Les Arques 2011 Frankrijk (incl. wijnkist)

Les Arques is de naam van een klein wijngebied in het oosten van de appellation Minervois op 250 meter boven zeeniveau. Het bijzondere terroir in Minervois waar de Syrah en Grenache druiven staan aangeplant bestaat uit klei en kalksteen. De wijn is ....

Lees meer...

Les Arques is de naam van een klein wijngebied in het oosten van de appellation Minervois op 250 meter boven zeeniveau. Het bijzondere terroir in Minervois waar de Syrah en Grenache druiven staan aangeplant bestaat uit klei en kalksteen. De wijn is diep paars-rood van kleur en na het inschenken komt er een explosie aan geuren los met kersen, noten, truffel, bosgrond en chocolade. De smaak is vol, stevig maar zeker ook fris en mineraal-achtig met krachtige maar toch zijdezachte tannines. De geur van vanille is afkomstig van de 20 maanden houtlagering wat de wijn een perfecte balans en structuur heeft gegeven en het potentieel om nog jarenlang te ouderen. De wijn wordt geleverd inclusief wijnkist.

Prijzen en scores: Robert Parker 88/100 Gilbert & Gaillard 2015 Gold Medal Decanter:Bronze Medal /Jancis Robinson17/20 - It's quite frankly delicious ...!  


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Languedoc
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2014
Geur Rode bessen, mediterrane kruiden en specerijen
Smaakprofiel Complex, fijne zuren, fruitig en een lange afdronk
Druif 80% Syrah  20% Grenache
Bewaren tot  2025
Serveertip Biefstuk, stoofvlees, kip, pasta's

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 van de vorige eeuw met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding van Calmel & Joseph gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website. 

Het wijnhuis Calmel & Joseph maakt verschillende series aan wijnen. Van de serie Villa Blanche verkopen wij de Villa Blanche Chardonnay, Villa Blanche Marselan, Villa Blanche Grenache (rosé) en de Villa Blanche Sauvignon Blanc. Daarnaast verkopen we ook rode wijnen van Calmel & Joseph. Ze hebben een prachtige serie ‘Les Terroirs’ wijnen. Dit zijn rode wijnen van druivensoorten als Grenache, Syrah, Mouvedre en Carignan. Van de serie ‘Les Terroirs’ verkopen wij de Calmel & Joseph Faugères en de Calmel & Joseph Vieux Carignan. De overige wijnen die wij van Calmel & Joseph verkopen zijn Le Cru 'Terrasses du Larzac' (90 Parker punten), Le Cru 'Limoux' Chardonnay en de Calmel & Joseph Crémant de Limoux.


 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werd voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.

 

Druif Grenache en Syrah

De Grenache is dus afkomstig uit Spanje waar hij Garnacha wordt genoemd. In Frankrijk wordt hij op redelijk grote schaal aangeplant, met name in de Rhône en het wijngebied Lanquedoc. Hij gedijt vooral goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor hij een hoog alcoholpercentage kan meegeven aan de rode wijn. De Grenache geeft daarnaast rode wijn veel fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Hij wordt vaak gebruikt in een blend met druivendoorten als Syrah en Mourvèdre. In het Spaanse Riojagebied wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif. In Zuid-Amerika en Californië wordt hij ook verbouwd.

Syrah
De druif Shiraz, in Europa Syrah genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De druif was afkomstig uit de Iraanse stad Shiraz. Het is een druivensoort waarvan rode wijn wordt gemaakt die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat In Australië wordt de Syrah druif veel aangeplant en geeft mede door het klimaat mooie volle en kruidige wijnen. Maar net als in Frankrijk wordt rode wijn gemaakt van Syrah vaak ook vermengd Cabernet Sauvignon of Grenache. De Australische Shiraz uit bijvoorbeeld Hunter Valley of Barossa is voller, rijper en meestal iets zoeter dan de Syrah uit de Rhône. Met andere aroma's, variërend van chocolade tot zwarte peper. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Syrah.

Syrah is ongetwijfeld het belangrijkste druivenras van Australië. De meeste Syrah druiven die in Australië staan aangeplant zijn afkomstig van zes stekken die James Busby in de 19e eeuw had meegenomen van de Hermitage heuvel. De belangrijkste kenmerken van Syrah zijn: Een krachtige, volle en vaak kruidige smaak en een peperig karakter. In de fruitige variant zijn nuances aanwezig van bramen, aardbeien, frambozen. In de peperige vooral zwarte peper, al dan niet met wat kruidnagel en andere specerijen. Soms donkere aroma’s waarbij je moet denken aan drop, truffel, chocolade.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen