L'oca Ciuca 2006 Brunello di Montalcino

Prachtige robijnrode Brunello di Montalcino. Deze rode wijn is elegant, mooi in balans, krachtig, zacht en heeft een geweldig en dynamische afdronk. De geur is complex met veel rood en donker fruit, specerijen, chocolade, koffie en tonen van hout. In...

Lees meer...
€29,95
Per fles: €23,95
Totaal €23,95 Incl. btw

Een prachtige robijnrode Brunello di Montalcino. Deze rode wijn is elegant, mooi in balans, krachtig, zacht en heeft een geweldig en dynamische afdronk. De geur is complex met veel rood fruit, specerijen, chocolade, koffie en tonen van vanille. In de mond is deze wijn krachtig, met veel fruit en een zeer lange en fruitige afdronk. Deze Brunello di Montalcino van het wijnhuis L'oca Ciuca is nu op dronk maar kan ook zeker nog 10 jaar bewaard worden.

Proefnotitie Wine Spectator, "Sweet cherry and plum flavors are offset by licorice, spice and a hint of tar in this structured red. This is dense, showing some grain to the muscular tannins, ending with a long, spice-filled aftertaste. Best from 2013 through 2026.

Prijzen en scores: Wine Spectator 92/100 - Celler Tracker 88/100


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië Toscane
Wijnhuis L'oca Ciuca
Jaar 2006
Geur  Fruit, specerijen, chocolade, koffie en tonen van vanille
Smaakprofiel Krachtig en complex, specerijen, peper en een lange afdronk
Druif Sangiovese
Bewaren tot  2026
Serveertip Kalfshaas, lamsbout, ossenhaas, biefstuk, wild en pasta's

 

Wijngebied Toscane 

Toscana is altijd een belangrijke wijnstreek geweest met een rijke geschiedenis. Steden als Firenze (Florence), Pisa en Siena zijn wereldberoemd. Grote schrijvers en beeldhouwers als Dante, Michelangelo en Galilei komen uit deze streek. De bodem van Toscana is rijk aan ijzer, koper, pyriet, mangaan, kwik, albast en calcium. Het kan erg warm zijn in Toscana en de heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijn. De hoger gelegen wijngaarden zijn wat koeler en leveren gemiddeld genomen mooiere wijnen op dan de wijngaarden in de dalen.


De smaak van Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is een wijn die opvallend lang rijpt. Een Brunello rijpt minimaal vier jaar waarvan twee jaar op eikenhouten vaten. Dit heeft te maken met de Sangiovese druif want deze geeft veel tannines in de wijn. Daarnaast laat de gemiddelde wijnmaker de schil lang weken. Het is de bedoeling om een wijn te maken met een geweldige hoeveelheid tannines en complexiteit. Wanneer de druivenschillen goed rijp zijn en veel fruit aan de wijn afgeven dan kan deze wijn een geweldige ontwikkeling doormaken. Een goede klassieke Brunello di Montalcino heeft dan veel fruit waarin zich complexe rook-kruidige en pruimachtige smaken ontwikkelen.




Druif Sangiovese

De Sangiovese druif is de  aangeplante druivenras voor rode wijn in Italië, en dan vooral in Toscane. De lijst van synoniemen is door die groteverspreiding en de variatie in klonen lang: Sangioveto, Brunello, Morellino, Prugnolo Gentile enz. Sangiovese is op z’n best in Toscane en Umbrië, waar hij wijnen met de nodige tannines en zuren geeft en waar hij soms aanvulling krijgt van andere rassen.

Voorbeelden van grote Italiaanse wijnen die in hun geheel of grotendeels van Sangiovese gemaakt worden zijn o.a. Chianti, Vino Nobile di MontepulcianoBrunello di Montalcino en Carmignano.

De Sangiovese druif gedijt goed in een warm klimaat en op bodems met een goede drainage. De Sangiovese wordt naast in Italië ook in nieuwe wijnwereldlanden als Argentinië, Chili, de Verenigde Staten en Australië veelvuldig aangeplant.

De Sangiovese rijpt tot laat in het seizoen en is gevoelig voor regen tijdens de oogst. Eenvoudige rode wijnen van de Sangiovese zijn licht van smaak en moeten jong (3 tot 4 jaar oud) worden gedronken. Topwijnen van de Sangiovese worden gerijpt op hout en zijn rijk, geconcentreerd, zachter qua tannines en hebben een veel langer bewaarpotentieel. Gemeenschappelijke kenmerken zijn de gemiddelde tot dieprode kleur en een flinke portie zuren en tannines.

Een jonge rode wijn bevatten tonen van kersen, kruiden en specerijen en een bepaalde bitterheid; rijpere houtgelagerde wijnen zijn wat zachter en zoeter met pruimachtig fruit, aardse tonen van truffel en paddestoelen en soms ook chocolade- en koffietonenSangiovese wijnen komen veel voor als mono-cépage wijn, maar de Sangiovese komt ook regelmatig voor in blends met andere regionale druiven en met ‘grote’ jongens als de Cabernet Sauvignon

Kenmerken: Frisheid, fruit van kersen, bessen en hints van kruiden en specerijen, volle soepele smaak, sappig (Chianti’s) tot intens en krachtig (Brunello’s) vaak een mild bittertje in de afdronk.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen