Icardi Brachetto 2015 Italië

Deze Brachetto heeft een lichtrode kleur en in de smaak zitten opvallende florale tonen van geraniums, rozenblaadjes en heel veel rood fruit, met name aardbeien, frambozen en rode kersen. Brachetto is een bijzondere Italiaanse rode wijn en in Nederla...

Lees meer...

Deze Brachetto heeft een lichtrode kleur en in de smaak zitten opvallende florale tonen van geraniums, rozenblaadjes en heel veel rood fruit, met name aardbeien, frambozen en rode kersen. Brachetto is een bijzondere Italiaanse rode wijn en in Nederland nauwelijks bekent. Schenk een Brachetto direct uit de koeling, mede door het lage alcoholgehalte (6%) vormt deze wijn dan de perfecte afsluiting van een zomers diner. 

Brachetto wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol. Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %. Deze manier van wijnmaken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt. Het belangrijkste gebied ligt in de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen.

Wij verkopen ook nog een Brachetto van het wijnhuis Orsi:

Orsi Brachetto d'Acqui DOCG 2016 Italie

Smaakprofiel en kenmerken

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Icardi
Jaar 2015
Geur Rozen, meloen, perzik en lavendel
Smaakprofiel Zoet, rijk en complex
Druif Brachetto
Bewaren tot 2020
Serveertip Fruitsalade, ijstaart, biscuitrol en aardbeien bavarois




Wijnhuis Icardi

Het wijnhuis Icardi werd opgericht in 1914 door Lino Icardi. De wijn werd in de beginjaren alleen geproduceerd voor eigen gebruik en veel druiven werden dan ook weg gegeven aan andere families in het dorp. Meer dan een eeuw later maakt het wijnhuis Icardi 360.000 flessen wijn per jaar van de 50 hectare aan wijngaarden in de regio. Het wijnhuis wordt vandaag de dag gerund door Claudio en zijn zus Mariagrazia, ze treden hiermee in de voetsporen van hun vader en opa.

Claudio
Oenoloog, hij is de ziel van het bedrijf. Hij erfde de passie voor de wijngaarden van zijn vader. Zeer leergierig gaat hij altijd op zoek naar verbetering van de wijngaarden en verfijning van zijn wijnen. Hij is geïnteresseerd in de biologische landbouw en biodynamica en hij verspreidt zijn diepgaande kennis ook aan veel andere wijnproducenten in Italië. Alle wijnen die Icardi produceert zijn dan ook 100% Biologisch gecertificeerd.

Mariagrazia
Ze werkt met samen haar broer Claudio en is hoofd van de afdeling marketing. Zij is de reiziger van de familie en brengt het grootste deel van het jaar door in het buitenland om te spreken met importeurs en om hun wijnen te promoten op internationale wijnbeurzen.

Filosofie
Met diep respect voor de natuur en de cyclus van de seizoenen wordt hier wijn geproduceerd. Zo laten ze bloemen en planten groeien tussen de wijnranken en maken ze geen gebruik van stikstofhoudende meststoffen. De vruchtbaarheid van de bodem wordt constant verbetert door het gebruik van biologische ‘groene’ mest. Door het sterk terugsnoeien tijdens de groei blijven alleen de allerbeste druiven over voor het maken van de wijnen, zelf als dat betekent dat de productie minder wordt.

Locatie
Het wijnhuis is gelegen in Castiglione Tinella dat ligt tussen de Neder-Langa en de regie Monferrato. De glooiende heuvels zijn bijna volledig bedekt met wijngaarden, zo ver als het oog kan zien creëren deze wijngaarden een uniek landschap. Naast het wijnhuis in Castiglione Tinella, kocht de familie percelen in de beste gebieden van de regio Langhe en Monferrato voor het maken van hun rode wijnen, witte wijnen en dessert wijnen.

 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.


Druif Brachetto

De Brachetto is een rode druivensoort die al eeuwenlang in Piemonte verbouwd werd, en waarvan de rode wijn vroeger zelfs geëxporteerd werd. Het is echter geen makkelijk te telen druif, en na de phylloxera epidemie zijn de stokken na WOI op grote schaal vervangen door andere soorten. Gelukkig waren er door liefhebbers hier en daar nog wat stokken overgelaten, en vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw was er een kleine opleving in de productie van Brachetto. De laatste twee decennia hebben een verdere herwaardering en uitbreiding van de soort laten zien. Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen. Deze bestaat zowel als een licht mousserende frizzante (1-3 bar) als een mousserende (>3,5 bar) spumante variant, die eigenlijk altijd zoet of licht zoet is. In beide gevallen wordt de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %. 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen