Icardi Moscato d'Asti 2016 DOCG Italië

Van het alom geprezen wijnhuis Icardi komt deze frisse en fruitige dessertwijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Deze Moscato dessertwijn heeft fruitige aroma’s met hints van rozen, meloen, perzik en lav...

Lees meer...

Van het alom geprezen wijnhuis Icardi komt deze frisse en fruitige dessertwijn 'La Rosa Selvatica' die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Deze Moscato dessertwijn heeft fruitige aroma’s met hints van rozen, meloen, perzik en lavendel. De zoete tinten zijn goed in evenwicht gehouden door de aangename pittige en fruitige aroma's van Moscato druif.

Heerlijk om te serveren bij fruitsalade, ijstaart, 
biscuitrol met mascarpone en aardbeien bavarois.
 


Smaakprofiel en kenmerken

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Icardi
Jaar 2016
Geur Rozen, meloen, perzik en lavendel
Smaakprofiel Zoet, rijk en complex
Druif Moscato 
Bewaren tot 2020
Serveertip Fruitsalade, ijstaart, biscuitrol en aardbeien bavarois




Wijnhuis Icardi

Het wijnhuis Icardi werd opgericht in 1914 door Lino Icardi. De wijn werd in de beginjaren alleen geproduceerd voor eigen gebruik en veel druiven werden dan ook weg gegeven aan andere families in het dorp. Meer dan een eeuw later maakt het wijnhuis Icardi 360.000 flessen wijn per jaar van de 50 hectare aan wijngaarden in de regio. Het wijnhuis wordt vandaag de dag gerund door Claudio en zijn zus Mariagrazia, ze treden hiermee in de voetsporen van hun vader en opa.

Claudio
Oenoloog, hij is de ziel van het bedrijf. Hij erfde de passie voor de wijngaarden van zijn vader. Zeer leergierig gaat hij altijd op zoek naar verbetering van de wijngaarden en verfijning van zijn wijnen. Hij is geïnteresseerd in de biologische landbouw en biodynamica en hij verspreidt zijn diepgaande kennis ook aan veel andere wijnproducenten in Italië. Alle wijnen die Icardi produceert zijn dan ook 100% Biologisch gecertificeerd.

Mariagrazia
Ze werkt met samen haar broer Claudio en is hoofd van de afdeling marketing. Zij is de reiziger van de familie en brengt het grootste deel van het jaar door in het buitenland om te spreken met importeurs en om hun wijnen te promoten op internationale wijnbeurzen.

Filosofie
Met diep respect voor de natuur en de cyclus van de seizoenen wordt hier wijn geproduceerd. Zo laten ze bloemen en planten groeien tussen de wijnranken en maken ze geen gebruik van stikstofhoudende meststoffen. De vruchtbaarheid van de bodem wordt constant verbetert door het gebruik van biologische ‘groene’ mest. Door het sterk terugsnoeien tijdens de groei blijven alleen de allerbeste druiven over voor het maken van de wijnen, zelf als dat betekent dat de productie minder wordt.

Locatie
Het wijnhuis is gelegen in Castiglione Tinella dat ligt tussen de Neder-Langa en de regie Monferrato. De glooiende heuvels zijn bijna volledig bedekt met wijngaarden, zo ver als het oog kan zien creëren deze wijngaarden een uniek landschap. Naast het wijnhuis in Castiglione Tinella, kocht de familie percelen in de beste gebieden van de regio Langhe en Monferrato voor het maken van hun rode wijnen, witte wijnen en dessert wijnen.

 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.


Druif Moscato

De witte Moscato druif heeft een oude oorsprong, de druif wordt al sinds de Romeinse tijd in Sardinië aangeplant. De Moscato was toentertijd bekend onder de naam ‘Vitis Apiana’ wat ‘druif van de bijen’ betekent, gezien de insecten door de zoete smaak van de Moscato worden aangetrokken. Deze wijnstok is aanwezig in bijna alle wijnbouwgebieden rondom de Middellandse Zee. Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn Muscat à Petit Grain, Muscat d'Alexandrie en Muscat Ottonel. Muscat is een druif die gekenmerkt wordt door zeer lage opbrengsten. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder.
 

De druiven voor Moscato d’Asti mogen geen sporen van rot hebben en moeten voldoende suiker en zuren bevatten. Na de pluk worden ze meteen geperst. Daarna wordt de most geklaard. Vervolgens vergist de most in 12 à 15 dagen bij een temperatuur van maximaal 8°C. Zodra de gewenste hoeveelheid alcohol van 5,5 procent is bereikt, wordt de gisting geblokkeerd door de wijn te koelen. Daarna worden de nog aanwezige gistcellen door filtering verwijderd. Dit hele proces gebeurt in gesloten tanks, waardoor het koolzuur niet kan ontsnappen en de wijn een lichte pareling krijgt. De zoetheid in de wijn is op een natuurlijke manier ontstaan, doordat niet vergiste restsuiker overblijft. De hoeveelheid alcohol kan per producent verschillen.


Bijzonder is dat men de vinificatie laat plaatsvinden op basis van de vraag. Dat wil zeggen dat men de most koel bewaard en de vergisting pas laat beginnen als er vraag naar is. Hierdoor is wijn altijd jeugdig en fris.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen