Château Haut Saint Martin (incl. wijnkist)

Deze prachtige rode wijn is een klassieke Bordeaux Supérieur en is kersenrood van kleur. De wijn heeft een uitbundige geur van zwarte bessen, pruimen en een vleugje vanille. Elegante volle smaak van rijp rood fruit, pruimen, vanille en zoethout. Dez...

Lees meer...

Deze prachtige rode wijn is een klassieke  Bordeaux Supérieur en is kersenrood van kleur. De wijn heeft een uitbundige geur van zwarte bessen, pruimen en een vleugje vanille. Elegante volle smaak van rijp rood fruit, pruimen, vanille en zoethout. Deze rode wijn heeft 12 maanden op Franse eikenhouten vaten mogen rijpen. De wijn is een blend van Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 10% en Pressac 10%. Heerlijk bij een mooie maaltijd maar ook om als losse wijn te drinken.

Deze rode wijn van Château Haut Saint Martin kreeg in 2013 een Médaille d'Or à Paris.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Medoc
Wijnhuis Château Haut Saint Martin
Jaar 2013
Geur Zwarte bessen, pruimen en een vleugje vanille
Smaakprofiel Rood fruit, pruimen, vanille en zoethout
Druif Merlot 50%, Cab. Sauvignon 40% en Pressac noir 10%
Bewaren tot  2019
Serveertip Entrecôte, biefstuk, ossenhaas, gevogelte en pasta's

 

 

Wijn inclusief luxe houten wijnkist

Deze rode wijn wordt geleverd inclusief een luxe houten wijnkist met schuifdeksel en gevuld met stro. Onze wijnkisten zijn van goede kwaliteit en met mooie ronde randen. Wij verkopen houten wijnkisten in verschillende soorten en maten. Voor exclusieve wijnkisten (zoals een wijnkist van eikenhout) kan je ons mailen op info@wijnvoornu.nl. Wil je wijn als relatiegeschenk geven dan verkopen we een aantal standaard pakketten maar wil je liever je eigen wijn in een wijnkist samenstellen? Bel of mail ons en wij regelen het voor je. Een wijnkist laten bedrukken met logo kan ook vanaf 25 stuks (prijzen op aanvraag).
 


Wijngebied Bordeaux

De Médoc (onderdeel van het grote wijngebied Boredaux) ligt aan de linkerkant van de rivier de Gironde, boven de stad Bordeaux. Een strook van ongeveer 80 kilometer lang en hooguit 10 kilometer breed. Nergens anders in de Bordelais vind je zoveel Grand Cru Classées als hier. Het overgrote deel van de Médoc wijnen is rood en wordt gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif. Deze kleine druif met z'n dikke schil is goed voor (veel) meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. Dit in tegenstelling tot wijnen die gemaakt worden aan de rechter oever van de Bordeaux met de beroemde dorpen zoals Pomerol en Saint-Emillion. Zij maken hun blends veelal met Merlot en aangevuld met Cabernet, Cabernet Franc en Petit Verdot. 

Het meest noordelijk in de Médoc liggen Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julian. Hier staan niet de meest pompeuze châteaux, maar wel de beroemdste wijnhuizen van de Bordelais. Met bekende namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild. In totaal kent het gebied maar liefst 34 geclassificeerde châteaux, waarvan 18 rond het dorpje Pauillac. Pauillac is dan ook de meest prestigieuze van de drie, met krachtige, fraai gestructureerde wijnen. In Saint-Estèphe geeft de Cabernet Sauvignon meer tannine af, wat de wijnmakers compenseren met een hoger aandeel van de zachtere Merlot. In Saint-Julian wordt een groot deel van de wijn gemaakt door geclassificeerde Grand Cru's, maar in het gebied ontbeert een echt 1e Grand Cru Glasse en staat daardoor toch in de schaduw van Pauillac. 

 

Druif Cabernet Sauvignon 

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede rode wijnen op. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeauxstreek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif voor het maken van rode wijn en die zorgt dan ook voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil en sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke rode wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zal de rode wijn zich ontwikkelen in de fles en zal het smaakpatroon veranderen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

Rode wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven hebben over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maakt het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met zachtere rassen zoals de Merlot of Syrah. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.



Druif Merlot

Merlot druif behoort tot de klassieke druiven waar rode wijn van wordt gemaakt in de Bordeaux en het is de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Merlot werd het eerst in vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne. De naam zou afkomstig zijn van het Franse woord merle (merel). De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair voor het maken van rode wijn en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter. Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon druif vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelf staand druivenras. Kenmerken zijn; zacht, kruidig, fruitig, zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen, chocolade, truffels en tabak.


Merlot brengt een zekere zachtheid in de rode wijn en zorgt dat de wijn zich wat sneller ontwikkeld en eerder op dronk is. In de Bordeaux en vooral in Saint Emilion en Pomerol wordt de roode wijn hoofdzakelijk van de Merlot gemaakt. Deze rode wijnen smaken veel zachter en ronder dan die van de Cabernet Sauvignon en zijn ook eerder op dronk. Rode wijn van Merlot kan ook als tafelwijn gebruikt worden vanwege de lage zuurgraad. Hij groeit het best op lichtere grondsoorten en is winterhard. De weerstand tegen ziektes is gering, behalve tegen meeldauw heeft hij meer weerstand. Vooral regen tijdens de oogstperiode kan aanzienlijke schade geven door rotting van de bessen. Maar ook in het voorjaar is de druif kwetsbaar. Door redelijk vroeg uitlopen van de stokken kan er schade door nachtvorst ontstaan.

Merlot is een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel of bijna zoet zijn. De druif heeft een niet al te dikke schil, een relatief hoog suikergehalte en is in potentie erg productief. Als de productie (per hectare) te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen