Waarom moet je wijn liggend bewaren?

Waarom moet wijn liggend bewaren?

Bewaarwijnen zoals rode wijn uit de Bordeaux, rode wijn uit de Bourgogne, de Barolo wijnen uit Piemonte, Amarone wijnen uit het wijngebied Veneto en vele andere wijnen van hoge kwaliteit die gemaakt zijn om lang te bewaren kun je het beste liggend bewaren. Deze wijnen zijn gemaakt om lang te bewaren en hebben jaren nodig om zich goed te ontwikkelen voordat ze hun complexe geuren en smaken pas prijsgeven.

Het grootste gevaar bij het rechtop staan van een fles wijn is dat de kurk uitdroogt. Bij uitdroging krimp de kurk en komt er te veel zuurstof bij de wijn. Dit versnelt het verouderingsproces en de wijn zal zich niet goed ontwikkelen en veel te vroeg op dronk zijn of zelf 'stuk' gaan. Met een slechte kwaliteit kurk gebeurt overigens hetzelfde.

Waarom moet wijn liggend bewaren?

Bewaarwijnen zoals rode wijn uit de Bordeaux, rode wijn uit de Bourgogne, de Barolo wijnen uit Piemonte, Amarone wijnen uit het wijngebied Veneto en vele andere wijnen van hoge kwaliteit die gemaakt zijn om lang te bewaren kun je het beste liggend bewaren. Deze wijnen zijn gemaakt om lang te bewaren en hebben jaren nodig om zich goed te ontwikkelen voordat ze hun complexe geuren en smaken pas prijsgeven.

Het grootste gevaar bij het rechtop staan van een fles wijn is dat de kurk uitdroogt. Bij uitdroging krimp de kurk en komt er te veel zuurstof bij de wijn. Dit versnelt het verouderingsproces en de wijn zal zich niet goed ontwikkelen en veel te vroeg op dronk zijn of zelf 'stuk' gaan. Met een slechte kwaliteit kurk gebeurt overigens hetzelfde.

Een aantal tips om je bewaarwijnen goed te houden.

Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt.

De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming. De muffe geur daarvan kan door de kurk trekken. Dit geldt ook voor andere geuren zoals een sterke kelder geur of verflucht. Dit zal na jaren in je wijn terecht komen en de smaak en geur sterk beinvloeden.

De temperatuur moet tussen de 12 - 14 graden zijn om de wijn zich geleidelijk te ontwikkelen. Op kamertemperatuur ontwikkeld de wijn zich veel te snel veel.


De ruimte moet donker zijn. Zon en kunstlicht hebben negatieve invloed op de kleur en de smaak van de wijn. Als wijn jarenlang in een lichte ruimte wordt opgeslagen zal de wijn verkleuren. Dit is ook de rede dat rode wijn altijd in donkere flessen zit om het (zon)licht zoveel mogelijk tegen te houden.


Vermijd trillingen.
Oude wijnen hebben rust nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Bewaar daarom geen dure wijnen naast een drukke weg, een spoorweg of onder de trap.

Wij verkopen een aantal exclusieve bewaarwijnen, wijnen die wel tot 40 jaar bewaard kunnen worden.
Al deze wijnen liggen opgeslagen in onze wijnkelders onder de juiste omstandigen.

Vallana Gattinara 1996 Piemonte Italië

Vallana Boca nebbiolo 2010 Piemonte Italië

Amarone Fracastoro della Valpolicella 2006

Barolo Fransesco Borgogno 2011

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden