Kopp Riesling Sekt 2015 Duitsland

Deze mousserende Riesling sekt trocken heeft een heldere, licht strogele kleur met een royale mousse en vrij fijne belletjes. De wijn is aromatisch, open en opwekkend in de geur met zuivere tonen van kruisbessen, citrus, peer, appeltjes en vuursteen....

Lees meer...
Deze mousserende Riesling sekt trocken heeft een heldere, licht strogele kleur met een royale mousse en vrij fijne belletjes. De wijn is aromatisch, open en opwekkend in de geur met zuivere tonen van kruisbessen, citrus, peer, appeltjes en vuursteen. De Riesling prikt in de smaak ook duidelijk door met een smaakvolle, zachte frisheid en een goede balans in de zuren. De mousse is genereus in aanzet, maar wordt snel discreter met een aanhoudend verfijnde en delicate afdronk. Deze Riesling sekt is heerlijk om te schenken als feest- of proostwijn, als aperitief of op het terras. De wijn is daarnaast goed te combineren met bijvoorbeeld gerookte vis en licht pikante gerechten uit de Oriëntaalse keuken.Land/gebied Duitsland, Baden
Wijnhuis Weingut Kopp
Jaar 2015
Geur kruisbessen, citrus, peer, appel en vuursteen.
Smaakprofiel Fris en een goede balans in de zuren.
Druif Riesling
Bewaren tot  2018
Serveertip Oriëntaalse keuken.

 
 

Wijnhuis Weingut Kopp

Jong, doelgericht en vol met ambities maakt Weingut Kopp prachtige wijnen met een uniek karakter. Johannes Kopp nam in 2012 de leiding en de verantwoordelijkheid voor de wijnmakerij. Johannes Kopp is dankzij zijn opleiding een ervaren oenoloog en werkte op het hoogste internationale bij wijnhuizen zoals Dr. Bürklin-Wolf in de Palts en in Australië bij Bleasdale. Toen de vader van Johannes (Ewald Kopp) in 1996 had besloten om zich zelfstandig te ontwikkelen op de wijnmarkt en zijn eigen Weingut te beginnen wist hij dat hij een lange en moeilijke weg te gaan had. Toch is hij erin geslaagd om na 10 jaar een gerenommeerd wijnhuis uit het niets op te bouwen. Na zijn plotselinge dood in 2012 nam Johannes het wijnbedrijf van zijn vader noodgedwongen over. Vandaag de dag staat Weingut Kopp bekent om zijn prachtige wijnen zoals de Spätburgunder Rotwein, Grauburgunder, Weissburgunder en Muskateller.

 

Wijngebied Baden

In het wijngebied Baden is 57% van alle wijnen wit, 31% is rood en 12% is rosé. De meest voorkomende druivensoorten voor het maken van witte wijn zijn de Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling, Gutedel en Weißburgunder. Voor rode wijn is er eigenlijk maar een druivensoort, de Spätburgunder. Baden is het meest zuidelijke wijnbouwgebied in Duitsland. Het is een dunne strook van meer dan 400 kilometer lang. Het is het enige Duitse gebied dat tot de Europese wijnbouwzone B behoort, in dezelfde klimaatcategorie als bijvoorbeeld de Elzas, Loire en Savoie in Frankrijk (De Savoie is een bergachtige streek, die tegen de Alpen aan ligt).

In omvang is Baden het derde wijnbouwgebied van Duitsland en ook het meest gevarieerde. Dat komt door de lengte van het gebied en door de samenstelling van de bodem. Deze varieert van grind, kalk en klei tot löss, vulkanisch gesteente en kalk. Het gebied bestaat uit twee delen: een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het noordelijk deel van Baden grenst aan Franken en Württemberg. Tot iets ten zuiden van Karlsruhe bevat de bodem relatief veel kalk. Ten zuiden van de stad Baden-Baden begint het zuidelijke en belangrijkste deel van Baden. 80 Procent van de wijnen uit Baden komt uit dit deel. De wijngebieden liggen hier weer dichter bij de Rijn. Deze rivier vormt de grens met Frankrijk.

Ten noorden van Breisach ligt het beste terroir van Baden: de Kaiserstuhl, een oude vulkaan. De bodem bestaat er uit löss op vulkanische ondergrond. Deze bodem geeft de wijn een krachtige smaak vol mineralen. Ongeveer een derde van de wijngaarden is beplant met de Spätburgunder. Hiervan wordt niet alleen rode wijn gemaakt, maar ook rosé: Spätburgunder Weissherbst. De belangrijkste witte rassen zijn Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling en Gutedel. Omdat het klimaat in Baden zo warm en droog is, komen edelzoete wijnen bijna nooit voor in dit gebied.

 

Druif Riesling

Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat bekend als een van de beste druivensoorten en is in Duitsland en de Elzas (Frankrijk) zeer geliefd. Witte wijn gemaakt van Riesling wordt voor het eerst genoemd in de 15e eeuw. In de gebieden de Rheingau en aan de Moezel kwam de Riesling druif waarschijnlijk als eerste voor, daar zijn vermeldingen in documenten uit 1435. Verwijzingen naar verspreiding in het huidige Rheinhessen en in de Pfalz zijn bekend uit het einde van de 15e eeuw. Witte wijn gemaakt van de druivensoort Riesling komt wereldwijd het meeste voor in Duitsland en staat daar aangeplant in het merendeel van de Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 20.000 hectare. De wijngebieden Pfalz en Moezel, bezitten het grootse oppervlakte met ongeveer 5000 hectare.

De Riesling is geen gemakkelijke druif voor het maken van witte wijn en het vinivicatieproces is elk jaar weer een grote uitdaging voor de Duitse en Franse wijnboeren. Duitse Riesling komt voor in droge witte wijn of halfdroge tot bijna zoete witte wijn. Vandaag de dag ziet men in toenemende mate ook biologische Riesling wijnen met dezelfde goede kwaliteit als de niet biologische. Kenmerken van witte wijn gemaakt van de Riesling druif zijn aangename appelzuren, fruitig en soms zelfs heel licht mousserend. Jonge, lichte Riesling wijnen smaken droog tot fruitig zoet en zijn ideale zomerwijnen. Aan tafel zijn gerijpte Rieslings beter op hun plaats. Zelfs oudere witte wijnen zoals de Spätlesen laten bij het eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. Droge tot halfdroge Riesling wijnen passen goed bij lichte gerechten. Fruitige en zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen zijn voortreffelijke begeleiders van fruit desserts.

Riesling komt buiten Duitsland ook veel voor in de Elzas. De Elzas is een heuvelachtige streek in Noordoost-Frankrijk. Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit de Atlantische oceaan. Er heerst daardoor een bijzonder klimaat wat warmer en droger is dan aan de westelijke kant. Er valt gemiddeld 450 à 500 millimeter regen per jaar en dat is een ideaal klimaat voor het telen van druiven als Riesling. Naast de Riesling is het ook een ideaal klimaat voor druiven als de Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc. Het toegestane rendement voor de gewone AOP loopt in de praktijk tegen de 75 hectoliter per hectare. De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de witte wijnen.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen