Wijnland Kroatië

  • Geplaatst op
  • Door Merijn
  • Geplaatst in wijnlanden
  • 0

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland Brazilië. Kroatië. Kroatië is een boeiend wijnland omdat het erg veelzijdig is. Dat komt vooral door de geografische vorm van het land. Het land bestaat uit twee punten, waarin de omstandigheden voor wijnbouw heel verschillend zijn:

De twee zones zijn uidelijk van elkaar gescheiden zones: Kontinentalna Hrvatska en Primorska Hrvatska. De eerste ligt in het noorden en noordoosten van het land, tussen de rivieren Drava en Sava. De wijngaarden strekken zich hier uit van de grens met Slovenië tot aan die met Servië en produceren hoofdzakelijk witte wijn van druiven als laski rizling (welschriesling), ook wel bekend als graševina.

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland Brazilië. Kroatië. Kroatië is een boeiend wijnland omdat het erg veelzijdig is. Dat komt vooral door de geografische vorm van het land. Het land bestaat uit twee punten, waarin de omstandigheden voor wijnbouw heel verschillend zijn:

De twee zones zijn uidelijk van elkaar gescheiden zones: Kontinentalna Hrvatska en Primorska Hrvatska. De eerste ligt in het noorden en noordoosten van het land, tussen de rivieren Drava en Sava. De wijngaarden strekken zich hier uit van de grens met Slovenië tot aan die met Servië en produceren hoofdzakelijk witte wijn van druiven als laski rizling (welschriesling), ook wel bekend als graševina.

De tweede zone is te vinden in het zuiden en omvat zowel Istrië, de Dalmatische kust als de eilanden voor die kust. Hier ligt de nadruk juist op rode wijnen. Istrië is o.a. bekend om Teran, een wijn gemaakt van de Friulaanse druif refosco. Verder naar het zuiden duikt de inheemse plavac mali op, een druif die een nauwe verwantschap met de Californische zinfandel bijkt te hebben. Krachtige, alcoholrijke wijnen die hiervan gemaakt worden zijn Postup en Dingac.

De productie bestaat voor 93 procent uit witte wijnen. Vrijwel al deze witte wijnen zijn droog, maar sommige wijnmakers maken ook interessante edelzoete wijnen.

De belangrijkste druif is de Graševina. Internationaal wordt deze druif gezien als de Welschriesling, maar volgens de Kroaten is het een eigen, Kroatische variant. Het wijntype lijkt in elk geval op Welschriesling-wijnen: droog en fris, met een sappige vlezigheid. Andere rassen die hier veel voorkomen zijn de Traminač (Traminer), Muscat Ottonel en Burgundac bijeli (Pinot blanc). Moderne wijnhuizen gebruiken ook Chardonnay en Sauvignon blanc. Het kleine aandeel van rode wijnen is vooral van de Frankovka (Blaufränkisch) en Zweigelt gemaakt.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden