Gaudeamus 2014 Ribera del Duero Spanje

Uit het beste wijngebied van Spanje komt deze zeer exclusieve rode wijn gemaakt van Tempranillo druiven. De wijn heeft verfijnde geuren zoals kersen, zwarte bessen, pruimen en aangevuld met tonen van vanille door de vijf maanden houtrijping. Deze wij...

Lees meer...
€13,95
Per fles: €8,95
Totaal (6 flessen per doos) €53,70 Incl. btw

Uit het beste wijngebied van Spanje komt deze zeer exclusieve rode wijn gemaakt van Tempranillo druiven. De wijn heeft verfijnde geuren zoals kersen, zwarte bessen, pruimen en aangevuld met tonen van vanille door de vijf maanden houtrijping. Deze wijn is zeer gebalanceerd, op dronk en daardoor fruitig en zacht van smaak.  De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd en na een zachte ontsteling en een minimale persing wordt de wijn vijf maanden opgevoed in eikenhouten vaten van Frans- en Amerikaans eiken. Dit is een heerlijke echte Ribera del Duero wijn.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Spanje (Ribera del Duero)
Wijnhuis Bodega Herman de Villar
Jaar 2014
Geur Kersen, zwarte bessen, pruimen 
Smaakprofiel Middel zwaar tot zwaar, veel fruit en weinig zuren
Druif 100% Tempranillo
Bewaren tot  2025
Serveertip Biefstuk, wild, ovenschotels en kazen

 

Wijnhuis Hermanos del Villar

Hermanos del Villar en is één van de top wijnhuizen in de wijnstreek Rueda sinds 1955 toen Pablo del Villar Escudero de wijngaard kocht van Sara Pimentel. De zeer hoge kwaliteit van de wijnen komt door de constante controle van de wijngaarden, het snoeien en het selecteren van alleen de allerbeste druiven voor deze Tempranillo. Bodegas Hermanos del Villar heeft 150 hectare aan wijngaarden, verdeeld tussen de gemeenten van Rueda, La Seca en Alaejos. Naast de Tempranillo verbouwen ze ook nog Sauvignon Blanc en Verdejo.

 

Wijngebied Ribera del Duero

Rode wijn wordt al een paar duizenden jaar geproduceerd in de Ribera del Duero maar de wijncultuur zoals wij die vandaag de dag kennen is zeer waarschijnlijk begonnen met de komst van Benedictus monniken die in de twaalf eeuw vanuit het Franse Cluny uit de Bourgondië afkomstig waren. Dat er al sinds 2000 jaar wijn wordt gemaakt in de Ribera del Duero regio wordt gemaakt, blijkt wel uit een 66 meter grote mozaïek met daarop de God van de drank; Bacchus, die in Baños de Valdearados te vinden is.

Het wijngebied Ribera del Duero ligt ten zuidwesten van het bekendere Rioja en ten oosten van Rueda (bekent van witte wijn). Ribera del Duero is sinds 1982 een DO (Denominación de Origen Calificada). Deze benadrukt een herkomstbenaming waarbij men een hogere kwaliteit mag verwachten dan de basis wijnen. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn Vino de la Tierra, Vino Comarcal en Vino de Mesa. De laatste aanduiding is laagste kwaliteitstrap in de reeks.

De rode wijnen ui Ribera del Duero behoren tot de allerbeste van Spanje. De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de Tinto Fino. Deze druif is een plaatselijke variant van de Tempranillo en beslaat 85 procent van het totale wijngebied. Door de hoogte en bodemsamenstelling geeft de Tinto Fino hier al van zichzelf fijne, complexe wijnen. De DO van Ribera eist een minimum van 75 procent Tinto Fino. Overige druivenrassen die kleinschalig worden aangeplant en in een blend met Tinto Fino worden gebruikt zijn; Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Malbec, Merlot. De DO Ribera del Duero maakt alleen rode en rosé wijnen, geen witte wijn.


DruifT Tempranillo

Tempranillo is de nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals Cencibel, Tinto del Pais of Ull de Llebre. Aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Tempranillo dankt z’n naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. De druif produceert rode wijn maar ook een witte variant is verkrijgbaar. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geassembleerd op de markt gebracht. Ook in Portugal zijn prachtige rode wijnen van Tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land.

De Portugezen noemen hem overigens Tinta Roriz of Aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif alleen nog in Argentinië te vinden, waar de naam ook wel als Tempranilla geschreven wordt. Uit recent onderzoek is gebleken dat de Tempranillo druif ver verwant is met de Franse Pinot Noir (de belangrijkste blauwe druif in de Bourgogne streek). De druif heeft behoorlijke trossen met compacte, vrij kleine druiven met een dikke schil. Wijnmakers mengen de Tempranillo ook graag met andere druiven, zoals de Garnacha, in Frankrijk bekent als Grenache en het meest aangeplant in de zuidelijke Rhone.

De uiteindelijke smaak van de wijn is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe die is geproduceerd. Verreweg de meeste Ttempranillo wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten (tenminste 6 maanden houtlagering) of reserva (tenminste 12 maanden). Die zijn veelal rijk van smaak, met een mooi vanille-aroma. Wijnen gemaakt met de Tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen en rood fruit. De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt.

Kees 25-07-2016 13:34

Lekker en niet te zwaar door de 5 maanden houtlagering. Soepele en heerlijke spaanse rode wijn!


Pascal 21-03-2016 18:53

Lekkere Ribera del Duero voor een mooie prijs! Donder fruit en fris van smaak. Het lekkere vindt ik dat hij niet al te zwaar.


Pieter 02-02-2016 10:10

Lekker en niet te zwaar! Nog bedankt voor jullie snelle service vlak voor mijn feestje!!


Paul 03-01-2016 09:08

Prijs-kwaliteit is uitstekend bij deze wijn! Lekkere vond ik dat hij niet zo heel zwaar was als andere Spaanse wijnen en dan vooral Rioja vaak zijn.


4.25 sterren gebaseerd op 4 beoordelingen