Chablis 1er Cru Garnier & Fils Bourgogne

Een werkelijk magistrale Chablis (1er Cru) van het wijnhuis Garnier & Fils. De wijn heeft een optimaal zuivere expressie wat kenmerkend is voor de allerbeste Chablis wijnen. Deze ademt mineraliteit! In de complexe geur zit iets vegetaals met boter, p...

Per fles: €28,95
Totaal €28,95 Incl. btw
  • Bestel 2 flessen voor €27,50 per fles en bespaar nog eens 5%
Tijdelijk niet op voorraad
Een werkelijk magistrale Chablis (1er Cru) van het wijnhuis Garnier & Fils. De wijn heeft een optimaal zuivere expressie wat kenmerkend is voor de allerbeste Chablis wijnen. Deze ademt mineraliteit! In de complexe geur zit iets vegetaals met boter, perzik, vuursteen en vanille (afkomstig van de houtlagering). De smaak is verleidelijk met een tedere aanzet met een daarop een krachtig en complex gevolg. De afdronk is zeer lang en aan de finale komt simpelweg geen einde, de wijn weigert de mond te verlaten.

Deze witte wijn past bij vele gerechten voor zowel lunch als diner zoals aanti-pasti , wit vlees, gevogelte, pasta's , zachte kaas , zeevruchten (mosselen, krab, oesters, kreeft, op de huid gebakken vis, gerookte paling en naturrlijk bij de mooiste fois gras gerechten.Smaakprofiel en kenmerken


Land/gebied Frankrijk, Bourgogne (Chablis)
Wijnhuis Garnier & Fils
Jaar 2014
Geur Mineraliteit, vegetaal, boter, perzik, vuursteen en vanille
Smaakprofiel Complex met een perfecte balans en een zeer lange afdronl 
Druif Chardonnay
Bewaren tot  2019
Serveertip Wit vlees, gevogelte, zeevruchten en foie gras

 
 

Wijnhuis Garnier & Fils

De broers Xavier en Jérome Garnier werken hard aan de uitbouw van het hun wijnbedrijf. Ze verwerken de druiven van hun eigen wijngaarden voor de Petit Chablis, Chablis, 1er Cru Chablis en hun rode wijn gemaakt van Pinot Noir druiven. De Chardonnay druiven staan in de Chablis aangeplant op een kalkhoudende kleigrond met mergel (Kimmeridgien) als ondergrond. De druiven komen uit drie verschillende wijngebieden rondom de dorpen Maligny, Ligny et Villy. In totaal bezitten de broers Xavier en Jérome Garnier 18,3 hectaren aan wijngaarden.

Wijngebied Chablis (Bourgogne)

Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd en een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk Chardonnay. Natuurlijk staat Chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken. Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong.

De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden. De beste wijngaarden geven Grands Crus en enkele tientallen Premiers Crus. Deze zijn op dit type bodem te vinden en liggen rond het stadje Chablis. Naast Chablis, die altijd wit is en gemaakt van Chardonnay, wordt er op veel kleinere schaal ook wat rode wijn van Pinot Noir gemaakt. Die komen op de markt als AOP Bourgogne Pinot Noir of als AOP Bourgogne Irancy, indien ze specifiek uit het gebied rond Irancy komen.

AOP Petit Chablis
De eenvoudigste appellation. De Petit Chablis wijngaarden liggen in het buitengebied van Chablis. Ze produceren eenvoudige wijnen met een minder karakteristieke smaak.

AOP Chablis
De grootste appellations: ongeveer 70 procent van de appellationwijnen uit Chablis komt hiervandaan. De kwaliteit van deze wijnen kan sterk uiteenlopen.

AOP Chablis Premier Cru
De wijnen van deze appellations komen van de betere wijngaarden, net ten noorden van het stadje Chablis. Bekende Premier Cru wijngaarden zijn Fourchaume, Vaillons, Montmains, Mont de Milieu en Montée de Tonnerre.

AOP Chablis Grand Cru
Dit zijn de beste wijngaarden. Ze liggen alle op dezelfde heuvelrug, aan de westkant van de berg van Chablis. De grootste Grand Cru wijngaard heet les Clos. Andere bekende wijngaarden zijn Vaudésir, les Grenouilles, Blanchots en les Preuses.

 

Druif Chardonnay

De Chardonnay druif is misschien wel de bekendste druif voor het maken van witte wijn en werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er waarschijnlijk zijn officiële naam aan gegeven. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de onbekende Gouais Blanc z’n ouders zijn. Al eeuwen lang staat witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif bekent voor de 'grote' witte Bourgogne wijnen waar hij aangeplant staat in de bekende dorpen zoals Chablis, Meursault, Gevrey-Chambertin, Santenay en Mercurey.

Ook in de Champagnestreek speelt de Chardonnay druif een essentiële rol bij het maken van Champagne. Witte wijn van deze druif wordt behalve in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in USA (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. In deze 'Nieuwe Wereld' wijnlanden brengt witte wijn van de Chardonnay tegenwoordig uitstekende en betaalbare wijnen voort. De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en geeft hoge opbrengsten per hectare.

Wat Chardonnays kenmerkt is zijn volle, ronde smaak. De witte wijn is bijvoorbeeld veel voller dan een witte wijn van Sauvignon Blanc druiven. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten, vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. De witte wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Chardonnays uit warme landen hebben vaak aroma’s van brioche, verse boter, hazelnoten en gegrild brood.
 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen