Orsi Barbera 2015 Italië (incl. wijnkist)

Van het familiebedrijf Orsi is deze heerlijke zachte rode wijn genaamd "Uardiora". Een rode wijn gemaakt van de Barbera druif. Kenmerkend voor deze rode wijn zijn de frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoa...

Lees meer...

Van het familiebedrijf Orsi is deze heerlijke zachte rode wijn genaamd "Uardiora". Een rode wijn gemaakt van de Barbera druif. Kenmerkend voor deze rode wijn zijn de frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen en bramen. Biologisch gemaakt en alleen de allerbeste druiven worden gebruikt voor deze Barbera. Overheerlijk bij antipasti, spaghetti bolognese, pizza en kalfsvlees. Wij verkopen ook verschillende andere rode- en witte wijnen van dit bijzondere wijnhuis in onze wijnwebshop.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Orsi
Jaar 2015
Geur Rood en zwart fruit, cassis, kersen en bramen
Smaakprofiel Soepele wijn met veel fruit en frisse afdronk
Druif Barbera 
Bewaren tot  2017
Serveertip Antipasti, spaghetti bognese, pizza en kalfsvlees

 

Wijn inclusief luxe houten wijnkist

Deze rode wijn wordt geleverd inclusief een luxe houten wijnkist met schuifdeksel en gevuld met stro. Onze wijnkisten zijn van goede kwaliteit en met mooie ronde randen. Wij verkopen houten wijnkisten in verschillende soorten en maten. Voor exclusieve wijnkisten (zoals een wijnkist van eikenhout) kan je ons mailen op info@wijnvoornu.nl. Wil je wijn als relatiegeschenk geven dan verkopen we een aantal standaard pakketten maar wil je liever je eigen wijn in een wijnkist samenstellen? Bel of mail ons en wij regelen het voor je. Een wijnkist laten bedrukken met logo kan ook vanaf 25 stuks (prijzen op aanvraag).


 

Wijnhuis Orsi

Met onze voorliefde voor wijnen uit de Piemonte zijn wij altijd op zoek naar de mooiste kwaliteitswijnen met als uitgangspunt een klein wijnhuis waar nog met passie wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis Orsi is zo'n familiebedrijf waar je zeer gastvrij ontvangen wordt door Oma en haar zoon Roberto. Zittend aan de keukentafel en met een glas wijn in de hand vertellen zij zeer gepassioneerd over hun familiebedrijf en de wijnen die ze maken.

Het wijnhuis Orsi is opgericht door overgrootvader Bartolomeo in Montaldo Bormida. Orsi heeft de meeste van haar wijngaarden in Strevi en in de heuvels van de Monferrato. De wijngaarden zijn in totaal slecht 5 hectare groot. Grootvaders Vincenzo en Francesco, beide geboren aan het begin van de 20e eeuw, bezaten los van elkaar gronden op een afstand van tien kilometer. Later besloten hun zoon Teresio en zijn vrouw Marisa ze bij elkaar te voegen en zo ontstond het familieberijf Orsi.

In 1990 is met de komst van de zonen Roberto (oenoloog) en Gianfranco (verantwoordelijk voor het commerciële deel) het bedrijf duidelijk veranderd. Het uitgangspunt van de broers is dat de wijngaarden de opbrengst per jaar bepaalt en niet de wijnmaker. Om dit doel te halen worden de druiven kort gesnoeid en de redementen beperkt. Alleen de echt goede en rijpe druiven worden geplukt voor het maken van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt de beste eikenhouten vaten van het type 'Forêt de Tronçais en Allier'. Kortom de Orsi familie is een fantastische aanwinst voor ons wijnbedrijf. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat wij al hun wijnen exclusief mogen verkopen in Nederland.



Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor de productie van wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd. 

 

Druif Barbera

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië en is daarbuiten in mindere maten aangeplant in o.a. Californië en Argentinië, maar levert nergens de Barbera druif mooie wijnen rode wijn op als in Piemonte. In het wijngebied Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij al vanaf de 12e eeuw (waarschijnlijk eerder) is aangeplant. In Piemonte heeft de Barbera lang in de schaduw gestaan van de beter aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera (vanwege zijn hoge zuurgehalte), vooral jonge rode wijn gemaakt om elke dag te drinken. Dankzij een wat andere cultivatie en het toepassen van groene oogst (voor opbrengstbeperking) en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en houtlagering zijn de zuren getemd en worden er tegenwoordig fantastische wijnen van de Barbera druif gemaakt die niet onder doen voor wijnen gemaakt van Nebbiolo druiven.

De afgelopen twee decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste rode wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de Barbera druif laat toe dat er diverse stijlen rode wijn van gemaakt kunnen worden. Er worden dankzij de hoge productie die de Barbera kan geven nog steeds bulkwijnen van gemaakt en als je in een willekeurig restaurantje in Piemonte een karafje rode huiswijn bestelt schenken zo dan ook meestal een Barbera. Van de kwaliteitswijnen zijn er de op inox (op stalen tanks) gerijpte wijnen en de op hout gelagerde wijnen. De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de wijnen die alleen op rvs is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar.

De op hout opgevoede variant van de Barera wijn die zowel op grote foeders als op kleine vaten gelagerd kan zijn, heeft meer structuur, inhoud en complexiteit en kan fantastische rode wijnen opleveren van hoge kwaliteit. De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille. Rode wijn van de Barbera druif die alleen op inox opgevoed is kun je het beste jong drinken en kan zomers eventueel kort in de koelkast een beetje teruggekoeld worden. Het zijn ideale begeleiders van het eten en passen bij vele gerechten maar zijn ook lekker om ‘s avonds als losse wijn te drinken. Een hout gelagerde Barbera kan wel tot zo’n 15 jaar bewaard worden.
 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen