Montepulciano d`Abruzzo 2014 Italië

Dit is echt een prachtige huiswijn! Een heerlijke en veelzijdige rode wijn met een fruitige smaak en weinig tannines waardoor deze rode wijn een hoog ‘lekker gehalte’ heeft. Het is een perfecte borrelwijn en goed te combineren met pasta gerechten. De...

Lees meer...
€10,95
Per fles: €6,95
Totaal (6 flessen per doos) €41,70 Incl. btw
Dit is echt een prachtige huiswijn! Een heerlijke en veelzijdige rode wijn met een fruitige smaak en weinig tannines waardoor deze rode wijn een hoog ‘lekker gehalte’ heeft. Het is een perfecte borrelwijn en goed te combineren met pasta gerechten. Deze Montepulciano d`Abruzzo is zeer positief beoordeeld door wijnschrijver Harold Hamersma in Het Parool! Van het wijnhuis Lidia & Amato verkopen wij ook verschillende witte wijnen met druivensoorten als Trebbiano en Pecorino.  


Smaakprofiel en kenmerken


Land/gebied Italië (Abruzzo)
Wijnhuis Lidia & Amato
Jaar 2014
Geur Rijp zwart fruit, mineralen en kersen
Smaakprofiel Fruitig, zacht en met aangename tannines
Druif Montepulciano
Bewaren tot  2017
Serveertip Heerlijke borrelwijn of bij pasta en vleesgerechten

 
 

Wijnhuis Lidia & Amato

Het wijnhuis Lidia & Amato ligt in De Marken op een uur rijden van de kustplaats Pescara. Het wijnhuis is een familiebedrijf en maakt hier met veel liefde en passie al meer dan twee eeuwen wijn. Als eerbetoon koos de huidige generatie van Lidia & Amato ervoor om elke wijn na een kleinkind te vernoemen. Zo zijn er wijnen met namen als Elena, Greta, Riccardo, Sebastian, Daan en Palu. Het is een eerbetoon aan de vorige generatie Lidia & Amato. De gedachte en de zorgvuldigheid in de naamgeving zijn voorbeelden van de aandacht en liefde die de familie al generaties lang delen.

Een eenvoudig maar toch diepe filosofie die de familie uitdrukt in "altijd op zoek naar de toekomst, maar nooit, nooit je roots vergeten". De wijngaarden van Lidia & Amato liggen in de gemeente Controguerra op zo’n 250 meter hoogte. Alle druiven worden met de hand geplukt. Van dit wijnhuis verkopen wij verschillende rode en witte wijnen.Wijngebied d’Abruzzo

De Abruzzen (Italiaans: Abruzzi of Abruzzo) is een regio in zuidelijk centraal Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat zo veel wilde zeggen als Land van de zwijnen. Met ongeveer 34.000 hectare is het wijngebied de Abruzzen niet zo groot. Toch maken wijnboeren en wijnproducenten een grote hoeveelheid wijn en wat volume betreft hoort de Abruzzen tot een van de grote regio’s van Italië. Dat komt vooral doordat hier al een lange tijd veel massawijnen worden geproduceerd. In de Abruzzen is slechts één wijn te vinden met de status Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dit is de Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane en de DOCG-status is nog erg jong, sinds 2003. Deze rode wijn dient minimaal 90% Montepulciano d’Abruzzo te bevatten en mag maximaal 10% Sangiovese druiven bevatten.

Vanzelfsprekend herbergt Abruzzen ook een aantal bekende DOC-wijnen, namelijk de Montepulciano d’Abruzzo en de Trebbiano d’Abruzzo. De totale wijnproductie voor rode wijn, witte wijn maar ook rosé wijnen ligt rond de 1.102.289 hectoliter. De verhouding van witte wijn, rode wijn en rosé wijn in de Abruzzen is 75% rode wijn, 18% witte wijn en 7% rosé. De bekende blauwe druivenrassen zijn de Montepulciano en de Sangiovese (vooral bekent van de rode wijnen uit Toscane). Witte druivenrassen in de Abruzzen zijn Trebbiano, Pecorino, Cococciola en Passerina.
 

Druif Montepulciano

De naam van de druif is afgeleid van het Toscaanse stadje Montepulciano. Het is een bijzonder donkerkleurig druivenras dat dan ook logischerwijze diepdonker gekleurde wijnen geeft. Meestal is de geur bijzonder strak van aard met toetsen van rijp zwart fruit en mineralen. De mooiste exemplaren (bv. de beste Montepulciano d'Abruzzo's of de Rosso Conero Riserva's) kunnen bovendien een indrukwekkende complexiteit tonen van enerzijds de genoemde geuren met daarbij nog leder, koffie, aardse tonen en hout.

Jasper 25-07-2016 13:32

Heerlijke soepele en fruitige wijn.


Aad 15-06-2015 21:30

Perfecte soepele pasta wijn. Niet te zwaar wel heel lekker.


4 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen