Wijnland Bulgarije

  • Geplaatst op
  • Door Merijn
  • Geplaatst in wijnlanden
  • 0

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland Bulgarije. De basis voor de hedendaagse wijnbouw in Bulgarije is circa drieduizend jaar geleden gelegd. Rond 1900 vormde kleine wijnboeren coöperaties waarmee de moderne Bulgaarse wijnbouw vorm kreeg. Deze coöperaties werden na de Tweede Wereldoorlog door de communisten ondergebracht in grote combinaties, waarbij de wijn hoofdzakelijk naar de Sovjet-Unie werd geëxporteerd. Bulgarije was het eerste Oostblokland wijnland dat zijn de wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa.

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland Bulgarije. De basis voor de hedendaagse wijnbouw in Bulgarije is circa drieduizend jaar geleden gelegd. Rond 1900 vormde kleine wijnboeren coöperaties waarmee de moderne Bulgaarse wijnbouw vorm kreeg. Deze coöperaties werden na de Tweede Wereldoorlog door de communisten ondergebracht in grote combinaties, waarbij de wijn hoofdzakelijk naar de Sovjet-Unie werd geëxporteerd. Bulgarije was het eerste Oostblokland wijnland dat zijn de wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa.

Het merendeel van de Bulgaarse wijngebieden heeft een continentaal klimaat met warme zomers en een vrij strenge winter. Langs de Zwarte Zee is het klimaat meer mediterraan van karakter.


De 5 wijngebieden van Bulgarije

De Bulgaarse wijngebieden hebben samen een oppervlakte van circa 86.000 hectare. Bulgarije kent 28 herkomstgebieden voor kwaliteitswijn met de status van controlran region. De wijnbouw van Bulgarije kan worden onderverdeeld in vijf grotere wijnregio's, die elk hun specialiteit kennen.


Wijngebied 'Het Noordwesten'.
Dit gebied ligt langs de Donau, hier worden zowel witte wijn als rode wijn gemaakt. Met name de rode       wijnen worden gemaakt van de druivensoort als Cabernet Sauvignon, Merlot en Gamza. Dit zijn de meest bekende druivensoorten voor het maken van rode wijn uit dit gebied.


Wijngebied 'Het Oosten'.
In dit gebied worden hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd. Vrijwel alle witte druivenrassen die in          het land voorkomen vind je in dit gebied.


Wijngebied 'De Sub-Balkan'.
De Sub-Balkan is een heuvelachtig gebied aan de voet van het Balkangebergte, waarbij onder          andere de witte wijn Silven wordt geproduceerd.

 

Wijngebied 'Het Zuiden'.
Het zuiden is de belangrijkste wijnregio van Bulgarije. De rode wijnen uit deze regio behoren tot de         beste van het land, onder andere gemaakt van druivensoorten als Merlot uit Haslovo.

Wijngebied 'Het Zuidwesten'.

Dit is het gebied rond Melnik en ligt tegen de grens van Griekenland en Macedonië. In dit gebied   worden met name rode wijnen gemaakt, de inheemse Melnik druif komt hiervandaan.

 

Druivensoorten
Bulgarije kent een gevarieerde aanplant met zowel internationale als regionale druivenrassen. Iets meer dan de helft van de druivenrassen is blauw, waarvan ongeveer 60 procent bestaat uit de druifrassen Carbernet Sauvignon en Merlot. Voorbeelden van regionale rode druifrassen met een Bulgaarse smaak zijn onder andere Mavrud, Melnik en Gamza (alias kadarka in Hongarije). Bij de witte druifrassen is de Rkatsiteli de belangrijkste ras. Daarnaast kommen rassen als Chardonnay en Sauvignon veel voor. Echte Bulgaarse witte druifrassen zijn Dimiat en Misket.

Kijk in ons blog voor informatie over andere wijnlanden en specifieke wijngebieden.   

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden