Château Soudars 2011 Bordeaux Frankrijk

De wijnen van Château Soudars verkopen wij exclusief in Nederland. Een prachtig glas rode wijn met geuren van kruiden, mokka, cassis en rood fruit. De wijn is al mooi op dronk maar kan ook nog jaren bewaard worden door de 12 maanden houtlagering. De ...

Lees meer...

De wijnen van Château Soudars verkopen wij exclusief in Nederland. Een prachtig glas rode wijn met geuren van kruiden, mokka, cassis en rood fruit. De wijn is al mooi op dronk maar kan ook nog jaren bewaard worden door de 12 maanden houtlagering. De wijn is een klassieke blend van Merlot, Cabernet Sauvigon en Cabernet Franc. Het wijnhuis Soudars is gelegen in de Haut Médoc op steenworp afstand van het befaamde dorp Pauillac. 

Prijzen en scores: James Suckling 90/100


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Bordeaux
Wijnhuis Château Soudars
Jaar 2010
Geur Krachtige neus, rood & zwart fruit, licht kruidig
Smaakprofiel Houtachtig, mokka, rode & zwarte bessen en cassis
Druif 50% Merlot, 49% Cabernet Sauvignon en 1% Cabernet Franc
Bewaren tot 2022
Serveertip Ribeye, chateaubriand, biefstuk, pasta`s en oude kazen


Wijngebied Bordeaux Medoc

De Médoc (onderdeel van het grote wijngebied Boredaux) ligt aan de linkerkant van de rivier de Gironde, boven de stad Bordeaux. Een strook van ongeveer 80 kilometer lang en hooguit 10 kilometer breed. Nergens anders in de Bordelais vind je zoveel Grand Cru Classées als hier. Het overgrote deel van de Médoc wijnen is rood en wordt gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif. Deze kleine druif met zijn dikke schil is goed voor (veel) meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. Dit in tegenstelling tot wijnen die gemaakt worden aan de rechter oever van de Bordeaux met de beroemde dorpen zoals Pomerol en Saint-Emillion. Zij maken hun blends veelal met Merlot en aangevuld met Cabernet, Cabernet Franc en Petit Verdot.

Het meest noordelijk in de Médoc liggen Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julian. Hier staan niet de meest pompeuze châteaux, maar wel de beroemdste wijnhuizen van de Bordelais. Met bekende namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild. In totaal kent het gebied maar liefst 34 geclassificeerde châteaux, waarvan 18 rond het dorpje Pauillac. Pauillac is dan ook de meest prestigieuze van de drie, met krachtige, fraai gestructureerde wijnen. In Saint-Estèphe geeft de Cabernet Sauvignon meer tannine af, wat de wijnmakers compenseren met een hoger aandeel van de zachtere Merlot. In Saint-Julian wordt een groot deel van de wijn gemaakt door geclassificeerde Grand Cru's, maar in het gebied ontbeert een echt 1e Grand Cru Glasse en staat daardoor toch in de schaduw van Pauillac.

De wijnen uit Saint-Julien zijn elegant en uitgebalanceerd. Het zuidelijker deel van Médoc wordt de Haut-Médoc genoemd. De Haut-Médoc heeft drie gemeentelijke appellaties: Margaux, Listrac en Moulis. De wijngaarden hebben op verschillende plekken kalksteen in de grond. Listrac en Moulis kennen geen geclassificeerde Grand Cru's maar wel veel Cru Bourgeois. In Listrac heeft de Merlot een relatief groot aandeel in de wijn. In beide gemeenten worden ook uitstekende wijnen gemaakt met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.


Druif Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede wijnen. Het is een van de bekendste en meest geteelde druiverassen voor rode wijn. In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon groeit zeer krachtig en kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw en lamsteligheid. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst zijn over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zal het smaak patroon veranderen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

De wijnen bezitten over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met 'zachtere' rassen zoals de Merlot of de Syrah. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.


Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven.

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland.

De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn. Toch zijn de beste Merlots zich, zoals de Chateau Pétrus, tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlot's uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.



Cabernet Franc

De Cabernet Franc gedijt goed in relatief koele klimaten, mede vanwege zijn snelle rijping. Daarom kan hij dienen als een soort rijpheids-verzekeringspremie in de Bordeaux-blends met de later rijpende Cabernet Sauvignon en/of Merlot. Ook in de Sud-Ouest wordt hij veel gebruikt. Buiten Frankrijk wordt de druif vooral aangeplant in Noord-Italië, Hongarije en Californië. De Cabernet Franc houdt van kalkrijke grond, zand- en kleibodems en is een goede groeier.

De Cabernet Franc is een vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon druif. De wijnen van Cabernet Franc variëren van lichte, frisse, fruitige rode wijnen (bijvoorbeeld in het koelere Loire gebied) tot meer geconcentreerde donkerrode wijnen. Typerende geur- en smaakelementen van de Cabernet Franc wijnen zijn zwarte bessen, frambozen en aardbeien, aangevuld met diverse kruiden (en volgens sommigen ook potloodslijpsel). Bij minder goede rijping komen ook plantaardige tonen van groene paprika en gemaaid gras naar voren. Verder zijn de wijnen zacht van smaak en vaak al vrij snel op dronk.

In de blend met de Cabernet Sauvignon en/of Merlot voegt de Cabernet Franc vooral fruitigheid en zachtere tannines toe. Tenslotte wordt de druif ook gebruikt als basis voor rosé wijn.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen