Cremant d'Alsace Chardonnay Frankrijk

Deze droge Cremant d'Alsace is een licht en fruitige mousserende wijn van Chardonnay druiven. De wijn is gemaakt volgens de 'méthode traditionelle' en heeft negen maanden flesrijping ondergaan waardoor er een fijne en zeer delicate mousse is ontst...

Lees meer...

Deze droge Cremant d'Alsace is een licht en fruitige mousserende wijn van Chardonnay druiven. De wijn is gemaakt volgens de 'méthode traditionelle' en heeft negen maanden flesrijping ondergaan waardoor er een fijne en zeer delicate mousse is ontstaan. De smaak is zeer zuiver met aroma's van wit fruit en bloemen. Deze mousserende wijn is absoluut gelijkwaardig aan Champagne en zeer geschikt als aperitief, koude voorgerechten en een sprankelende begeleider voor al uw feestelijke momenten.

Cremant d'Alsace wordt net zoals Cremant de Bourgogne gemaakt volgens de 'méthode traditionelle'. De méthode traditionelle wil zeggen met een tweede gisting op de fles en een minimale rijping van negen maanden. Dit is dezelfde vinificatiemethode
als die van Champagne, alleen Champagne heeft een minimale rijpingsduur van 12 maanden.

 



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Elzas
Wijnhuis Klein
Jaar 2007
Geur Wit fruit met nuances van perzik en appel
Smaakprofiel Frisse en soepele witte wijn
Druif Chardonnay 100%
Bewaren tot  2018
Serveertip Aperatief, oesters, garnalen en kreeft 

 
 

Wijnhuis Klein

Het wijnbedrijf van Françoise en Jean-Marie Klein, beiden oenoloog, is gebouwd op de oude verdedigingswerken van St. Hippolyte, een fraai dorp vlakbij Ribeauvillé. Hier, aan de voet van de Haut-Koenigsbourg, produceren zij een zeer uitgebreid gamma aan wijnen (meer dan 60 uit 20 jaargangen), afkomstig van niet minder dan 38 percelen, voor een totaal van acht hectare. Een groot deel van de wijnstokken is 30-40 jaar oud en de rendementen zijn beperkt, voor de Pinot Noir b.v 35 hl. per hectare. De wijnen van Klein aux Vieux Remparts zijn relatief droog en maken hen zeer geschikt om te combineren met een verscheidenheid aan gerechten.


 

Wijngebied Elzas

In de 13e eeuw werden voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de Elzas is een heuvelachtige streek in Noordoost-Frankrijk. Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit de Atlantische oceaan. Er heerst daardoor een bijzonder klimaat wat warmer en droger is dan aan de westelijke kant. Er valt gemiddeld 450 à 500 millimeter regen per jaar en dat is een ideaal klimaat voor het telen van druiven als Riesling. Naast de Riesling is het ook een ideaal klimaat voor druiven als de Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc.

Het toegestane rendement voor de gewone AOP loopt in de praktijk tegen de 75 hectoliter per hectare. De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de witte wijnen.

Elzasser wijnen zijn bijna altijd gemaakt van één druivenras: ze zijn monocépages. Omdat het druivenras zo’n grote invloed heeft op de smaak, kun je niet spreken van dé Elzasser wijn. Bovendien leveren de uiteenlopende bodemsoorten in de Elzas veel verschillende druiven en wijnen op. Druivensoorten die voorkomen in de Elzas zijn:

Gewürztraminer
De oudste druivensoort van Elzas, het is een kleine wit-roze druif, die alleen voor de productie van witte wijn wordt gebruikt.
Witte wijn gemaakt van Gewürztraminer is vol en krachtige van smaak en is waarschijnlijk de beroemdste wijn uit de Elzasstreek. Zijn intens geurend bouquet is sterk fruitig, rijk aan bloemaroma's en opvallend kruidig.

Riesling
Brengt in de Elzas en Duitsland de beste witte wijn voort.
Deze witte wijn is droog, fruitig en met een zeer verfijnd bouquet met tonen van bloemen of mineralen.
Het is een van de beste witte druivensoorten ter wereld en een gastronomische wijn bij uitstek: Mosselen, oesters, garnalen, gegrilde vis, garnalen, gevogelte en wit vlees,

Pinot Gris
Pinot Gris
 een kleine blauwe druif die groeit in compacte trosjes. De wijn is weelderig en heeft een (bij de betere wijnen) lange afdronk. Deze witte wijn is krachtige met complexe aroma's van kreupelhout en soms een lichte rookgeur.
Lekker als aperitief of bij kalfsvlees, rood vlees, lamsvlees, kaas, taart, gebak en zoetigheden.

Muscat
Muscat bestaat uit twee soorten, die vermengd worden voor de productie van de wijnen: Muscat rosé d'Alsace en Muscat Blanc Ottonel.
De wijn verschilt van de zoete Muscat uit de Midi door zijn droge karakter.
Zijn indringende fruitigheid doet denken aan de smaak van vers fruit.
Lekker als aperitief of bij aspergegerechten, taart, gebak en zoetigheden.

Sylvaner
De Sylvaner druif is van oorsprong afkomstig uit Oostenrijk en beslaat wegens zijn grote opbrengst de grootste oppervlakte van de Elzas.
De wijn is opmerkelijk licht en fris, met een bescheiden fruitigheid. Het is een aangename en levendige dorstlesser.
Lekker bij de borrel of salades, mosselen, oesters, garnalen, quiche, hartige tarten, slakken, koude voorgerechten en warme voorgerechten.

Pinot Blanc
Witte wijn gemaakt van Pinot Blanc druiven is rond en verfijnd van smaak. Deze soepele en frisse witte wijn is de gulden middenweg van het Elzasser wijnaanbod.
Lekker bij salades, mosselen, oesters, garnalen, quiche, hartige taarten, slakken,
koude voorgerechten, aspergegerechten en zuurkoolschotels.

Auxerrois Blanc
Auxerrois Blanc is een witte Franse druivensoort die ontstaan is uit een kruising van Pinot en Heunisch Weiss. Vooral in de Elzas wordt de druif aangeplant als één van de belangrijkste voor de Crémant d’Alsace (mousserende wijn). In Luxemburg wordt zij ook veel aangeplant en in mindere mate in Duitsland. De 'Nieuwe Wijnwereld' heeft haar ook al ontdekt en is te vinden in Canada en Zuid-Afrika.


Chasselas
Is een druivensoort die nog door de Romeinen vanuit Zwitserland ingevoerd werd. De witte wijn van deze druif wordt doorgaans niet op fles gebracht, maar als open wijn in cafés en restaurants geschonken.

Pinot Noir
In de Elzas heeft de plant het moeilijk maar geeft desondanks fantastische rode wijnen. Het is de enige blauwe druif in de Elzas. De rode wijn is heel lichte van kleur en daardoor goed te herkennen. Het is waarschijnlijk (van kleur) de lichtste rode wijn die er bestaat.
Hij is de enige druivensoort in de Elzas die in een rode wijn of rosé wijn wordt gemaakt. De wijn heeft vaak een smaak die aan kersen doet denken. De rode wijn van Pinot Noir kan op eikenhout rijpen, wat de wijn complexer en vaak net iets mooier maakt omdat de houtlagering hem een stevige structuur geeft. Overheerlijk bij lichtere gerechten als salades, wit vlees, couscous en paëlla



Druif Chardonnay (Cremant d'Alsace)

De Chardonnay druif is misschien wel de bekendste druif voor het maken van witte wijn en werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er waarschijnlijk zijn officiële naam aan gegeven. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de onbekende Gouais Blanc z’n ouders zijn. Al eeuwen lang staat witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif bekent voor de 'grote' witte Bourgogne wijnen waar hij aangeplant staat in de bekende dorpen zoals Chablis, Meursault, Gevrey-Chambertin, Santenay en Mercurey.

Ook in de Champagnestreek speelt de Chardonnay druif een essentiële rol bij het maken van Champagne. Witte wijn van deze druif wordt behalve in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in USA (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. In deze 'Nieuwe Wereld' wijnlanden brengt witte wijn van de Chardonnay tegenwoordig uitstekende en betaalbare wijnen voort.

De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en geeft hoge opbrengsten per hectare. Wat Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak. De witte wijn is bijvoorbeeld veel voller dan een witte wijn van Sauvignon Blanc druiven. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten, vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. De witte wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Chardonnays uit warme landen hebben vaak aroma’s van brioche, verse boter, hazelnoten en gegrild brood.



Nick 03-05-2016 11:58

Prima Cremant met goede prijskwaliteit, soms lekkerder dan zo'n dure fles champagne.


4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen