Otero Verdejo Spanje (laatste 3 dozen)

Een lekkere en frisse droge witte wijn gemaakt van de Verdejo druif. Deze witte wijn heeft frisse geuren van citrus en tropisch fruit en juist deze aroma’s in de wijn maken deze Verdejo van Domino de Otero zo lekker fris en fruitig. Een mooie stijlvo...

Lees meer...
€8,95
Per fles: €5,95
Totaal (6 flessen per doos) €35,70 Incl. btw

Een lekkere en frisse droge witte wijn gemaakt van de Verdejo druif. Deze witte wijn heeft frisse geuren van citrus en tropisch fruit en juist deze aroma’s in de wijn maken deze Verdejo van Domino de Otero zo lekker fris en fruitig. Een mooie stijlvolle verdejo met een lange milde afdronk die goed in balans is. Heerlijk bij vis, salades, lichte voorgerechten en natuurlijk ook heerlijk als borrelwijn.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Spanje (Castilla y León) 
Wijnhuis Dominio de Otero
Jaar 2015
Geur Citrus en tropisch fruit
Smaakprofiel Droge en fruitig
Druif Verdejo
Bewaren tot  2018
Serveertip Salades, kip, makreel, zalm

 
 

Wijnhuis Dominio de Otero

In 1965 werd het wijnhuis Domino de Otero door Manuel Otero opgericht, maar de familie Otero is al sinds 1906 actief in de Spaanse wijnindustrie. Nu wordt de Bodega de Otero geleid door Julio Otero. Het wijnhuis beschikt over 43 ha wijngaard en maakt grotendeels wiite wijn. Bij Dominio de Otero heeft men veel aandacht voor de lokale Prieto Picudo druif, de rode variant van de Verdejo. Het wijnhuis ligt in het noordoosten van de provincie Zamora rond de stad Benavente. Julio Otero is medeverantwoordelijk voor de upgrade van de regio tot Vino de Calidad de los Valles de Benavente. Een uitgestrekt gebied dat onder andere de zéér geliefkoosde appellatie Ribera del Duero herbergt, thuisbasis van onder andere Vega Sicilia.

In 1963 werden er nieuwe gronden aangekocht voor het vergroten van de wijnkelder en het was de bedoeling om te beginnen met het bottelen van eigen wijn. Sinds 1984 heeft de Bodega hulp van de derde generatie Julio Otero en hij heeft vandaag de dag de leiding over de schitterende wijngaarden. Door het in stand houden van de familietraditie en veel passie maken zij al meer dan 100 jaar prachtige kwaliteitswijnen. 

 

Wijngebied Castilla y Léon

Castilla y Leon is een groot wijngebied van maar liefst 94.000 vierkante kilometer en ligt in het noordoosten van Spanje. De wijnbouw vormt hier een belangrijk aandeel naar allerlei andere landbouwpraktijken. Het grootste deel is geconcentreerd in het dal van de Duero rivier. De naam Douro betekent "Gouden rivier". De rivier ontspringt op 2200 m hoogte in de Sierra de la Demanda, zo'n 50 km ten noordwesten van Soria en mondt uit in de Atlantische Oceaan, bij Porto.

De meeste DO-wijnen komen uit de wijngebieden Rueda, Toro, Cigales en Ribera del Duero. De voornaamste druiven die in dit wijngebied worden aangeplant zijn voor de witte wijn druivensoorten als Godello, Palomino, Verdejo, Viura (andere naam voor Macabeo ), Sauvignon Blanc en Malvasia. Voor de rode wijnen zijn dit Garnacha, Mencía, Tempranillo, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Garnacha en Tintorera ( Grenache maar dan met gekleurd vruchtenvlees.)

 

Druif Verdejo

De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort waar witte wijn van wordt gemaakt, afkomstig uit het gebied Rueda (Noord-West Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het Spaanse woord ‘verde’, wat ‘groen’ betekent. In het Rueda gebied wordt al sinds de 11e eeuw wijn (alleen witte) verbouwd en het kreeg grote bekendheid vanwege de productie van mooie, frisse en fruitige wijnen.

Eind vorige eeuw werd het voortbestaan van de Verdejo bedreigd door een zware Europese druifluis epidemie. Gelukkig heeft hij die overleefd en wordt de Verdejo tegenwoordig weer veelvuldig aangeplant in de omgeving van Valladolid. Het klimaat is vanwege de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer geschikt voor de opvoeding van de Verdejo druif die daardoor een fris en fruitig karakter krijgt. De Verdejo druif wordt buiten Spanje bijna niet aangeplant. 

Witte wijn gemaakt van de Verdejo druif wordt merendeels jong gedronken, hoewel houtlagering en daardoor een langere bewaartijd tot de mogelijkheden behoort. De houtgerijpte Verdejo’s zijn nog rijker en complexer en bevatten zachte tonen van noot en honing. Bijzonder aan de Verdejo druif is dat hij erg gevoelig is voor contact met zuurstof, daarom worden de druiven vaak ‘s nachts geplukt en dan zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende dit gehele proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om vroegtijdige gisting te voorkomen. De Verdejo druif geeft witte wijn met veel frisheid, fruit en een mooie droge smaak.

Pieter 25-01-2017 19:29

Lekkere Verdejo, droog en fruitig van smaak. Lekker als borrelwijn of bij een feestje.


Nico 16-12-2016 09:08

Prima prijs-kwaliteit en een lekkere borrelwijn.


Suzanne 02-12-2016 13:18

Prima Verdejo, lekker fruitig en prima als borrelwijn.


Anke 25-06-2016 17:26

Prima witte wijn voor bij de borrel!


Marijke 29-05-2016 14:23

Prima verdejo voor een prima prijs!!


Saskia 09-09-2015 11:25

Lekkere Spaanse wijn voor een vriendelijke prijs!


4.15 sterren gebaseerd op 6 beoordelingen