ŌHAU Sauvignon blanc 2016 Nieuw-Zeeland

Stuivend en fris met kruisbes, mango, limoen en passievrucht. Concentratie, mineraliteit, rijkdom en een lange, droge afdronk met opnieuw limoen. Een droomaperitief en gastronomische wijn bij alles past wat uit zee komt, verfijnde voorgerechten, lichte lu

Stuivend en fris met kruisbes, mango, limoen en passievrucht. Concentratie, mineraliteit, rijkdom en een lange, droge afdronk met opnieuw limoen. Een droomaperitief en gastronomische wijn bij alles past wat uit zee komt, verfijnde voorgerechten, lichte lunches en spicy (Thaise) gerechten.

Jane Cooper van ŌHAU wines is een van de meest toonaangevende wijnmakers in Nieuw-Zeeland en heeft tal van nationale en internationale prijzen voor haar wijnen gewonnen. Van ŌHAU wines verkopen wij ook een Sauvignon blanc. Haar uitzonderlijke kwaliteit als wijnmaker heeft Jane naar Chili, de Hunter Valley in Australië en Trento in Italië gebracht. Haar ervaring in Nieuw-Zeeland omvat werken voor Seifried Estate in Nelson en op Matahiwi Estate in de Wairarapa.

 

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Nieuw-Zeeland
Wijnhuis ŌHAU wines
Jaar 2016
Geur Intens, heerlijk exotisch, met ananas en kruisbessen
Smaakprofiel Droog en complex met kruisbes, mango en limoen
Druif Sauvignon blanc
Bewaren tot  2020
Serveertip Terrine van vis, salade met geitenkaas

 

 

Wijngebied Nieuw-Zeeland

De geschiedenis van de wijnbouw begon met de eerste wijnstokken die Samuel Marsden in 1819 uit Australië meebracht. De huidige wijnindustrie ontwikkelde zich vanaf het einde van de jaren zestig. Eerst lag de nadruk op het maken van versterkte wijn. In de jaren zeventig liet de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie zich leiden door het advies van de Duitse professor Helmut Becker uit Geisenheim om Müller-Thurgau te planten. De wijnmakers van Nieuw-Zeeland richtten zich vervolgens op de productie van lichte, fruitige witte wijnen. Maar dat bleek alleen in de koele streken een goed resultaat op te leveren. Sinds de jaren tachtig planten wijnboeren ook veel Sauvignon blanc aan. De Nieuw-Zeelandse wijnen van dit ras kunnen zich nu meten met de beste Sauvignons van de wereld. Nieuw-Zeeland is bekend om zijn fantastische onbedorven landschappen. Er zijn dichte natuurlijke bossen, met sneeuw bedekte bergen en een spectaculaire kustlijn. Het land bestaat uit twee grote eilanden, die tussen de 35 en 46 graden zuiderbreedte liggen. De invloed van de zee is overal in het land merkbaar. Er is veel neerslag, die vooral in het westen van beide eilanden valt. De meeste wijnen van Nieuw-Zeeland zijn wit.

 

Druif Sauvignon blanc

De Sauvignon blanc uit het land wordt in de hele wereld gezien als een goede vertegenwoordiger van dit druivenras. Nieuw-Zeeland heeft verder een goede naam opgebouwd met wijnen van de Chardonnay, Pinot noir, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot en met mousserende wijnen die volgens de traditionele methode zijn gemaakt. In de koelere streken doen de Chardonnay, Pinot noir en de Sauvignon blanc het goed, vooral op het Zuidereiland. In de warmere gebieden van het Noorder­eiland rijpen de Merlot en Cabernet Sauvignon.

De Sauvignon Blanc druif is een aromatische druivensoort om witte wijn te maken en levert wijnen die droog, verfrissend en snel drinkbaar zijn. Sauvignon Blanc zien we in veel wijngebieden over de hele wereld, maar wordt van origine veel aangeplant in Frankrijk. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De Sauvignon Blanc druif heeft gezorgd voor het succes van de Nieuw-Zeelandse wijnen, wijnen die opvallen door een bijzondere frisheid en een zekere grassigheid, kenmerkend voor Nieuw-Zeeland. Op hout gerijpt wordt Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. Vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een expressief aroma van buxus, citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Overrijp geplukt wordt hij wat flauw. De Sauvignon Blanc is gevoelig voor extreme warmte en ontwikkelt zich het best in koele wijngaarden.

Hij kan in meerdere stadia van rijpheid worden geplukt, zodat de grassige aroma’s worden gecombineerd met rijpe elementen van tropisch fruit. Men kan in de Sauvignon Blanc de volgende smaken herkennen: groene appels, kruisbessen, grapefruit, ananas, asperges en gemaaid gras. Ook is de Sauvigon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes. Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor rotting, botrytis. Onder de juiste omstandigheden kan de natuurlijke zoetheid zich concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »