Ottoventi Grillo Sicilië (incl. wijnkist)

Deze witte wijn is gemaakt van Grillo druiven en komt uit het westen van Sicilië. De wijn is strogeel van kleur met wat groene reflecties. De geur is expressief en aromatisch, waarbij de bloemige aroma’s en tonen van rijp tropisch fruit, meloen en pe...

Lees meer...

Deze witte wijn is gemaakt van Grillo druiven en komt uit het westen van Sicilië. De wijn is strogeel van kleur met wat groene reflecties. De geur is expressief en aromatisch, waarbij de bloemige aroma’s en tonen van rijp tropisch fruit, meloen en peer de boventoon voeren. De smaak is fris en fruitig, met hints van perzik, ananas en citrus. Een prachtig glas Siciliaanse witte wijn dat perfect past bij de borrel en lichte voorgerechten.

De druiven worden begin september handmatig geplukt en dan zacht geperst. De fermentatie wordt op gang gebracht met uitsluitend natuurlijke gisten. Na de vergisting rijpt de wijn slechts kort in roestvrijstalen vaten om het fruitige karakter maximaal te behouden.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Sicilië
Wijnhuis Cantina Ottoventi
Jaar 2015
Geur Bloemige aroma’s en tonen van rijp tropisch fruit, peer en meloen 
Smaakprofiel Frisse witte wijn
Druif Grillo 
Bewaren tot  2018
Serveertip Visgerechten, zeevruchten (mosslelen, oesters) en carpaccio.
Wijnhuis Cantina Ottoventi

Cantina Ottoventi is een wijnhuis gevestigd in westen van Sicilië, op de flanken van Monte Erice. Het westen van Sicilië is een streek waar de winden vanuit de Middellandse Zee en uit alle overige 8 windrichtingen het land en de druiven continu ventileren. Vandaar de naam Ottoventi “8 winden”.
 
De plaats Valderice waar het wijnhuis Ottoventi is gevestigd is vooral bekend vanwege de nabijheid van Marsala, waar de bekende zoete wijnen met dezelfde naam worden geproduceerd. Toch komen uit deze streek ook prachtige wijnen van andere autochtone Siciliaanse druivenrassen als Grillo, Zibbibo, Cataratto en Nero d’Avola.
 
Ottoventi heeft zich ten doel gesteld om deze autochtone druivenrassen met een antieke geschiedenis te presenteren op een innovatieve manier. Enerzijds delicaat en anderzijds expressief en krachtig als een herfststorm. Van Ottoventi verkopen wij de witte wijn van Grillo druiven en de rode wijn van Nero d'Avola druiven. 

Wijn inclusief luxe houten wijnkist

Deze witte wijn wordt geleverd inclusief een luxe houten wijnkist met schuifdeksel en gevuld met stro. Onze wijnkisten zijn van goede kwaliteit en met mooie ronde randen. Wij verkopen houten wijnkisten in verschillende soorten en maten. Voor exclusieve wijnkisten (zoals een wijnkist van eikenhout) kan je ons mailen op info@wijnvoornu.nl. Wil je wijn als relatiegeschenk geven dan verkopen we een aantal standaard pakketten maar wil je liever je eigen wijn in een wijnkist samenstellen? Bel of mail ons en wij regelen het voor je. Een wijnkist laten bedrukken met logo kan ook vanaf 25 stuks (prijzen op aanvraag).Wijngebied Sicilië

Een van de meest dynamische regio's in ontwikkeling in Italië. Veel dicht aan zee gelegen wijngebieden die een scala aan kwaliteiten kunnen genereren en herkenbaar zijn door veel fruit, mineraliteit, frisheid en kruidigheid. Sicilië heeft een ideaal klimaat om druiven te verbouwen en dat gebeurt dan ook al sinds de 14e eeuw. Voorbeelden van druivenrassen op Sicilië zijn de Nero d’AvolaFrappato, Merlot, Syrah, Cabernet SauvignonNerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor de blauwe druiven en de CatarattoGrilloMoscatoInziola en de Chardonnay voor witte druiven.

Geschiedenis
Het zijn de oude Grieken (800 vChr) geweest die de wijnbouw op Sicilië hebben geïntroduceerd; niet voor niets dat zij het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië maar verschuift in de focus pas de laatste jaren van kwantiteit naar kwaliteit.

De inspanningen die de Siciliaanse bevolking de laatste twintig jaar in de wijnbouw hebben geleverd werpen nu duidelijk hun vruchten af; zowel op gebied van authenticiteit als op het gebied van kwaliteit. Dit heeft gestalte gekregen in het toenemend aantal DOC’s. Sicilië beschikt momenteel over iets meer dan 20 DOC’s (t.o.v. de in totaal ca. 330 DOC’s in Italië). In 1995 is de eerste (en vooralsnog enige) DOCG aan Sicilië toegekend: de Cerasuolo di Vittoria in de varianten ‘rosso’ en ‘classico rosso’.
Er echter onnoemelijk veel IGP’s geproduceerd; de geografisch aangeduide wijnen die in een grotere regio worden geproduceerd met een variëteit aan druivensoorten en waarbij de wijnmakers meer vrijheid hebben in het vinificatieproces.Druif Grillo

De Grillo is een witte druivensoort en komt voor in Sicilië. In 1897 was de druivensoort al aangeplant in de provincie Trapani. Deze druivensoort wordt veelal samen met de Catarratto Bianco gebruikt om Marsala wijn van te maken. Grillo is ook wel bekend onder de naam Riddu en kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen. 

Door nieuwe beplantingstechnieken is het tegenwoordig mogelijk om de druivenstokken dichter op elkaar te planten waardoor er een hogere opbrengst wordt bereikt. Hierdoor is het mogelijk om van de Grillo druif een droge witte wijn te produceren. Echter, de oogsttijd is van essentieel belang. In de eerste helft van september worden de Grillo druiven geoogst voor de productie van witte wijn. Daarna, in de tweede helft van september, raken de druiven overrijp, waardoor ze rijk zijn aan suiker. Dit maakt ze geschikt voor de productie van Marsala.

De Grillo geeft frisse en geurige witte wijnen van grote smaak met karakteristieke planten en bloemen geuren. Variërend van boomgaarden met groene peper, jasmijn en fruitige witte meloen tot peer en ananas, samen met heerlijke tonen van citrus.


 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen