Calmel & Joseph 'Faugères' 2013 Frankrijk (86 Parker punten)

Een uit de Languedoc-Roussillon afkomstige volle en kruidige rode wijn gemaakt van Syrah, Grenache en Carignan druiven. Deze rode wijn heeft verleidelijke aroma’s van tijm, rozemarijn en lavendel. Krachtig en enorm rijk van smaak met rijpe tannines e...

Lees meer...
€11,95
Per fles: €8,95
Totaal (6 flessen per doos) €53,70 Incl. btw

Een uit de Languedoc-Roussillon afkomstige volle en kruidige rode wijn gemaakt van Syrah, Grenache en Carignan druiven. De wijn heeft verleidelijke aroma’s van tijm, rozemarijn en lavendel. Krachtig en enorm rijk van smaak met rijpe tannines en een zachte lange afdronk. In de smaak proef je aardbeien, frambozen en witte peper. Deze Faugères van het wijnhuis Calmel & Joseph heeft een mooi eigen karakter en is dan ook niet te vergelijken met een standaard wijn gemaakt van Syrah en Grenache druiven. De wijn is een uiting van finesse en elegantie. De samenstelling van de blend is Syrah 60%, Grenache 30% en Carignan 10%. De rode wijn kreeg 86 Parker punten en wine Advocate Robert Parker schreef "These solid, value priced efforts have good character and well made across the board".

De naam van de rode wijn 'Faugères' is afkomstig van de gemeente Faugères in het Franse departement Hérault en ligt zo'n 80 kilometer ten westen van Montpellier.

Prijzen en scores: recommended Guide Hachette 2017 / Bronze medal IWC 2016 / 16.5+/20 Jancis Robinson 2016 "really thyme-scented and that lingers in the mouth for a long time".



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Languedoc-Roussillon
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2013
Geur Tijm, rozemarijn en lavendel
Smaakprofiel Aardbeien, frambozen en peper
Druif Syrah, Grenache en Carignan
Bewaren tot  2020
Serveertip Kruidige stoofpotjes à la Boeuf Bourguignonne

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 van de vorige eeuw met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding van Calmel & Joseph gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website. 

Het wijnhuis Calmel & Joseph maakt verschillende series aan wijnen. Van de serie Villa Blanche verkopen wij de Villa Blanche Chardonnay, Villa Blanche Marselan, Villa Blanche Grenache (rose) en de Villa Blanche Sauvignon Blanc. Daarnaast verkopen we ook rode wijnen van Calmel & Joseph. Ze hebben een prachtige serie ‘Les Terroirs’ wijnen. Dit zijn rode wijnen van druivensoorten als Grenache, Syrah, Mouvedre en Carignan. Van de serie ‘Les Terroirs’ verkopen wijn de Calmel & Joseph Faugères en de Calmel & Joseph Vieux Carignan. De overige wijnen die wij van Calmel & Joseph verkopen zijn Le Cru 'Terrasses du Larzac' (90 Parker punten), Le Cru 'Limoux' Chardonnay en de Calmel & Joseph Crémant de Limoux.


 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werden voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.

 

Druif Syrah, Grenache en Carignan

De druif Shiraz, in Europa Syrah genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De druif was afkomstig uit de Iraanse stad Shiraz. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste rode wijn geeft in een warm en droog klimaat. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat In Australië wordt de Syrah druif veel aangeplant en geeft mede door het klimaat mooie volle en kruidige wijnen. Maar net als in Frankrijk wordt Syrah vaak ook vermengd Cabernet Sauvignon of Grenache.

De Australische Shiraz uit bijvoorbeeld Hunter Valley of Barossa is voller, rijper en meestal iets zoeter dan de Syrah uit de Rhône. Met andere aroma's, variërend van chocolade tot zwarte peper. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Shiraz. Shiraz is ongetwijfeld het belangrijkste druivenras van Australië. De meeste Shiraz die in Australië staan aangeplant zijn afkomstig van zes stekken die James Busby in de I 9e eeuw had meegenomen van de Hermitage heuvel. De belangrijkste kenmerken van Syrah zijn: Een krachtige, volle en vaak kruidige smaak en een peperig karakter. In de fruitige variant zijn nuances aanwezig van bramen, aardbeien, frambozen. In de peperige vooral zwarte peper, al dan niet met wat kruidnagel en andere specerijen. Soms donkere aroma’s waarbij je moet denken aan drop, truffel, chocolade.


Grenache
Sinds de 14e eeuw wordt in Frankrijk de van oorsprong Spaanse Grenache druif verbouwd. Pas driehonderd jaar later werd de druif ook ontdekt werd in de Rhône-vallei, in Châteauneuf-du-Pape om precies te zijn, het gebied dat nu bekend staat om het gebruik van de Grenache druif (in combinatie met Syrah). De Grenache is dus afkomstig uit Spanje waar hij Garnacha wordt genoemd. In Frankrijk wordt hij op redelijk grote schaal aangeplant, met name in de Rhône en het wijngebied Lanquedoc. Hij gedijt vooral goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor hij een hoog alcoholpercentage kan meegeven aan de wijn.

De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Hij wordt vaak gebruikt in een blend met druivendoorten als Syrah en Mourvèdre. In het Spaanse Riojagebied wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif. In Zuid-Amerika en Californië wordt hij ook verbouwd.


Carignan
De uit Spanje afkomstige Carignan behoort tot 's werelds meest aangeplante blauwe druivenrassen. In Frankrijk wordt de druif veel aangeplant in het Middellandse Zeegebied. De Carignan geeft een hoge opbrengst per hectare en dat is de reden waarom hij eind jaren '80 vban de vorige eeuw de meest aangeplante druif van Frankrijk was. Maar bij hoge opbrengsten kunnen de wijnen onaangenaam en ruw worden en daarom wordt de druif vandaag de dag veel gebruikt in blends met andere druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Syrah, Mourvèdre, en Grenache. Franse rode wijn die voor meer dan 60% uit Carignan bestaat komt meestal uit de Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon villages. Buiten Frankrijk komt de Carignan voor in Spaanse wijnen uit Catalonië en heeft hij een klein aandeel in veel Rioja's. Buiten Europa wordt de Carignan druif veel verbouwd in Centraal-Californië.

Carignan geeft rode wijn met veel kleur, tannines en veel zuren maar met weinig verfijning. Assemblage met Grenache, Syrah en Cinsaut zorgt voor meer toegankelijkheid en complexiteit. Alleen Carignan van oude stokken met lage opbrengst en in goede wijngaarden levert interessante wijnen.

Mathijs 20-02-2016 16:19

Prachtige volle en kruidige rode wijn. Heerlijk!!!


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen