Château Puy-Razac 2014 Saint Emilion Grand Cru

Een prachtige Bordeaux uit de appellation Saint-Emilion. Een rode wijn met aroma's van rijp rood fruit (aardbei, framboos), pruimen en zachte specerijen. Deze elegante, rijke en volle rode wijn gaat perfect tezamen met rood/wit vlees gegrild of in e...

Lees meer...
Per fles: €19,95
Totaal €19,95 Incl. btw

Een prachtige Bordeaux uit de appellation Saint-Emilion. Een rode wijn met aroma's van rijp rood fruit (aardbei, framboos), pruimen en zachte specerijen. Deze elegante, rijke en volle rode wijn gaat perfect tezamen met rood/wit vlees gegrild of in een saus. De Merlot brengt rondheid en verfijndheid terwijl de Cabernet Franc zorgt voor structuur. Deze klassieke Saint-Emilion Grand Cru van Château Puy-Razac voor een zeer aantrekkelijke prijs. Het is een geweldig glas wijn bij de open haard of bij een fraaie maaltijd. Samenstelling van de druiven is Merlot 55% en Cabernet Franc 45%. De wijn heeft 16 maanden op Frans eiken gelegen voordat hij gebotteld werd. Houdbaarheid van deze wijn is nog minimaal 12 jaar.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Saint Emilion 
Wijnhuis Château Puy-Razac
Jaar 2014
Geur Zwart fruit, leer, kruiden, vamille
Smaakprofiel Elegante tannines en mooi gebalanceerd    
Druif Merlot 55% Cabernet Franc 45%
Bewaren tot Nu op dronk, bewaren tot 2031
Serveertip Biefstuk, lamsvlees, lasagna, entrecote

 



Wijngebied Bordeaux Medoc

De Médoc (onderdeel van het grote wijngebied Boredaux) ligt aan de linkerkant van de rivier de Gironde, boven de stad Bordeaux. Een strook van ongeveer 80 kilometer lang en hooguit 10 kilometer breed. Nergens anders in de Bordelais vind je zoveel Grand Cru Classées als hier. Het overgrote deel van de Médoc wijnen is rood en wordt gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif. Deze kleine druif met zijn dikke schil is goed voor (veel) meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. Dit in tegenstelling tot wijnen die gemaakt worden aan de rechter oever van de Bordeaux met de beroemde dorpen zoals Pomerol en Saint-Emillion. Zij maken hun blends veelal met Merlot en aangevuld met Cabernet, Cabernet Franc en Petit Verdot.

Het meest noordelijk in de Médoc liggen Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julian. Hier staan niet de meest pompeuze châteaux, maar wel de beroemdste wijnhuizen van de Bordelais. Met bekende namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild. In totaal kent het gebied maar liefst 34 geclassificeerde châteaux, waarvan 18 rond het dorpje Pauillac. Pauillac is dan ook de meest prestigieuze van de drie, met krachtige, fraai gestructureerde wijnen. In Saint-Estèphe geeft de Cabernet Sauvignon meer tannine af, wat de wijnmakers compenseren met een hoger aandeel van de zachtere Merlot. In Saint-Julian wordt een groot deel van de wijn gemaakt door geclassificeerde Grand Cru's, maar in het gebied ontbeert een echt 1e Grand Cru Glasse en staat daardoor toch in de schaduw van Pauillac.

De wijnen uit Saint-Julien zijn elegant en uitgebalanceerd. Het zuidelijker deel van Médoc wordt de Haut-Médoc genoemd. De Haut-Médoc heeft drie gemeentelijke appellaties: Margaux, Listrac en Moulis. De wijngaarden hebben op verschillende plekken kalksteen in de grond. Listrac en Moulis kennen geen geclassificeerde Grand Cru's maar wel veel Cru Bourgeois. In Listrac heeft de Merlot een relatief groot aandeel in de wijn. In beide gemeenten worden ook uitstekende wijnen gemaakt met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.


Druif Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede rode wijnen op. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeauxstreek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif voor het maken van rode wijn en die zorgt dan ook voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil en sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke rode wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zal de rode wijn zich ontwikkelen in de fles en zal het smaakpatroon veranderen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

Rode wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven hebben over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met zachtere rassen zoals de Merlot of Syrah. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.



Cabernet Franc

Cabernet Franc is het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon en belangrijkste druif voor rode wijn uit de Loire streek in het noorden van Frankrijk. De wijn is gebaat bij goede rijpheid. In jaren met beperkte rijpe druiven wordt de wijn gekenmerkt door een vegetaal aroma dat doet denken aan groene paprika. De rode wijn gemaakt van Cabernet Franc druiven kunnen variëren van lichte, fruitige wijnen tot zeer geconcentreerde wijnen. In de Bordeaux speelt de Cabernet Franc een belangrijke rol in assemblages met Cabernet Sauvignon en Merlot. Deze variëteit die ook wel bouchet of breton genoemd wordt, gold lange tijd als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. Met zijn vroegrijpheid is hij vooral geschikt voor koelere streken, waardoor hij het ook zo goed doet in Saint-Émillion.

Aan de Loire worden van de Cabernet Franc cépagewijnen gemaakt. Hij heeft een mooie druif, bescheiden tannine en vaak wat meer zuur dan de krachtigere Cabernet Sauvignon. Terwijl hij vroeger veel gebruikt werd voor lichte bistrowijntjes, met name in Noordoost Italië, worden er de laatste jaren aan de Loire uitstekende, fluweelzachte en volle wijnen van gemaakt. Een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de Cabernet Sauvignon. Net als deze druif heeft de Cabernet Franc flink wat tannine, maar blijft minder uitgesproken in geur en smaak, wel wat kruidiger. Ook rijpt Cabernet Franc vroeger wat hem bestaansrecht geeft in Bordeaux. In de Loire, waar hij veel is aangeplant, geeft hij helderrode, frisse fruitige wijnen. De druif heeft een geur en smaak van aardbeien of frambozen, viooltjes en potloodslijpsel. In koelere klimaten zoals in de Loire worden de wijnen fris en fruitig. Ook wordt de Cabernet Franc veel gebruikt als basis voor rosé. Deze rosé wijnen zijn kruidig, wat boers met een donkerroze kleur.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen