandeel van ongeveer 1% binnen de totale Duitse aanplant. Vooral in districten met een traditioneel hoog aandeel Burgundersoorten (bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl in Baden of aan de Südliche Weinstrasse in de Pfalz) wordt hij met het nodige succes aangeplant.

Teelt

De Chardonnay stelt aan de ligging even hoge eisen als een Weisser Burgunder of een Riesling. Wat mindere wijngaarden zijn daarom ongeschikt. Hij gedijt het best op diepe, kalkhoudende warme bodems. Chardonnay is goed bestand tegen winterkou en is niet erg gevoelig voor ziektes. Wel begunstigen de dunne schillen vorming van botrytis. Hogere stammen verbeteren de bloeivastheid. In de herfst rijpt hij net als de Weisser Burgunder vrij laat en kan hij kort voor de Riesling geplukt worden. De mostgewichten zijn gelijk aan die van Weisser Burgunder en bij kleine opbrengsten nog wat hoger. In de juiste wijngaarden bereiken de zuurwaarden een goed niveau.

Geschiedenis

Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de witte Chardonnay afkomstig uit voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Sinds eeuwen staat de Chardonnay voor grote witte Bourgogne. Ook in de Champagne speelt hij een essentiële rol. In Duitsland volgde officiële toelating in 1991. Omdat voordien enkele bedrijven al plantgoed uit Frankrijk betrokken, zijn enkele Duitse Chardonnay-wijngaarden wezenlijk ouder. De zeer bekende Chardonnay wijn in Frankrijk heet Chablis, terwijl veel mensen denken dat de Chablis een druivensoort is.

Betekenis
Chardonnay is een van de populairste druivenrassen ter wereld. Hij is in praktisch alle wijnbouw bedrijvende landen aangeplant. Ook in Duitsland neemt de aanplant langzaam maar zeker toe met jaarlijks 50 tot 100 hectare. Met bijna 1100 hectare heeft de Chardonnay nu een aandeel van ongeveer 1% binnen de totale Duitse aanplant. Vooral in districten met een traditioneel hoog aandeel Burgundersoorten (bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl in Baden of aan de Südliche Weinstrasse in de Pfalz) wordt hij met het nodige succes aangeplant.

Teelt
De Chardonnay stelt aan de ligging even hoge eisen als een Weisser Burgunder of een Riesling. Wat mindere wijngaarden zijn daarom ongeschikt. Hij gedijt het best op diepe, kalkhoudende warme bodems. Chardonnay is goed bestand tegen winterkou en is niet erg gevoelig voor ziektes. Wel begunstigen de dunne schillen vorming van botrytis. Hogere stammen verbeteren de bloeivastheid. In de herfst rijpt hij net als de Weisser Burgunder vrij laat en kan hij kort voor de Riesling geplukt worden. De mostgewichten zijn gelijk aan die van Weisser Burgunder en bij kleine opbrengsten nog wat hoger. In de juiste wijngaarden bereiken de zuurwaarden een goed niveau.

Vinificatie en smaak
De meeste Chardonnays worden droog gevinifieerd. Behalve in roestvrij staal gebeurt de opvoeding ook nogal eens in barrique. Daarvoor is dan wel een hoogwaardige basiswijn nodig. Frisse, fruitige wijnen worden ook tot sekt verwerkt. Kenmerkend voor de wijn Chardonnay is een geur van meloen, exotisch fruit, overrijpe kruisbessen of ook van niet helemaal rijpe appel. Chardonnays van betere kwaliteit bezitten meestal de nodige alcohol en extract. Ze hebben body en lengte. Niet zelden is ook de boterachtige smaak van deze wijn. Zijn ze in barrique opgevoed, dan worden de primaire en exotische fruitaroma’s aangevuld met die van hout.

 

Nieuwe wereld Chardonnay
In de Nieuwe Wereld is chardonnay het best ontwikkeld in Australië. Vóór 2002 zei men van Australische chardonnay wijnen dat ze de 'allure van een olifant' hadden: ze waren van erg lage rendementen en van krachtige, iets overrijpe druiven; ze werden vergist op natuurgist van het perceel, gelagerd op de gistrest en in honderd procent verse eiken barriques; het alcoholgehalte bedroeg altijd meer dan 14% en de wijnen waren licht ranzig en nooit helemaal droog. 

Men slaagde erin om frisheid en instapklare drinkbaarheid in de Australische chardonnay te brengen en Australië nam zelfs in de wijnwereld de leiding in de noodzakelijke reductieve technologie van het wijn maken met horizontale persen, met weinig schilcontact, met extreem zuivere most en met geselecteerde gisten. Deze ommezwaai was mogelijk omdat er down-under geen loodzware traditie-der-voorvaderen in de weg staat. 

 

Nieuw Zeelandse Chardonnay
Iedereen weet dat Nieuw-Zeeland als wijnland vooral beroemd is om zijn Sauvignon Blancs en Pinot Noirs. Maar een van de grootste geschenken van vele wijnliefhebbers is tot dusver onontdekt gebleven: de Chardonnay.

Met een oogst van 27.184 ton dit jaar, ongeveer 8% van de totale oogst, is Chardonnay de op twee na belangrijkste druif van het groene eiland. Het ideale, koele klimaat, de vele regionale kenmerken en passie van de wijnmakers maakt de Nieuw-Zeelandse Chardonnay uniek. Kenners weten inmiddels dat de tijd is aangebroken dat ook de Nieuw-Zeelandse Chardonnay er is om serieus rekening mee te houden.

 “De Chardonnay wijnen waren degenen die er voor mij het meest uitsprongen”, vertelt sommelier Romana Echensperger, wijndocente en “sommelier van Berlijn” die afgelopen juli door de verschillende regio’s van Nieuw-Zeeland toerde. “De verscheidenheid die zo lang genegeerd is, is nu ontwaakt, een beetje zoals Doornroosje. En deze Chardonnay wijnen doen gelijk mee met de grootste en beste van de wereld. Chardonnay behoort nu net als de wijd vertakte Pinot familie tot de grote druivensoorten. Tevens wordt ook bijvoorbeeld de beroemde witte Bourgogne geperst van Chardonnay druiven. Vanwege het gematigde klimaat hebben de druiven een lang, koel groeiseizoen waardoor ze zeer veel smaken bevatten.

Vandaag de dag worden er Chardonnays geproduceerd die hun afkomst verraden door hun kenmerken en in de spotlights staan vanwege hun finesse, romige en sterke structuur. De Nieuw-Zeelandse Chardonnays passen bij veel producten en combinaties en opvallen goed bij wintergerechten. Momenteel is het hoogseizoen voor pasta’s, stoofschotels, truffels, paddenstoelen en herfst- en wintergroenten. In combinatie met deze producten laat de Chardonnay zien dat zij een perfecte begeleider van een gastronomische lunch of diner is.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op info@wijnvoornu.nl 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden