Château Sociando-Mallet 2006 Bordeaux Frankrijk

Als liefhebber van Bordeaux wijnen zijn wij trots op deze rode wijn van Château Sociando-Mallet uit 2006. Een wijn die wereldwijd alom geprezen wordt door zijn hoge kwaliteit. Robert Parker (beschouwd als de meest invloedrijke wijnjournalist ter were...

Lees meer...
Per fles: €39,95
Totaal €39,95 Incl. btw

Als liefhebber van Bordeaux wijnen zijn wij trots op deze rode wijn van Château Sociando-Mallet uit 2006. Een wijn die wereldwijd alom geprezen wordt door zijn hoge kwaliteit. Robert Parker (beschouwd als de meest invloedrijke wijnjournalist ter wereld) gaf deze wijn maar liefst 90 Parker Punten. De wijn is complex van smaak en mooi op dronk maar kan ook nog zo'n 15 jaar bewaard worden.  De kleur is intens rood en heeft een verleidelijke neus met zacht zoet rood fruit, cederhout en kaneel. Kortom een fantastische wijn om te drinken.


Prijzen en scores: Robert Parker 90/100 - Decanter 93/100 - Wine Enthusias 93/100 - CellarTracker 90/100 - Gault & Millau 18/20 - Falstaff Magazin 90/100 - Jean-Marc Quarin 89/100
 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Bordeaux
Wijnhuis Château Sociando-Mallet
Jaar 2006
Geur Rood fruit, cederhout en kaneel
Smaakprofiel Complex met zachte tannines en een lange afdronk.  
Druif Cabernet Sauvignon 60% Merlot 30% Cab. Franc 8% Petit Verdot 2% 
Bewaren tot 2025
Serveertip Ribeye, chateaubriand, biefstuk, eendenborst, gebraden kip, pasta`s



Wijnhuis Château Sociando-Mallet

Château Sociando-Mallet is een begrip in de wijnwereld. Het is gelegen op de linkeroever van de Gironde in de Haut-Médoc in Bordeaux. De naam Sociando komt van een Baskische edelman uit de 17e eeuw en de naam Mallet komt van een Marine kapitein die beide ooit het domein in bezit hebben gehad. In 1969 kwam het domein in handen van Jean Gautreau, de huidige eigenaar. Bordeaux wijnen die voor één van zijn Belgische klanten een wijndomein zocht om te kopen.

Toen hij Sociando-Mallet bezocht was hij meteen verliefd en kocht het domein van 5 ha voor zichzelf voor 250.000 FFR. Château Sociando-Mallet is een wijngaard met een bevoorrechte ligging. Het château heeft een onbelemmerd uitzicht op de Gironde en de bodem van de licht hellende wijngaard bevat veel kiezel. Naar verluidt zou de grond sterk lijken op die van het fameuze Château Montrose in Saint-Estèphe. Ondanks deze uitstekende locatie was het domein in 1969 sterk verwaarloosd. De akker telde 6 hectare, en in een deel van de bedrijfsgebouwen stonden koeien.

Wijnbouwer en wijnhandelaar Jean Gautreau nam in dat jaar Sociando-Mallet over en heeft het aanwezige potentieel sindsdien benut; de hier geproduceerde Haut-Medoc heeft de klasse van een Grand Cru Classé en staat te midden van de Cru Bourgeois op eenzame hoogte. De wijn biedt een schitterende diepte, concentratie en complexiteit, met onmiskenbare beschaving, een verrukkelijke fruitigheid.

Wijngebied Bordeaux Medoc

De Médoc (onderdeel van het grote wijngebied Boredaux) ligt aan de linkerkant van de rivier de Gironde, boven de stad Bordeaux. Een strook van ongeveer 80 kilometer lang en hooguit 10 kilometer breed. Nergens anders in de Bordelais vind je zoveel Grand Cru Classées als hier. Het overgrote deel van de Médoc wijnen is rood en wordt gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif. Deze kleine druif met zijn dikke schil is goed voor (veel) meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. Dit in tegenstelling tot wijnen die gemaakt worden aan de rechter oever van de Bordeaux met de beroemde dorpen zoals Pomerol en Saint-Emillion. Zij maken hun blends veelal met Merlot en aangevuld met Cabernet, Cabernet Franc en Petit Verdot.

Het meest noordelijk in de Médoc liggen Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julian. Hier staan niet de meest pompeuze châteaux, maar wel de beroemdste wijnhuizen van de Bordelais. Met bekende namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild. In totaal kent het gebied maar liefst 34 geclassificeerde châteaux, waarvan 18 rond het dorpje Pauillac. Pauillac is dan ook de meest prestigieuze van de drie, met krachtige, fraai gestructureerde wijnen. In Saint-Estèphe geeft de Cabernet Sauvignon meer tannine af, wat de wijnmakers compenseren met een hoger aandeel van de zachtere Merlot. In Saint-Julian wordt een groot deel van de wijn gemaakt door geclassificeerde Grand Cru's, maar in het gebied ontbeert een echt 1e Grand Cru Glasse en staat daardoor toch in de schaduw van Pauillac.

De wijnen uit Saint-Julien zijn elegant en uitgebalanceerd. Het zuidelijker deel van Médoc wordt de Haut-Médoc genoemd. De Haut-Médoc heeft drie gemeentelijke appellaties: Margaux, Listrac en Moulis. De wijngaarden hebben op verschillende plekken kalksteen in de grond. Listrac en Moulis kennen geen geclassificeerde Grand Cru's maar wel veel Cru Bourgeois. In Listrac heeft de Merlot een relatief groot aandeel in de wijn. In beide gemeenten worden ook uitstekende wijnen gemaakt met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Druif Cabernet Sauvignon en Merlot

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede wijnen. Het is een van de bekendste en meest geteelde druiverassen voor rode wijn. In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon groeit zeer krachtig en kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw en lamstelligheid. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst zijn over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zal het smaak patroon veranderen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassisven kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

De wijnen bezitten over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met 'zachtere' rassen zoals de merlot of de syrah. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.

Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven.

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland.

De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn. Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen