Orsi Brachetto d'Acqui DOCG 2016 Italie

Een verrassing kun je dit zeker noemen! Een licht mousserende rode wijn van de Brachetto druif met slechts 6% alcohol. Je proeft heel duidelijk frambozen en kersen, wat een Brachetto tot een aparte ervaring maakt. De rode wijn heeft een zoetje maar i...

Een verrassing kun je dit zeker noemen! Een licht mousserende rode wijn van de Brachetto druif met slechts 6% alcohol. Je proeft heel duidelijk frambozen en kersen, wat een Brachetto tot een aparte ervaring maakt. De rode wijn heeft een zoetje maar is absoluut niet zo zoet als dessertwijn en heeft een lekkere frisse afdronk. Hoewel er slechts een kleine hoeveelheid van geproduceerd wordt, is de wijn toch zeer bekend en geliefd in Italië en de VS. Specifiek voor de Brachetto is de geur van rozen in het bouquet. Een prachtige ervaring om eens te drinken als aperatief of bij romige paté, hartige taart of geitenkaas. 

Brachetto wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol. Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %. Deze manier van wijnmaken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt. Het belangrijkste gebied ligt in de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Orsi
Jaar 2015
Geur Aardbei, rozen, frambozenjam en rode kersen
Smaakprofiel Fris, licht mousserend en met een licht zoete afdronk
Druif Brachetto
Bewaren tot  2019
Serveertip Lekker aperitief, romige paté, hartige taart en geitenkaas

 
 

Wijnhuis Orsi

Met onze voorliefde voor wijnen uit de Piemonte zijn we altijd op zoek naar de mooiste kwaliteitswijnen met als uitgangspunt een klein wijnhuis waar nog met passie wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis Orsi is zo'n familiebedrijf waar je zeer gastvrij ontvangen wordt door Oma en haar zonen Roberto en Francesco. Zittend aan de keukentafel en met een glas wijn in de hand vertellen ze zeer gepassioneerd over hun familiebedrijf en de wijnen die ze maken.

Het wijnhuis Orsi is opgericht door overgrootvader Bartolomeo in Montaldo Bormida. Orsi heeft de meeste van haar wijngaarden in Strevi en in de heuvels van de Monferrato. De wijngaarden zijn in totaal slecht 5 hectare groot. Grootvaders Vincenzo en Francesco, beide geboren aan het begin van de 20e eeuw, bezaten los van elkaar gronden op een afstand van tien kilometer. Later besloten hun zoon Teresio en zijn vrouw Marisa ze bij elkaar te voegen en zo ontstond het familiebedrijf Orsi.

In 1990 is met de komst van de zonen Roberto (oenoloog) en Gianfranco (verantwoordelijk voor het commerciële deel) het bedrijf duidelijk veranderd. Het uitgangspunt van de broers is dat de wijngaarden de opbrengst per jaar bepaalt en niet de wijnmaker. Om dit doel te halen worden de druiven kort gesnoeid en de rendementen beperkt. Alleen de echt goede en rijpe druiven worden geplukt voor het maken van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt de beste eikenhouten vaten van het type 'Forêt de Tronçais en Allier'. Kortom de Orsi familie is een fantastische aanwinst voor ons wijnbedrijf. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat we al hun wijnen exclusief mogen verkopen in Nederland.


 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor de productie van wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

 

Druif Bracheto

De Brachetto is een rode druivensoort die al eeuwenlang in Piemonte verbouwd werd, en waarvan de rode wijn vroeger zelfs geëxporteerd werd. Het is echter geen makkelijk te telen druif, en na de phylloxera epidemie zijn de stokken na WOI op grote schaal vervangen door andere soorten. Gelukkig waren er door liefhebbers hier en daar nog wat stokken overgelaten, en vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw was er een kleine opleving in de productie van Brachetto. De laatste twee decennia hebben een verdere herwaardering en uitbreiding van de soort laten zien. Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen. Deze bestaat zowel als een licht mousserende frizzante (1-3 bar) als een mousserende (>3,5 bar) spumante variant, die eigenlijk altijd zoet of licht zoet is. In beide gevallen wordt de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %.

Deze manier van wijnmaken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt. Het andere wijngebied waar wijn van de Bracheto gemaakt wordt is de Roero, waar de locale variant van deze wijn “Birbet” heet. Deze wijn wordt overigens gemaakt van een eigen variëteit van de druif, de ‘Brachetto a Grappolo Lungo’. Birbet is ook licht mousserend en met een laag alcoholgehalte van ca 6%, en wijkt qua smaak niet zo heel veel af van de Brachetto d’Acqui. Kenmerkend voor de Brachetto is de bleke, lichtrode kleur en wijnen met een lichte body. Het is een aromatische druif met een smaak met opvallende florale tonen van geranium en rozenblaadjes, en heel veel rood fruit, met name aardbeien en frambozen. Naast deze lichte, mousserende dessertwijnen wordt de Brachetto ook wel gebruikt om stille dessertwijnen met normale sterkte te maken, meestal met de passito methode (indrogen van de druiven). Dit geeft bijzonder aromatische rode dessertwijnen.

George Krbbers 16-10-2015 21:18

Echt een aanrader !


jeanette 15-06-2015 23:17

Een rode desertwijn kende ik nog niet, heerlijk.


5 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen