Orsi "San Martèn" Italië (incl. wijnkist)

Een van onze grootste ontdekkingen is deze briljant gemaakte droge witte wijn uit Italië. Deze witte wijn is gemaakt van de Cortese druif, een zeldzame druivensoort die buiten de Piemonte eigenlijk nauwelijks wordt aangeplant. De wijn is zeer fruitig...

Lees meer...

Een van onze grootste ontdekkingen is deze briljant gemaakte witte wijn uit Italië. Deze witte wijn is gemaakt van de Cortese druif, een zeldzame druivensoort die buiten de Piemonte eigenlijk nauwelijks wordt aangeplant. De wijn is zeer fruitig, zuiver en met veel mineralen. Geuren van limoen, bloemen en citrus. Wij vonden dit wijnhuis anderhalf jaar geleden op een rondreis door de Piemonte. Wij verkopen ook verschillende andere rode- en witte wijnen van dit bijzondere wijnhuis in onze wijnwebshop.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Orsi
Jaar 2015
Geur Amandelen, citrusvruchten en vergemaaid gras
Smaakprofiel Droog, fruitig en fris van smaak 
Druif Cortese
Bewaren tot  2018
Serveertip Uitstekende aperitief wijn, antipasti, soepen, zeevruchten en risotto

 
 

Wijn inclusief luxe houten wijnkist

Deze witte wijn wordt geleverd inclusief een luxe houten wijnkist met schuifdeksel en gevuld met stro. Onze wijnkisten zijn van goede kwaliteit en met mooie ronde randen. Wij verkopen houten wijnkisten in verschillende soorten en maten. Voor exclusieve wijnkisten (zoals een wijnkist van eikenhout) kan je ons mailen op info@wijnvoornu.nl. Wil je wijn als relatiegeschenk geven dan verkopen we een aantal standaard pakketten maar wil je liever je eigen wijn in een wijnkist samenstellen? Bel of mail ons en wij regelen het voor je. Een wijnkist laten bedrukken met logo kan ook vanaf 25 stuks (prijzen op aanvraag).

 

Wijnhuis Orsi

Met onze voorliefde voor wijnen uit de Piemonte zijn wij altijd op zoek naar de mooiste kwaliteitswijnen met als uitgangspunt een klein wijnhuis waar nog met passie wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis Orsi is zo'n familiebedrijf waar je zeer gastvrij ontvangen wordt door Oma en haar zonen Roberto en Francesco. Zittend aan de keukentafel en met een glas wijn in de hand vertellen zij zeer gepassioneerd over hun familiebedrijf en de wijnen die ze maken.

Het wijnhuis Orsi is opgericht door overgrootvader Bartolomeo in Montaldo BormidaOrsi heeft de meeste van haar wijngaarden in Strevi en in de heuvels van de Monferrato. De wijngaarden zijn in totaal slecht 5 hectare groot. Grootvaders Vincenzo en Francesco, beide geboren aan het begin van de 20e eeuw, bezaten los van elkaar gronden op een afstand van tien kilometer. Later besloten hun zoon Teresio en zijn vrouw Marisa ze bij elkaar te voegen en zo ontstond het familieberijf Orsi.

In 1990 is met de komst van de zonen Roberto (oenoloog) en Gianfranco (verantwoordelijk voor het commerciële deel) het bedrijf duidelijk veranderd. Het uitgangspunt van de broers is dat de wijngaarden de opbrengst per jaar bepaalt en niet de wijnmaker. Om dit doel te halen worden de druiven kort gesnoeid en de rendementen beperkt. Alleen de echt goede en rijpe druiven worden geplukt voor het maken van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt de beste eikenhouten vaten van het type 'Forêt de Tronçais en Allier'. Kortom de Orsi familie is een fantastische aanwinst voor ons wijnbedrijf. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat wij al hun wijnen exclusief mogen verkopen in Nederland.




Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in druivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor de productie van wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piëmonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.


De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens willen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

 

Druif Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piëmonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een steeds groter areaal aangeplant.

Om de kwaliteit hoog te houden worden de opbrengsten bewust laag gehouden. De zuurgraad van de Cortese druif blijft ook tijdens hete zomers goed behouden. De wijnen van dit ras zijn licht en fruitig en hebben aroma's van amandelen, citrusvruchten en gras. Dankzij het smaaktype is de druif ook erg geschikt voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico, vroeger ook methode champenoise genoemd omdat ook Champagne op deze manier wordt gemaakt. 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen