Château Tour d'Auron Supérieur (nog 15 dozen)

Château Tour D'Auron is van de familie Milhade. Hun 10 hectare wijngaarden zijn gelegen net buiten het Fronsac AOC gebied, op een plateau met enkele zeer mooi op het zuiden georiënteerde percelen. Ze zijn beplant met soms heel oude wijnstokken die e...

Lees meer...
€8,75
Per fles: €4,75
Totaal (6 flessen per doos) €28,50 Incl. btw

Château Tour D'Auron is van de familie Milhade. Hun 10 hectare wijngaarden zijn gelegen net buiten het Fronsac AOC gebied, op een plateau met enkele zeer mooi op het zuiden georiënteerde percelen. Ze zijn beplant met soms heel oude wijnstokken die een heel laag rendement halen, wat de kwaliteit van de wijn natuurlijk enorm ten goede komt! De kleibodem is heel geschikt voor de Merlot druif die dan ook 75% van de totale beplanting uitmaakt, de rest is 15% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc.

Het resultaat is dan ook een zacht type Bordeaux, stijl 'Saint-Emilion' met kenmerken van zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen en chocolade. Alles is eraan gedaan om een hoogstaande kwaliteitswijn te maken. Zo is er een strenge selectie van de geplukte druiven, een rijping van 12-18 maanden op gedeeltelijk nieuwe eiken vaten en rijping in de kelders van Château Tour D'Auron.

Prijzen en scores: Gold Medal Concours Mondial de Bruxelles / 1 star Le Guide Hachette des Vins


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk
Wijnhuis Château Tour D'Auron
Jaar 2014
Geur Zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen en chocolade.
Smaakprofiel Zacht en licht kruidig.
Druif Merlot 75% Cab. Sauvignon 15% Cab. Franc 10%
Bewaren tot  2022
Serveertip Lams en kalfsvlees. Past ook goed bij gevogelte en pasta’s.

 


Wijngebied Fronsac

Ten westen van Pomerol en St. Emilion, even ten noordwesten van de havenstad Libourne, liggen de wijngaarden van Fronsac en Canon-Fronsac. Dit wijngebied ligt in de hoek die de brede rivier de Dordogne maakt met een van zijn zijriviertjes, de Isle. Het gebied dankt zijn naam aan de twee heuvels (canons) die het landschap markeren; Canon en Tertre de Fronsac. Het district telt 1130 hectare en is verdeeld in de appellations Fronsac (830 hectare) en Canon-Fronsac (300 hectare).

De appelations
Twintig jaren geleden was dit gebied een van de vergeten uithoeken van Bordeaux. Tegenwoordig komen uit zowel Fronsac als Canon-Fronsac wijnen welke door de grote handelaren nauwlettend worden gevolgd. De wijnen van de Fronsadais mogen zich rekenen tot de meest gewilde wijnen ter wereld. 
 


Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Émilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie.

De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De 'Nieuwe Wereld' heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt!

Merlot heeft de reputatie vroeg 'oud' te zijn.Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Émilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de 'Nieuwe Wereld' zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen