Merlot Vin de Pays d'Oc 2015 Frankrijk

Deze Merlot is heerlijk fruitig, heeft een mooie diep paarse kleur en een verleidelijk pallet van rijpe rode vruchten zoals kersen en bramen. De wijn is sappig, romig en fris tegelijkertijd en de rijpe tannines geven een aangename afdronk. De wijn is...

Lees meer...

Deze Merlot is heerlijk fruitig, heeft een mooie diep paarse kleur en een verleidelijk pallet van rijpe rode vruchten zoals kersen en bramen. De wijn is sappig, romig en fris tegelijkertijd en de rijpe tannines geven een aangename afdronk. De wijn is perfect op dronk en klaar om ingeschonken te worden! Lekker bij de borrel, rood vlees, eendenborst, gebraden kip, pasta's of kazen. Deze Merlot is gemaakt door de beste wijnmakers van de Lanquedoc, Laurent Calmel en Jerome Joseph.

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Languedoc)
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2015
Geur Rode bessen, kersen en bramen.
Smaakprofiel Soepel, niet hoog in de zuren en fruitig. 
Druif Merlot
Bewaren tot  2020
Serveertip Rood vlees, eendenborst, gebraden kip en pasta's.

 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

De Languedoc is in trek bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. De mogelijkheden zijn er legio, met als gevolg dat het gebied voor ieder wat wils kan bieden in de vorm van karaktervolle wijnen tegen een concurrerende prijs. Het gebied heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Was de Languedoc vroeger louter een leverancier van anonieme bulkwijnen, vandaag de dag is de streek koploper op het vlak van innovatie.

In de 13e eeuw werd voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.


Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven waar in de Bordeaux rode wijn van gemaakt wordt. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. Rode wijn van Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om rode wijn met Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. 

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde rode wijn (en) worden bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere rode wijnen in de vorm van bijvoorbeeld de Bordeaux Supérieur wijn. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen.

Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn. 

Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen