Ottoventi Nero d'Avola (incl. wijnkist)

De Nero d’Avola ‘Punto Venti’ (.20) van Cantina Ottoventi is een prachtig glas rode wijn uit het westen van Sicilië. De Nero d’Avola druif is de meest aangeplante druivensoort van Sicilië en gedijt hier ook het beste. De wijn is diep robijnrood van k...

Lees meer...

De Nero d’Avola ‘Punto Venti’ (.20) van Cantina Ottoventi is een prachtig glas rode wijn uit het westen van Sicilië. De Nero d’Avola druif is de meest aangeplante druivensoort van Sicilië en gedijt hier ook het beste. De wijn is diep robijnrood van kleur en heeft in de neus mooie fruitige aroma’s van bramen, specerijen (peper) en bessen. De smaak is vol, fruitig en aromatisch met wat kruidigheid, zachte tannines en een lange afdronk. De druiven van Cantina Ottoventi worden begin oktober handmatig geplukt en dan zacht geperst. De fermentatie wordt op gang gebracht met uitsluitend natuurlijke gisten. Na de vergisting rijpt deze Nero d’Avola ‘Punto Venti’ 8 maanden in Franse barriques.
 


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Sicilië
Wijnhuis Cantina Ottoventi
Jaar 2014
Geur Rood fruit, bramen, pecerijen en bessen
Smaakprofiel Mooi gebalanceerde rode wijn
Druif Nero d'Avola
Bewaren tot  2019
Serveertip Risotto, pasta, pizza, rood vlees, gegrild of geroosterdWijn inclusief luxe houten wijnkist

Deze rode wijn wordt geleverd inclusief een luxe houten wijnkist met schuifdeksel en gevuld met stro. Onze wijnkisten zijn van goede kwaliteit en met mooie ronde randen. Wij verkopen houten wijnkisten in verschillende soorten en maten. Voor exclusieve wijnkisten (zoals een wijnkist van eikenhout) kan je ons mailen op info@wijnvoornu.nl. Wil je wijn als relatiegeschenk geven dan verkopen we een aantal standaard pakketten maar wil je liever je eigen wijn in een wijnkist samenstellen? Bel of mail ons en wij regelen het voor je. Een wijnkist laten bedrukken met logo kan ook vanaf 25 stuks (prijzen op aanvraag).Wijnhuis Cantina Ottoventi

Cantina Ottoventi is een wijnhuis gevestigd in westen van Sicilië, op de flanken van Monte Erice. 
 
De plaats Valderice waar het wijnhuis Ottoventi is gevestigd is vooral bekend vanwege de nabijheid van Marsala, waar de bekende zoete wijnen met dezelfde naam worden geproduceerd. Toch komen uit deze streek ook prachtige wijnen van andere autochtone Siciliaanse druivenrassen als Grillo, Zibbibo, Cataratto en Nero d’Avola.
 
Ottoventi heeft zich ten doel gesteld om deze autochtone druivenrassen met een antieke geschiedenis te presenteren op een innovatieve manier. Enerzijds delicaat en anderzijds expressief en krachtig als een herfststorm. Van Ottoventi verkopen wij de witte wijn van Grillo druiven en de rode wijn van Nero d'Avola druiven. Wijngebied Sicilië

Een van de meest dynamische regio's in ontwikkeling in Italië. Veel dicht aan zee gelegen wijngebieden die een scala aan kwaliteiten kunnen genereren en herkenbaar zijn door veel fruit, mineraliteit, frisheid en kruidigheid. Sicilië heeft een ideaal klimaat om druiven voor wijn te verbouwen en dat gebeurt dan ook al sinds de 14e eeuw. Voorbeelden van druivenrassen op Sicilië zijn de Nero d’AvolaFrappato, Merlot, Syrah, Cabernet SauvignonNerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor de blauwe druiven en de CatarattoGrilloMoscatoInziola en de Chardonnay voor witte druiven.

Geschiedenis
Het zijn de oude Grieken (800 v Chr) geweest die de wijnbouw op Sicilië hebben geïntroduceerd; niet voor niets dat zij het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië maar verschuift in de focus pas de laatste jaren van kwantiteit naar kwaliteit.

De inspanningen die de Siciliaanse bevolking de laatste twintig jaar in de wijnbouw hebben geleverd werpt nu duidelijk hun vruchten af; zowel op gebied van authenticiteit als op het gebied van kwaliteit. Dit heeft gestalte gekregen in het toenemend aantal DOC’s. Sicilië beschikt momenteel over iets meer dan 20 DOC’s (t.o.v. de in totaal ca. 330 DOC’s in Italië). In 1995 is de eerste (en vooralsnog enige) DOCG aan Sicilië toegekend: de Cerasuolo di Vittoria in de varianten ‘rosso’ en ‘classico rosso’.
Er echter onnoemelijk veel IGP’s geproduceerd; de geografisch aangeduide wijnen die in een grotere regio worden geproduceerd met een variëteit aan druivensoorten en waarbij de wijnmakers meer vrijheid hebben in het vinificatieproces.Druif Nero d'Avola

Het is met Nero d’Avola gegaan zoals met zoveel autochtone rassen. Vroeger werd dit ras vooral gebruikt om na een warme en kortstondige vinificatie andere wijnen te versnijden. Maar pioniers als graaf Tasca d’Almerita van wijngoed Regaleali zagen in dat Nero d’Avola, mits flink gesnoeid en goed gevinifieerd, verrassend goede resultaten kon opleveren. Intussen is de wijnwereld tot de conclusie gekomen dat Nero d’Avola kan worden beschouwd als de nummer één van de Siciliaanse druiven.

Het diepe, donkere, warme rode fruit van de druif wordt ondersteund door specerijen en aroma’s en door zachte tannines die de wijn een grote levensduur meegeven, waarbij het fruit behouden blijft. Het is een druif die zich uitstekend leent voor houtopvoeding. Door de grote verschillen tussen de wijnstreken van Sicilië kan het karakter van de Nero d’Avola echter behoorlijk uiteenlopen. Van Nero d’Avola worden ook heerlijke fruitige, jonge ‘novello’ wijnen geproduceerd, met een levendige roodpaarse kleur uitgesproken fruit van bramen en blauwe pruimen en zachte tannines. Vaak hebben deze wijnen een pepertje en zijn ze wat jammy.  

 
 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen