Kopp Spätburgunder 2014 Duitsland

Van het kleine wijnhuis Kopp komt deze overheerlijke Spätburgunder met rijp rood fruit zoals aardbeien, kersen, bramen en zwarte bessen. Heerlijk sappig van smaak met briljante zuren en minerale tonen en nauwelijks trekkende tannines. Fluweelachtig i...

Lees meer...
Van het kleine wijnhuis Kopp komt deze overheerlijke Spätburgunder met rijp rood fruit zoals aardbeien, kersen, bramen en zwarte bessen. Heerlijk sappig van smaak met briljante zuren en minerale tonen en nauwelijks trekkende tannines. Fluweelachtig is het juiste woord hier. De afdronk is lang en intens met het florale en aardse tonen. Deze Spätburgunder mag licht gekoeld geserveerd worden en is gastronomisch goed inzetbaar bij kalfsvlees, kip, truffel en cantharellen.Een delicate grootheid!



Land/gebied Duitsland, Baden
Wijnhuis Weingut Kopp
Jaar 2014
Geur Noten, appel, peer en abrikoos.
Smaakprofiel Fluweelachtig met minerale tonen.
Druif Spätburgunder
Bewaren tot  2019
Serveertip Kalfsvlees, kip, truffel en cantharellen.

 
 

Wijnhuis Weingut Kopp

Jong, doelgericht en vol met ambities maakt Weingut Kopp prachtige wijnen met een uniek karakter. Johannes Kopp nam in 2012 de leiding en de verantwoordelijkheid voor de wijnmakerij. Johannes Kopp is dankzij zijn opleiding een ervaren oenoloog en werkte op het hoogste internationale bij wijnhuizen zoals Dr. Bürklin-Wolf in de Palts en in Australië bij Bleasdale. Toen de vader van Johannes (Ewald Kopp) in 1996 had besloten om zich zelfstandig te ontwikkelen op de wijnmarkt en zijn eigen Weingut te beginnen wist hij dat hij een lange en moeilijke weg te gaan had. Toch is hij erin geslaagd om na 10 jaar een gerenommeerd wijnhuis uit het niets op te bouwen. Na zijn plotselinge dood in 2012 nam Johannes het wijnbedrijf van zijn vader noodgedwongen over. Vandaag de dag staat Weingut Kopp bekent om zijn prachtige wijnen zoals de Spätburgunder Rotwein, Grauburgunder, Weissburgunder en Muskateller.

 

Wijngebied Baden

In het wijngebied Baden is 57% van alle wijnen wit, 31% is rood en 12% is rosé. De meest voorkomende druivensoorten voor het maken van witte wijn zijn de Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling, Gutedel en Weißburgunder. Voor rode wijn is er eigenlijk maar een druivensoort, de Spätburgunder. Baden is het meest zuidelijke wijnbouwgebied in Duitsland. Het is een dunne strook van meer dan 400 kilometer lang. Het is het enige Duitse gebied dat tot de Europese wijnbouwzone B behoort, in dezelfde klimaatcategorie als bijvoorbeeld de Elzas, Loire en Savoie in Frankrijk (De Savoie is een bergachtige streek, die tegen de Alpen aan ligt).

In omvang is Baden het derde wijnbouwgebied van Duitsland en ook het meest gevarieerde. Dat komt door de lengte van het gebied en door de samenstelling van de bodem. Deze varieert van grind, kalk en klei tot löss, vulkanisch gesteente en kalk. Het gebied bestaat uit twee delen: een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het noordelijk deel van Baden grenst aan Franken en Württemberg. Tot iets ten zuiden van Karlsruhe bevat de bodem relatief veel kalk. Ten zuiden van de stad Baden-Baden begint het zuidelijke en belangrijkste deel van Baden. 80 Procent van de wijnen uit Baden komt uit dit deel. De wijngebieden liggen hier weer dichter bij de Rijn. Deze rivier vormt de grens met Frankrijk.

Ten noorden van Breisach ligt het beste terroir van Baden: de Kaiserstuhl, een oude vulkaan. De bodem bestaat er uit löss op vulkanische ondergrond. Deze bodem geeft de wijn een krachtige smaak vol mineralen. Ongeveer een derde van de wijngaarden is beplant met de Spätburgunder. Hiervan wordt niet alleen rode wijn gemaakt, maar ook rosé: Spätburgunder Weissherbst. De belangrijkste witte rassen zijn Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling en Gutedel. Omdat het klimaat in Baden zo warm en droog is, komen edelzoete wijnen bijna nooit voor in dit gebied.

 

Druif Spätburgunder

De Spätburgunder of Pinot Noir druif behoort tot de Burgunderfamilie en daarmee tot de vroegste rassen die in het westelijk deel van Centraal Europa uit wilde druiven veredeld werden. In de 13e eeuw werd het in de Rheingau aangeplant, en in de 16e eeuw stond het vermoedelijk ook in de Pfalz. In de 18e eeuw is de druif mogelijk vanuit de Bourgogne naar de Ahr gebracht. Dankzij de opkomende productie van sekt (Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijn) kreeg de aanplant van Spätburgunder anderhalve eeuw geleden een krachtige impuls, omdat daarvoor pure Burgunderwijngaarden werden aangelegd.

In Duitsland zijn ongeveer 11.800 hectare wijngaard met Spätburgunder aangeplant. Dat komt overeen met een aandeel van ruim 10% van de totale aanplant. Producenten en consumenten tonen steeds meer waardering voor de rode wijn gemaakt van deze druivensoort. De meeste stokken staan in Baden (bijna 5900 hectare) en in de Pfalz (bijna 1600 hectare). Verder horen ook Rheinhessen en Württemberg,de Rheingau en de Ahr tot de belangrijkste gebieden voor Spätburgunder.

Spätburgunder wordt voornamelijk als droge rode wijn gevinifieerd, deels ook met een zeker restzoet. Hier en daar is ook rosé en sekt van Spätburgunder te vinden. Wanneer de druiven direct na de pluk geperst worden, dan wordt er uit het kleurloze sap een Blanc de Noirs gemaakt, een witte wijn uit blauwe druiven. In het geval van hogere kwaliteiten voeden veel producenten hun wijnen op in barriques. Spätburgunders hebben een fruitig aroma met daarin wat amandel. Ze zijn vol en zacht van smaak. De typische Spätburgunder kan ruiken naar rijp rood fruit, variërend van aardbeien tot kersen, of naar zwart fruit van bramen tot zwarte bessen. Bij barriquewijnen komen daar accenten van vanille en kaneel bij.

Men maakt onderscheid tussen het klassieke en moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders uit zeer rijpe druiven gemaakt. Ze hadden een roest-achtige tint met niet te veel kleurintensiteit en ze waren mild van smaak met weinig tannine. Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätburgunder steeds belangrijker. Dit type heeft een krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren en ondergaat vaak een korte lagering in kleine eikenhouten vaten. Krachtige varianten zijn uitstekende begeleiders van vleesgebraad, wild of kaas. Weissherbst doet het goed bij voorgerechten en zacht vlees of als aperitief.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen