Proefpakket Icardi Italië

In dit proefpakket zitten twee schitterende wijnen van het alom geprezen wijnhuis Icardi in de Piemonte. Een wijnhuis dat al sinds 1914 wijn maakt van kleine percelen uit gebieden zoals Barolo en Barbaresco. In dit proefpakket zitten 2 prachtige wijn...

Lees meer...

In dit proefpakket zitten twee schitterende wijnen van het alom geprezen wijnhuis Icardi in de Piemonte. Een wijnhuis dat al sinds 1914 wijn maakt van kleine percelen uit gebieden zoals Barolo en Barbaresco. In dit proefpakket zitten 2 prachtige wijnen gemaakt van de Cortese en Nebbiolo druif. Een proefpakket dat perfect aansluit bij een heerlijk diner.

Wij verkopen deze twee wijnen ook los per doos (6 flessen). Icardi 'Balera' Cortese en Icardi Barbera D'asti

Icardi 'Balera' Cortese
Een bijzonder glas witte wijn gemaakt van de Cortese druif. De wijn is licht, droog en fruitig en geeft na het openen aroma's van bloemen, geel fruit en peer. De Cortese druif heeft voldoende zuren en is daarom ook een lekkere frisse zomerwijn. Door alleen de beste druiven te selecteren en zo het rendement te beperken is eigenaar en oenoloog Claudio in staat om elk jaar weer een van de allerbeste Cortese wijnen van de regio te produceren. De wijn is 100% biologisch gecertificeerd. 

Icardi Barbera D'asti
Deze Barera heeft de hoogste classificatie in Italië, DOCG. Het is een hele verfijnde, zachte en fruitige wijn met aroma’s van kersen, aalbessen, bosbessen, bramen en pruimen. De wijn heeft een laag tanninegehalte wat hem soepel, zacht en fruitig laat smaken. Deze Barbera wordt gemaakt van 45 jaar oude druivenstokken die op biologisch dynamische wijze worden onderhouden. De percelen liggen in het DOCG gebied Garantita in Piemonte.  



Wijnhuis Icardi
Het wijnhuis Icardi werd opgericht in 1914 door Lino Icardi. De wijn werd in de beginjaren alleen geproduceerd voor eigen gebruik en veel druiven werden dan ook weg gegeven aan andere families in het dorp. Meer dan een eeuw later maakt het wijnhuis Icardi 360.000 flessen wijn per jaar van de 50 hectare aan wijngaarden in de regio. Het wijnhuis wordt vandaag de dag gerund door Claudio en zijn zus Mariagrazia, ze treden hiermee in de voetsporen van hun vader en opa. 

Claudio
Oenoloog, hij is de ziel van het bedrijf. Hij erfde de passie voor de wijngaarden van zijn vader. Zeer leergierig gaat hij altijd op zoek naar verbetering van de wijngaarden en verfijning van zijn wijnen. Hij is geïnteresseerd in de biologische landbouw en biodynamica en hij verspreidt zijn diepgaande kennis ook aan veel andere wijnproducenten in Italië. Alle wijnen die Icardi produceert zijn dan ook 100% Biologisch gecertificeerd. 

Mariagrazia
Ze werkt met samen haar broer Claudio en is hoofd van de afdeling marketing. Zij is de reiziger van de familie en brengt het grootste deel van het jaar door in het buitenland om te spreken met importeurs en om hun wijnen te promoten op internationale wijnbeurzen. 

Filosofie
Met diep respect voor de natuur en de cyclus van de seizoenen wordt hier wijn geproduceerd. Zo laten ze bloemen en planten groeien tussen de wijnranken en maken ze geen gebruik van stikstofhoudende meststoffen. De vruchtbaarheid van de bodem wordt constant verbetert door het gebruik van biologische ‘groene’ mest. Door het sterk terugsnoeien tijdens de groei blijven alleen de allerbeste druiven over voor het maken van de wijnen, zelf als dat betekent dat de productie minder wordt. 

Locatie
Het wijnhuis is gelegen in Castiglione Tinella dat ligt tussen de Neder-Langa en de regie Monferrato. De glooiende heuvels zijn bijna volledig bedekt met wijngaarden, zo ver als het oog kan zien creëren deze wijngaarden een uniek landschap. Naast het wijnhuis in Castiglione Tinella, kocht de familie percelen in de beste gebieden van de regio Langhe en Monferrato voor het maken van hun rode wijnen, witte wijnen en dessert wijnen.


 


Druif Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral voorkomt in Piemonte. In totaal vinden we de Cortese terug in vijf appellaties waar deze druif is toegestaan om aan te planten. De appellaties zijn de DOCG Cortese di Gavi, DOC Colli Tortonesi, DOC Cortese dell’Alto Monferrato, DOC Monferrato en ten slotte DOC Piemonte. Cortese staat naast Piëmonte ook nog aangeplant in Lombardije en Veneto. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw op steeds grotere schaal aangeplant. 

Om de kwaliteit hoog te houden worden de opbrengsten bewust laag gehouden. De zuurgraad van de Cortese druif blijft ook tijdens hete zomers goed behouden. De wijnen van dit ras zijn licht en fruitig en hebben aroma's van amandelen, citrusvruchten, peer en gras. Dankzij het smaaktype is de Cortese druif ook erg geschikt voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico, vroeger ook methode champenoise genoemd omdat ook Champagne op deze manier wordt gemaakt. 


Druif Barbera

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië en is daarbuiten in mindere maten aangeplant in o.a. Californië en Argentinië. De Barbera druif levert nergens mooiere wijnen op als in Piemonte. In het wijngebied Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij al vanaf de 12e eeuw (waarschijnlijk eerder) is aangeplant. In Piëmonte heeft de Barbera lang in de schaduw gestaan van de beter aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera (vanwege zijn hoge zuurgehalte), vooral jonge rode wijn gemaakt om elke dag te drinken. 

Dankzij een wat andere cultivatie en het toepassen van groene oogst (voor opbrengstbeperking) en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en houtlagering zijn de zuren getemd en worden er tegenwoordig fantastische wijnen van de Barbera druif gemaakt die niet onder doen voor wijnen gemaakt van Nebbiolo druiven. De afgelopen 2 decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste rode wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de Barbera druif laat toe dat er diverse stijlen rode wijn van gemaakt kunnen worden. Van de kwaliteitswijnen zijn er de op inox (op stalen tanks) gerijpte wijnen en de op hout gelagerde wijnen. 

De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de wijnen die alleen op rvs is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar. De op hout opgevoede variant van de Barera wijn die zowel op grote foeders als op kleine vaten gelagerd kan zijn, heeft meer structuur, inhoud en complexiteit en kan fantastische rode wijnen opleveren van hoge kwaliteit. De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille. Rode wijn van de Barbera druif die alleen op inox opgevoed is kun je het beste jong te drinken en kan zomers eventueel kort in de koelkast een beetje teruggekoeld worden. Het zijn ideale begeleiders van het eten en passen bij vele gerechten maar zijn ook lekker om ‘s avonds als losse wijn te drinken. Een hout gelagerde Barbera kan wel tot zo’n 15 jaar bewaard worden.
 


 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen