Champagne à Broyes Brut (incl. wijnkist)

De Champagnes van Yves Jacopé komen uit Broyes, een kleine plaats ten zuiden van Epernay. Dit kleine champagnehuis maakt zijn Champagnes op de traditionele manier en met een feestelijk en hoog lekkergehalte. Lekker om van te genieten bij een feesteli...

Lees meer...

De Champagnes van Yves Jacopé komen uit Broyes, een kleine plaats ten zuiden van Epernay. Dit kleine champagnehuis maakt zijn Champagnes op de traditionele manier en met een feestelijk en hoog lekkergehalte. Lekker om van te genieten bij een feestelijke gelegenheid maar ook bij een aperitief, of als begeleider van gerechten. Het Champagnehuis Yves Jacopé maakt zijn Champagnes nog zelf en van hun eigen druiven die groeien op de zes hectarte wijngaarden. Het klinkt misschien raar met dit soort Champagnehuizen komen steeds minder voor. De meeste wijnboeren verkopen hun druiven aan de grote corporatie die er dan de massa Champagnes van maken zoals Moët & Chandon. Grote namen maar eigenlijk drink je niks bijzonders. Met een fles van Yves Jacopé koop je kwaliteit en vakmanschap waar elke wijnliefhebber van zal genieten. 

De Champagne Broyes Brut is gemaakt van Chardonnay (40 %), Pinot Noir (55 %) en Pinot Meunier (5%) druiven. De smaak is droog en fruitig en de deze Champagne heeft heerlijke geuren van bloemen en perzik. 


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk
Wijnhuis Yves Jacopé
Jaar Blend van verschillende jaren
Geur Vers fruit, witte bloemen en perzik
Smaakprofiel Droog, fruitig en heel fris
Druif Chardonnay (40 %), Pinot Noir (55 %) Pinot Meunier (5%).
Bewaren tot  2017
Serveertip Coquilles, oesters, kreeft, zalm en tonijn

 
 

Champagne inclusief luxe houten wijnkist

Deze vier flessen Champagne van Yves Jacopé worden geleverd inclusief een luxe houten wijnkist met schuifdeksel en gevuld met stro. Onze wijnkisten zijn van goede kwaliteit en met mooie ronde randen. Wij verkopen houten wijnkisten in verschillende soorten en maten. Voor exclusieve wijnkisten (zoals een wijnkist van eikenhout) kan je ons mailen op info@wijnvoornu.nl. Wil je wijn als relatiegeschenk geven dan verkopen we een aantal standaard pakketten maar wil je liever je eigen wijn in een wijnkist samenstellen? Bel of mail ons en wij regelen het voor je. Een wijnkist laten bedrukken met logo kan ook vanaf 25 stuks (prijzen op aanvraag).

 

Wijnhuis Yves Jacopé

Yves Jacopé heeft 6 ha. met wijngaarden. De wijngaarden zijn aangeplant in 1960. Hervé Jacopé is de derde generatie van de familie Jacopé. Een wijnboer die nog Champagne maakt van zijn eigen wijngaarden, het klinkt misschien raar maar dat zijn er niet meer zo veel in deze tijd. De officiële aanduiding RM staat op ieder etiket. Récoltant Manipulant Champagnes worden jaar na jaar meer gevraagd. En terecht Champagne van de goede Recoltant Manipulant hebben een verrassend individueel karakter. Ze doen zeker niet onder voor de Champagnes van grote huizen.

 

Vinivicatie

In de eerste fase wordt een klassieke witte wijn gemaakt. De niet gekneusde druiven gaan in een verticale pers met een grote oppervlakte en weinig diepte. Hierdoor kan men op een uiterst zachte manier rode druiven persen zonder een gekleurde most te krijgen. 

Dan volgen sulfitage, voorklaring en gisting. Tegenwoordig wordt de malolactaatgisting meestal uitgevoerd omdat je hierdoor een zachtere (minder zuren) wijn krijgt. Sommigen vinden echter dat de Champagne zonder malolactaatgisting meer frisheid en karakter heeft en veel beter veroudert.

Belangrijk nu is de "assemblage".  Meestal gebruikt men niet enkel de wijn van één jaar maar mengt men verschillende wijnen van verschillende jaren en verschillende wijngaarden om tot een gewenst resultaat te komen. De assemblage wordt dan geklaard en gefilterd. Daarna voegt men de "liqueur de tirage" toe. Dit is een mengsel van suiker (24 - 26 g/1) en gistcellen die opgelost wordt in de wijn.

Hierna gaat de wijn op fles. De toegevoegde gistcellen gaan het suiker omzetten in alcohol en koolzuurgas. Gezien het koolzuurgas niet kan ontsnappen integreert het zich in de wijn en geeft de "belletjes". De druk in de fles bedraagt 5,5 tot 6 atmosfeer.

Deze "tweede gisting" kan enkele weken tot enkele maanden duren. Er vormt zich een bezinksel van dode gistcellen dat heel interessant is omdat het de wijn verrijkt en complexer maakt. De wijn rijpt zo meestal tussen de 12 en de 36 maanden. Sommige Champagnes liggen zo tientallen jaren en blijven verrassend fris smaken.

Het laatste proces is het degorgeren. De flessen worden steeds weer gedraaid en schuiner gelegd (handmatig of machinaal) totdat het bezinksel (restanten van de gist) zich heeft opgehoopt in de hals van de fles. Door de flessenhalzen in een koude vloeistof te dopen, bevriest het bezinksel. Als de fles daarna wordt ontkurkt, schiet de ijsprop uit de fles. De fles wordt daarop afgevuld met een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker (de liqueur d’expédition). Tot slot wordt de fles voorzien van de definitieve kurk, het draadkorfje, het etiket en de folie.


 

Wijngebied Champagne

Wat weinig mensen weten is dat de Engelsen en niet de Fransen de Champagne (mousserende wijn) in de 17e eeuw hebben uitgevonden. De eerste Franse documenten die naar Champagne verwijzen dateren uit 1718. In Engeland wordt al in 1676 al door Sir George Etherege over de sprankelende wijn geschreven. 

Als een Champagne gemaakt is van druiven van één jaar dan noemt men dit een Millésimé Champagne. Op het etiket staat dan het jaartal waarop de druiven zijn geplukt. Als er geen jaartal op de fles staat noemt men dit een Non-vintage Champagne. De Champagne is dan samengesteld van druiven die geoogst zijn in meerdere jaren. Wat in alle andere wijnstreken dus absoluut verboden is. Druiven van een slecht jaar bewaren en mengen met druiven van het jaar daarna mag dus wel (en alleen) in de Champagnestreek. Een Champagne die alleen van Chardonnay druiven, zoals onze Champagnes van Jean Milan, wordt gemaakt wordt een Blanc-des-Blancs genoemd. Deze wordt met name gemaakt door wijnmakers die alleen maar Chardonnay verbouwen (in de Côte de Blancs). 

Er zijn ook witte Champagnes die alleen worden gemaakt van Pinot Noir druiven. Deze Champagnes noemt men Blanc-des-Noirs. In de Champagne komen vooral de druivenrassen Pinot Noir (39%), Meunier (32%) en Chardonnay (29%) voor. Zij bestaan dus vooral uit blauwe druiven, terwijl het overgrote deel van de wijnen wit is. 

Het verschil tussen Champagne en andere mousserende wijnen zoals Prosecco of Cava ontstaat bij het gistingsproces. Champagnes ondergaan een tweede gistingen in de fles om de bubbels in de wijn te maken. Bij de meeste Prosecco, Cava en Cremant wijnen wordt tijdens het wijnproces koolzuur toegevoegd om bubbel in de fles te krijgen. Dit proces is veel goedkoper en de wijn hoeft niet lang te liggen waardoor deze snel verkocht kan worden. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de kwaliteit altijd minder is dan bij Champagne wijnen. *

 

Druif Chardonnay

De Chardonnay druif heeft witte wijn populair gemaakt bij het grote publiek. Kwalitatief hoogwaardige en heerlijke Bourgognes hebben voor verspreiding van Chardonnay wijnen over de wereld gezorgd. Bekende namen uit de Bourgogne zijn bijvoorbeeld de Chablis (strak droog) en Meursault (tropisch fruit, vol). 

De Chardonnay druif werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. De naam van de druif is afgeleid van het franse plaatsje Chardonnay in de Bourgogne. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de onbekende Gouais Blanc z’n ouders zijn. 

De Chardonnay gedijt goed in zowel de koelere als de wat warmere klimaten en is ook geschikt voor verschillende soorten bodems. De druif wordt, naast in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in de nieuwe wijn-wereld landen. Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië brengen tegenwoordig uitstekende en betaalbare Chardonnays voort. 

De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en levert hoge opbrengsten. Wat de Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen