Dinerwijnen Frans exclusief

Bij de allermooiste gerechten horen ook de allerbeste wijnen. Dit pakket dinerwijnen bestaat uitsluitend uit Franse wijnen. Als aperitief beginnen we met een Crémant de Limoux die gemaakt, net als Champagne volgens de méthode traditionnelle. Bij het ...

Lees meer...

Bij de allermooiste gerechten horen ook de allerbeste wijnen. Dit pakket dinerwijnen bestaat uitsluitend uit Franse wijnen. Als aperitief beginnen we met een Crémant de Limoux die gemaakt, net als Champagne, volgens de méthode traditionnelle. Bij het voor of tussengerechten schenken we een Chablis van de beste wijnhuizen uit de Bourgogne, een Garnier & Fils 1e Cru. Dan als Grande Finale een rode wijn uit de Bordeaux. Een Châteaux Citran Haut Medoc uit het jaar 2000. Een wijn met een fantastische balans, heerlijk op dronk en met een zeer lange afdronk. Hieronder geven we een aantal serveertips voor gerechten die goed passen bij deze wijnen.  


Serveertips voor de Crémant de Limoux en de Chablis 1er Cru:
 als aperatief, car­p­ac­cio, zalm, wit vlees, zachte kaas, krab, coquilles, oesters, kreeft, op de huid gebakken vis, gerookte paling en natuurlijk bij de mooiste fois gras gerechten.

Serveertips voor de Châteaux Citran  2000: ribeye, chateaubriand, her­ten­bief­stuk, eendeborst, ossenhaas, rosbief en wildgerechten.


Calmel & Joseph Crémant de Limoux

Een geweldig alternatief voor een dure fles Champagne is deze zijdezachte Crémant uit Zuid-Frankrijk van het wijnhuis Calmel & Joseph. Gemaakt van dezelfde druiven als Champagne en hij doet in kwaliteit zeker niet onder voor een mooie fles Champagne. In de neus onder andere fijne aroma’s van groene appel en citrusvruchten. Elegant en met een mooie frisheid. In de smaak is de Crémant fruitig met tonen van witte perzik, acacia en witte bloemen. De afwerking is prachtig uitgebalanceerd, een waardig en goed gemaakte mousserende wijn.

Prijzen en scores: Gold Medal Guide Gilbert & Gaillard 2016 / Silver Medal Effervescents du Monde 2015

 

Chablis 1er Cru Garnier & Fils Bourgogne

Een werkelijk magistrale Chablis (1er Cru) van het wijnhuis Garnier & Fils. De wijn heeft een optimaal zuivere expressie wat kenmerkend is voor de allerbeste Chablis wijnen. Deze ademt mineraliteit! In de complexe geur zit iets vegetaals met boter, perzik, vuursteen en vanille (afkomstig van de houtlagering). De smaak is verleidelijk met een tedere aanzet met een daarop een krachtig en complex gevolg. De afdronk is zeer lang en aan de finale komt simpelweg geen einde, de wijn weigert de mond te verlaten. 

De broers Xavier en Jérome Garnier werken hard aan de uitbouw van het hun wijnbedrijf. Ze verwerken de druiven van hun eigen wijngaarden voor de Petit Chablis, Chablis, 1er Cru Chablis en hun rode wijn gemaakt van Pinot Noir druiven. De Chardonnay druiven staan in de Chablis aangeplant op een kalkhoudende kleigrond met mergel (Kimmeridgien) als ondergrond. De druiven komen uit drie verschillende wijngebieden rondom de dorpen Maligny, Ligny et Villy. In totaal bezitten de broers Xavier en Jérome Garnier 18,3 hectaren aan wijngaarden.

Château Citran 2000 Bordeaux

Deze Bordeaux komt uit een van de allerbeste oogstjaren ooit, 2000! Een wijn met een rijke en delicate complexiteit van rijp rood fruit, vijgen, noten en vanille. Een waanzinnig glas wijn met een zeer lange en complexe afdronk.  De wijngaarden van Châteaux Citran grenzen aan Margaux (een van de allerberoemdste wijndorpen ter wereld) en zijn beplant met Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor de houtlagering gebruikt men nieuw Frans eiken gedurende 12 tot 14 maanden. Châteaux Citran is een zeer geliefde Cru Bourgeois vanwege zijn bijna vrouwelijke elegantie. 

Prijzen en scores: Robert Parker 88/100 Wine Spectator 91/100 Cellar Tracker 89/100


Wijnhuis Château Citran

Châteaux Citran is één van de vele topchâteaux van Groupe Taillan, eigendom van de familie Merlaut. In 1996 werd Châteaux Citran aan de groep toegevoegd. De geschiedenis van Châteaux Citran gaat terug tot de 13e eeuw. Nadat het Château in de jaren '80 van de vorige eeuw in het bezit kwam van een Japanse investeringsmaatschappij is nu de Taillan groep met diepe Franse wortels de huidige bezitter. De totale oppervlakte wijngaard, bestaande uit zand- steen en kleigrond vermengd met kalk, beslaat 90 ha. De wijngaarden grenzen aan Margaux en zijn beplant met Cabernet-Sauvignon en Merlot in de verhouding 50/50. Fustlagering op nieuw Frans eiken voor 40% gedurende 12 tot 14 maanden. 

  

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen