Orsi "Bricco" Barbera 2014 Piemonte Italië

Een op hout gelagerde rode wijn gemaakt van de Barbera druif en geproduceerd door het familiebedrijf Orsi. Een rode wijn die aan elke verwachting voldoet en je bij de eerste slok versteld doet staan van zijn complexiteit en lange afdronk. Door de str...

Lees meer...

Een op hout gelagerde rode wijn gemaakt van de Barbera druif en geproduceerd door het familiebedrijf Orsi. Een rode wijn die aan elke verwachting voldoet en je bij de eerste slok versteld doet staan van zijn complexiteit en lange afdronk. Door de strenge selectie van de druiven kom je zo'n mooie en complex gemaakte Barbera zelden tegen. Intense geuren van cassis, bramen en bessen komen je tegemoet. In de geur zitten ook tonen van vanille wat afkomstig is van de 14 maanden houtlagering. Het jaar 2011 was uitzonderlijk goed in Piemonte en dat proef je dan ook terug in deze fantastische rode wijn. Wij verkopen ook verschillende andere rode- en witte wijnen van dit bijzondere wijnhuis in onze wijnwebshop.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Orsi
Jaar 2014
Geur Cassis, kersen, bramen, cederhout en vanille
Smaakprofiel Complex, kruidig en perfect in balans
Druif Barbera (14 maanden op eikenhout )
Bewaren tot  2019
Serveertip Antipasti, spaghetti bognese, pizza en kalfsvlees

 
 

Wijnhuis Orsi

Met onze voorliefde voor wijnen uit de Piemonte zijn we altijd op zoek naar de mooiste kwaliteitswijnen met als uitgangspunt een klein wijnhuis waar nog met passie wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis Orsi is zo'n familiebedrijf waar je zeer gastvrij ontvangen wordt door Oma en haar zonen Roberto en Francesco. Zittend aan de keukentafel en met een glas wijn in de hand vertellen ze zeer gepassioneerd over hun familiebedrijf en de wijnen die ze maken.

Het wijnhuis Orsi is opgericht door overgrootvader Bartolomeo in Montaldo Bormida. Orsi heeft de meeste van haar wijngaarden in Strevi en in de heuvels van de Monferrato. De wijngaarden zijn in totaal slecht 5 hectare groot. Grootvaders Vincenzo en Francesco, beide geboren aan het begin van de 20e eeuw, bezaten los van elkaar gronden op een afstand van tien kilometer. Later besloten hun zoon Teresio en zijn vrouw Marisa ze bij elkaar te voegen en zo ontstond het familiebedrijf Orsi.

In 1990 is met de komst van de zonen Roberto (oenoloog) en Gianfranco (verantwoordelijk voor het commerciële deel) het bedrijf duidelijk veranderd. Het uitgangspunt van de broers is dat de wijngaarden de opbrengst per jaar bepaalt en niet de wijnmaker. Om dit doel te halen worden de druiven kort gesnoeid en de rendementen beperkt. Alleen de echt goede en rijpe druiven worden geplukt voor het maken van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt de beste eikenhouten vaten van het type 'Forêt de Tronçais en Allier'. Kortom de Orsi familie is een fantastische aanwinst voor ons wijnbedrijf. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat we al hun wijnen exclusief mogen verkopen in Nederland.

 

 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piëmonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.


De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

 

Druif Barbera

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië en is daarbuiten in mindere maten aangeplant in o.a. Californië en Argentinië, maar levert nergens zulke mooie wijnen op als in Piemonte. In het wijngebied Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij al vanaf de 12e eeuw (waarschijnlijk eerder) is aangeplant. In Piemonte heeft de druif lang in de schaduw gestaan van de beter aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf de jaren ’80 van de vorige wijn snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera vanwege zijn hoge zuurgehalte, vooral jonge wijn gemaakt om elke dag te drinken. Dankzij een wat andere cultivatie en het toepassen van groene oogst (voor opbrengstbeperking) en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en houtlagering zijn de zuren getemd en worden er tegenwoordig fantastische wijnen van de Barbera druif gemaakt die niet onder doen voor wijnen gemaakt van Nebbiolo druiven. 

De afgelopen 2 decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de druif laat toe dat er diverse stijlen wijn van gemaakt kunnen worden. Er worden dankzij de hoge productie die de Barbera kan geven nog steeds bulkwijnen van gemaakt en als je in een willekeurig restaurantje in Piëmonte een karafje rode huiswijn bestelt schenken zo dan ook meestal een Barbera. Van de kwaliteitswijnen zijn er de op inox (op stalen tanks) gerijpte wijnen en de op hout gelagerde wijnen. De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de wijnen die alleen op rvs is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar. 

De op hout opgevoede versie, die zowel op grote foeders als op kleine vaten gelagerd kan zijn, heeft meer structuur, inhoud en complexiteit en kan grootse wijnen opleveren. De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille. Barbera die alleen op inox opgevoed is kun je het beste jong drinken en kan ’s zomers eventueel kort in de koelkast een beetje teruggekoeld worden. Het zijn ideale begeleiders van het eten en passen bij vele gerechten maar zijn ook lekker om ‘s avonds als losse wijn te drinken. Een hout gelagerde Barbera kan wel tot zo’n 15 jaar bewaard worden.

Lizan 21-04-2016 19:41

Ik heb niet veel verstand van wijn maar vindt hem erg lekker. En bedankt voor jullie service.


4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen