MAGNUM Barolo Icardi 2000 Italië

Deze Barolo magnum (1,5L) komt uit het magische jaar 2000 wat een van de allerbeste wijnjaren van de afgelopen 30 jaar is. De wijn bezit een complexe neus met geuren van rozenblaadjes, rijpe zwarte kersen, bosbessen, frambozen en specerijen. In de sm...

Lees meer...
Per fles: €69,95
Totaal €69,95 Incl. btw

Deze Barolo magnum (1,5L) komt uit het magische jaar 2000 wat een van de allerbeste wijnjaren van de afgelopen 30 jaar is. De wijn bezit een complexe neus met geuren van rozenblaadjes, rijpe zwarte kersen, bosbessen, frambozen en specerijen. In de smaak proef je zwarte bessen, rood fruit, truffel en chocolade. Deze Barolo 'Parej' van Icardi heeft 36 maanden gerijpt op nieuwe Franse eikenhouten vaten en daarna rijpt de wijn nog eens 12 maanden op fles. 

De Barolo wijnen komen uit het gelijknamige dorp Barolo of een van de omliggende dorpen in de Piemonte. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".

Van het wijnhuis Icardi verkopen wij ook een aantal andere wijnen gemaakt van druivensoorten als Cortese, Barbera, Nebbiolo, Moscato en Brachetto. Alle wijnen van Icardi worden 100% biologisch gemaakt.


Smaakprofiel en kenmerken

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Icardi
Jaar 2000
Geur Zwarte kersen, bosbessen, frambozen en specerijenen
Smaakprofiel Rijk en complex
Druif 100% Nebbiolo
Bewaren tot 2025
Serveertip Carpaccio, pasta’s, risotto en zachte kazen




Wijnhuis Icardi

Het wijnhuis Icardi werd opgericht in 1914 door Lino Icardi. De wijn werd in de beginjaren alleen geproduceerd voor eigen gebruik en veel druiven werden dan ook weg gegeven aan andere families in het dorp. Meer dan een eeuw later maakt het wijnhuis Icardi 360.000 flessen wijn per jaar van de 50 hectare aan wijngaarden in de regio. Het wijnhuis wordt vandaag de dag gerund door Claudio en zijn zus Mariagrazia, ze treden hiermee in de voetsporen van hun vader en opa.

Claudio
Oenoloog, hij is de ziel van het bedrijf. Hij erfde de passie voor de wijngaarden van zijn vader. Zeer leergierig gaat hij altijd op zoek naar verbetering van de wijngaarden en verfijning van zijn wijnen. Hij is geïnteresseerd in de biologische landbouw en biodynamica en hij verspreidt zijn diepgaande kennis ook aan veel andere wijnproducenten in Italië. Alle wijnen die Icardi produceert zijn dan ook 100% Biologisch gecertificeerd.

Mariagrazia
Ze werkt met samen haar broer Claudio en is hoofd van de afdeling marketing. Zij is de reiziger van de familie en brengt het grootste deel van het jaar door in het buitenland om te spreken met importeurs en om hun wijnen te promoten op internationale wijnbeurzen.

Filosofie
Met diep respect voor de natuur en de cyclus van de seizoenen wordt hier wijn geproduceerd. Zo laten ze bloemen en planten groeien tussen de wijnranken en maken ze geen gebruik van stikstofhoudende meststoffen. De vruchtbaarheid van de bodem wordt constant verbetert door het gebruik van biologische ‘groene’ mest. Door het sterk terugsnoeien tijdens de groei blijven alleen de allerbeste druiven over voor het maken van de wijnen, zelf als dat betekent dat de productie minder wordt.

Locatie
Het wijnhuis is gelegen in Castiglione Tinella dat ligt tussen de Neder-Langa en de regie Monferrato. De glooiende heuvels zijn bijna volledig bedekt met wijngaarden, zo ver als het oog kan zien creëren deze wijngaarden een uniek landschap. Naast het wijnhuis in Castiglione Tinella, kocht de familie percelen in de beste gebieden van de regio Langhe en Monferrato voor het maken van hun rode wijnen, witte wijnen en dessert wijnen.

 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.


Druif Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de Nebbiolo druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle druivensoorten in de Piemonte geoogst. Meestal in de 2e helft van oktober of zelfs pas in de 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode in de ochtend de dalen in Piemonte vult. De Nebbiolo druif is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit ook door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo. Want de wijn wordt ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd. Alhoewel de Nebbiolo druif waarschijnlijk al eeuwen lang verbouwd werd in Piemonte is de opkomst en grote roem begonnen halverwege de 19e eeuw. Toen werd de Franse wijnmaker Louis Oudart gevraagd om de kwaliteit van de plaatselijke wijn te verbeteren. Hij ontdekte dat het fermentatieproces verbeterd kon worden door o.a. toepassing van de zogenaamde ‘malolactische fermentatie’, en dat de druif dan zeer geschikt was voor het maken van droge rode wijn, want tot dan toe was Barolo vooral een zoete wijn.

Doordat de Nebbiolo zeer langzaam rijpt moet deze eigenlijk alleen worden aangeplant op de warmste hellingen die het meeste zon krijgen en de meeste beschutting hebben in koelere periodes. Het beste groeit de Nebbiolo druif tot 450 m boven zeeniveau. Zeker ook omdat de Nebbiolo typisch een vrij hoog gehalte aan tannines heeft, met name in de schil. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat wordt helaas niet beter door lange flesrijping. Vanwege deze tannines wordt de rode wijn gemaaktvan Nebbiolo druiven dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het een wijn die vooral als hij jong is redelijk veel tannines en veel structuur heeft. Vrijwel alle rode wijnen van de Nebbiolo druif hebben baat bij flesrijping, soms maar een paar jaar, maar zeker de cru wijnen hebben wel 10 tot 20 jaar nodig om mooi op dronk te raken en een mooie uitgewerkte en zachte smaak te krijgen. De Nebbiolo druif geeft lichtrode wijnen met een intrigerende geur van rozen, teer, soms kersen of pruimen, leer, verse groene kruiden of gedroogd fruit. Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes, geraniums, rozenblaadjes en aardse tonen zoals (bos)grond, paddenstoelen en teer.

Nebbiolo heeft relatief weinig kleur en de neiging om bij oudering snel kleur te verliezen (van rood naar bruin). Rode wijn van de Nebbiolo druif kan vanwege zijn kracht en structuur het beste gedronken worden tijdens het eten, zeker de wat jongere Nebbiolo's. Klassieke combinaties uit de Italiaanse keuken zijn met gebraden rood vlees en wild. In de Alto-Piemonte wordt de druif Spanna genoemd en groeit daar al sinds de 13e eeuw.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen