Château Soutard Cadet 2013

Een zeer elegante rode wijn uit Saint-Emilion. Château Soutard Cadet (gesticht in de 14e eeuw) is een heel klein wijnhuis dat wijnen maakt van topklasse. De geur is bescheiden na opening, maar komt los na enig zuurstofcontact. Het is dus aan te bevel...

Lees meer...
Per fles: €13,95
Totaal €13,95 Incl. btw
Een zeer elegante rode wijn uit Saint-Emilion. Château Soutard Cadet (gesticht in de 14e eeuw) is een heel klein wijnhuis dat wijnen maakt van topklasse. De geur is bescheiden na opening, maar komt los na enig zuurstofcontact. Het is dus aan te bevelen de wijn genoeg lucht te geven. Er komen aroma’s aan het licht van verse pruimen, geroosterde paprika en zwarte bessen. De zuurgraad is goed, getemd en brengt een goede balans met het lichte zoetje. In de smaak komt de houtlagering duidelijk naar voren. De tannines zijn aanwezig, maar lekker en geïntegreerd, ze geven de wijn een mooie ruggengraat.


Smaakprofiel en kenmerken


Land/gebied Frankrijk
Wijnhuis Château Soutard Cadet
Jaar 2013
Geur Pruimen, geroosterde paprika en zwarte bessen
Smaakprofiel Fruitig, vanille, laurier en zwarte bessen
Druif Merlot 82% Cabernet Sauvignon 18%
Bewaren tot  2022
Serveertip Lams en kalfsvlees. Past ook goed bij gevogelte en pasta’s.

 
 

Wijnhuis Château Soutard Cadet

Château Soutard Cadet is een zeer oude wijngaard want zijn oorsprong ligt in de 14e eeuw en in die tijd waren Château Cadet-Bon, Château Cadet Piola en Château Soutard Cadet slechts één wijngaard. In de 14e eeuw, werd het eigendom van Jacques Bon, genaamd "Le Cadet ', omdat hij het jongste kind van zijn famile was. Cadet werd in de toekomst de naam van deze beroemde heuvel. Château Soutard Cadet is gelegen op de "Cadet" hill, een van de hoogste heuvels in Saint Emilion, en omringd door twee Grand Cru classés (Château Soutard en Château Cadet-Bon), De aangrenzende Château’s hebben lange tijd geprobeerd dit kleine perceel van 1,80 hectare over te nemen maar de eigenaar, de heer Castandet heeft altijd geweigerd om zijn wijngaard te verkopen (zelfs voor 3 miljoen euro, dat La Mondiale verzekering hem bood).

 

Wijngebied Saint-Emilion

Saint-Émilion is een wijnstreek op de rechteroever van de Dordogne, nabij Libourne. De wijngaarden omringen de stad Saint-Émilion. Ze werden verdeeld in de côtes (hellingen) en de graves (kiezelgronden). Wijnen van de côtes zoals Château Ausone zijn voller van smaak dan die van de graves zoals Château Cheval Blanc die meestal verfijnder en rijker van smaak zijn. Saint-Émilion is een van de beroemdste wijndistricten in de wereld. Het wijngebied beslaat een oppervlakte van 5500 ha. In het wijngebied Saint-Émilion wordt al sinds de 3e eeuw wijn gemaakt. In Saint-Emilion wordt de Merlot gemengd met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een goede Saint-Emilion kan lang worden bewaard, wat bepaald niet voor alle wijnen gemaakt van Merlot druiven geldt.

Maar Saint-Emilion is een regio waar de Merlot zich van zijn beste kant laat zien. Meer dan de helft van de wijn uit Saint-Emilion is Grand Cru. Deze titel zegt daardoor niet zo veel. De beste wijnen van Saint-Emilion zijn de Premier Cru Classées A en B. De gemeenten Montagne, Lussac, Saint-Georges en Puisseguin liggen rondom Saint-Émilion. Ze mogen hun herkomstnaam aan de regionaam Saint-Emilion toevoegen. Ook hier domineert de Merlot druif voor het maken van de rode wijnen. De wijngaarden zijn vaak iets minder gunstig gelegen voor het maken van wijn dan die van Saint-Émilion zelf maar er worden vooral de laatste 15 jaar steeds meer prachtige wijnen gemaakt die zich gemakkelijk kunnen meten met een mooie Saint-Émillion.

De officiële classificatie van de wijnen uit het wijngebied Saint-Émilion in de Bordeaux werd voor het eerst vastgesteld in 1955. Het werd bijgewerkt in 1996 , 2006 , en het meest recent eind 2012.

De classificatie heeft twee belangrijke lagen: Grand Cru Classé en het hogere niveau Premier Grand Cru Classe. Laatstgenoemde wordt verder onderverdeeld in lagen A en B  . Premiers Grand Crus Classés A Château Ausone, Château Cheval Blanc, Château Angélus en Château Pavie

 

Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Émilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie.

De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De 'Nieuwe Wereld' heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt!

Merlot heeft de reputatie vroeg 'oud' te zijn.Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Émilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de 'Nieuwe Wereld' zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

Eric 16-12-2016 09:06

Lekkere Bordeaux, redelijk wat tannines maar toch zacht door het hoge percentage Merlot. Prima prijskwaliteit.


4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen