Capitel della Crosara Valpolicella 2005

De kleur van deze Valpilcella is robijnrood en heeft intense aroma's van zwart fruit, kaneel en amandelen. Vol en rijk van smaak, fluwelig zacht met tonen van kersen, specerijen en hints van vanille. De jonge Valpolicella wordt in het vroege voorjaa...

Lees meer...
€13,95
Per fles: €10,99
Totaal €10,99 Incl. btw

De kleur van deze Valpilcella is robijnrood en heeft intense aroma's van zwart fruit, kaneel en amandelen. Vol en rijk van smaak, fluwelig zacht met tonen van kersen, specerijen en hints van vanille. De Capitel della Crosara Valpolicella Classico Ripasso is 16 maanden opgevoed op kleine Frans en Amerikaans eikenhouten vaten. De jonge Valpolicella wordt in het vroege voorjaar voor een tweede keer vergist. Dit gebeurt met de restanten van de druivenschillen, die nog suikers bevatten, van de Amarone. Hierdoor krijgt de wijn meer smaak en kleur. 



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Veneto)
Wijnhuis Montresor
Jaar 2005
Geur Zwart fruit, kaneel en amandelen.
Smaakprofiel Kersen, specerijen en hints van vanille.
Druif Corvina Veronese, Rondinella en Molinara.
Bewaren tot  2020
Serveertip Ossobuco, rood vlees, markreel, pasta’s en wild

 
 

Druif Corvina

De Corvina druif komt al honderden, zo niet duizenden, jaren voor in de Veronese wijngaarden maar vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar bekend onder de naam Hrvatica. Corvina is de voornaamste druif voor Valpolicella, Amarone en Bardolino wijnen. Kenmerken van de Corvina druif zijn het fruitige aroma (aardbeien, kersen en zwarte peper), de hoge zuurgraad en de lage fenolwaarden (ook wel carbolzuur of carbol genoemd). Dit is een organische verbinding bestaande uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom is gesubstitueerd door een hydroxylgroep (OH). Fenol is daarom een aromatische alcohol. Wanneer Corvina wordt verbouwd op een vulkanische bodem die rijk is aan mineralen kan de druif heel geparfumeerd worden. De druif wordt over het algemeen op de 'Veronese pergola' manier geplant. Hoog, met een horizontale gerichte tak. De Corvina rijpt vrij laat en de dikke schil zorgt voor een aardige weerstand tegen rot. In sommige gebieden waaronder in Piemonte wordt deze soort ook wel “Bonarda” genoemd, wat zeer verwarrend is. Er is namelijk ook een “Bonarda Piemontese” en dat is een verschillende en niet verwante druif!


Druif Rondinella

Rondinella blijkt al in de 18e eeuw geïntroduceerd te zijn in de provincie Verona en dankt haar naam aan de speciale (paars)zwarte kleur van de bes en lijkt op de zwarte kleur van zwaluwen (zwaluw is 'rondine' in het Italiaans). Ondanks de lange geschiedenis is de Rondinella druif niet erg bekent en staat altijd in de schaduw van het grote broertje Corvina. Rondinella is één van die vele Italiaanse autochtone druivenrassen die het Italiaanse wijnlandschap zo boeiend maken. Je zult deze druif normaliter niet vinden in een andere regio dan in de Veneto. De wijnen waarvoor Rondinella als blenddruif wordt gebruikt zijn doorgaans wel vrij bekend. Ten eerste voor de eenvoudige Bardolino en ten tweede voor de basis Valpolicella. De kwaliteit van deze druif wordt vooral gebruikt in de allerbeste en bekentste wijn uit Veneto, de Amarone wijn. De Amarone wijn geeft droge rode wijnen met veel concentratie en een hoger alcoholgehalte verkregen door het indrogen van de druiven voor de persing. Door de karakteristieken van de bessen is Rondinella bijzonder geschikt om te laten indrogen voordat er wijn van geperst wordt. Kenmerken voor de Rondinella druif zijn een complexe neus met granaatappel, zwarte bessen, kersen, pruimen, vanille, gedroogd fruit, tabak en amandel. De smaak is krachtig en toch ook met een zekere zachtheid en souplesse. De beste wijnen kunnen een intense en zeer lange afdronk hebben.


Druif Corvina

Jarenlang werd gedacht dat de Corvinone druif uit Veneto een mutatie was van de Corvina druif. DNA analyses hebben uitgewezen dat het om twee heel verschillende variëteiten gaat. Terwijl de naam doet denken aan een 'grote' Corvina, is de Corvinone eerder het tegendeel, verfijnd en met een bijzondere kwaliteit en evenwicht. De grootsheid zou eerder gelden zijn voor de kwaliteit van de Corvinone vergeleken met andere druivensoorten. Als de opbrengsten laag worden gehouden, geeft Corvinone sappig, paars fruit en veel aroma aan de wijn. De Corvinone wordt nooit als enige druif gebruikt voor de wijn maar altijd in een blend met andere lokale druivensoorten uit de zoals Rondinella en de Corvina druif. Vergeleken met de Corvina geeft de druif minder alcohol, maar meer markante zuren en een breed spectrum van intense aroma's


Druif Molinara

De Italiaanse Molinara druif geeft lichtrode wijnen met flinke zuren die over het algemeen niet lang kunnen ouderen. Dat is niet het hoogste rapportcijfer dat je als druif kunt behalen en daarom wordt de Molinara vooral geblend met andere druiven. Je kunt bij ons één wijn van de Molinara kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

Molinara groeit in de Italiaanse regio Veneto en belandt meestal in de wijnen uit Valpolicella of Bardolino. Dikwijls in het gezelschap van andere lokale helden als Rondinella en Corvina. Vroeger was de Molinara een veel gebruikt ingrediënt van de befaamde Amarone, maar omdat andere druiven een beter resultaat voor deze wijn opleveren is de Molinara in de wijnwetgeving gedegradeerd.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen