Château Giscours 3e Grand Cru Classé 2008

Toppunt van intense Margaux-verleiding. Deze 3e Grand Cru Classé van Château Giscours is prachtig in structuur, weelderig en bijna fluweelzacht. Een elegante en harmonieuze wijn met gelaagd zoet bessenfruit, perfect gedoseerd eiken en een minerale to...

Lees meer...

Toppunt van intense Margaux-verleiding. Deze 3e Grand Cru Classé van Château Giscours is prachtig in structuur, weelderig en bijna fluweelzacht. Een elegante en harmonieuze wijn met gelaagd zoet bessenfruit, perfect gedoseerd eiken en een minerale toets. Deze voortreffelijke Franse rode wijn is rijk en diep met puur donker bessenfruit, ingehouden tannine en fantastische lengte. In de afdronk proeft u nuances van gedroogd exotisch fruit, ceder en zoete tabak. 

Een feest om te drinken en in grote jaren zoals 2008 een decennia houdbaar.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Bordeaux (Margaux)
Wijnhuis Château Giscours
Jaar 2008
Geur Bessen, vanille, exotisch fruit en cassis.
Smaakprofiel Complex en met een prachtige structuur. 
Druif

Cab. Sauvignon 55% Merlot 40% Cab. Franc 5%

Bewaren tot  2030
Serveertip Entrecôte, biefstuk, ossenhaas, gevogelte en pasta's.

 
 

Wijnhuis Château Giscours

Margaux is een van de Bordeaux wijngebieden binnen de grenzen van de Medoc, ter linkerzijde van de rivier de Gironde. Reeds in 1330 is hier sprake van een bezitting met de naam Giscours. Maar pas in 1847 laat graaf Jean-Pierre Pescatore, een Parijse bankier en consul-generaal van de Nederlanden, een geheel nieuw chateau in renaissancestijl op het Giscours-domein bouwen. Hij wil namelijk keizerin Eugenie op gepaste wijze kunnen ontvangen. Een eeuw na de bouw van het fraaie kasteel wordt dit overgenomen door Monsieur Pierre Tari. In die tijd verkeerde de bezitting in vervallen staat. Slechts 7 ha. van een gebied van 80 ha. waren met druivenstokken beplant.

De familie Tari heeft Giscours weer tot leven gewekt. Echter, rond 1990 raakt men in financiele problemen en dat gaat ten koste van de wijnkwaliteit. In 1995 komt Giscours in handen van de Nederlander, Eric Albada Jelgersma, die een nieuwe koers gaat varen en op drastische wijze voor kwaliteit kiest. Jelgersma neemt een talentvolle wijnmaker in dienst. De chais worden gerestaureerd en uitgebreid en een groots programma voor her- en bijplanting wordt opgesteld. Op een bodem van alluviale oorsprong met een fijne en kiezelrijke toplaag prijken tenslotte de druivenrassen: cabernet-sauvignon (55%), merlot (35%), cabernet-franc (5%) en petit-verdot (5%). De oogst van 1995 wordt al meteen een opmerkelijk succes. De zeer geconcentreerde, fruitrijke, door nobel hout omrande rode wijn doet denken aan grote jaren uit het verleden. En zo behoort Giscours sindsdien weer tot de topwijnen.



Druif Cabernet Sauvignon en Merlot

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede rode wijnen op. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeauxstreek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif voor het maken van rode wijn en die zorgt dan ook voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil en sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke rode wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zal de rode wijn zich ontwikkelen in de fles en zal het smaakpatroon veranderen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

Rode wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven hebben over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maakt het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met zachtere rassen zoals de Merlot of Syrah. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.



Merlot

De Merlot druif behoort tot de klassieke druiven van de Bordeaux en de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Merlot is als druivenras voor het eerst in boeken vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne. De naam zou afkomstig zijn van het Franse woord merle (merel). De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter. Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelf staand druivenras. Kenmerken zijn; zacht, kruidig, fruitig, zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen, chocolade, truffels en tabak. Merlot brengt (in een blend) een zekere zachtheid in de wijn en zorgt dat de wijn wat sneller veroudert en dus eerder op dronk is. In de Bordeaux-streken St.Emilion en Pomerol wordt wijn hoofdzakelijk van de Merlot druif gemaakt.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen