Proefpakket Icardi wijnen Italië

Dit proefpakket met Italiaanse wijnen komt van het alom geprezen wijnhuis Icardi in de Piemonte. Een wijnhuis dat al sinds 1914 wijn maakt van kleine percelen uit gebieden zoals Barolo en Barberesco. In dit proefpakket zitten 6 prachtige wijnen waaro...

Lees meer...
Per fles: €90,94
Totaal €90,84 Incl. btw

Dit proefpakket met Italiaanse wijnen komt van het alom geprezen wijnhuis Icardi in de Piemonte. Een wijnhuis dat al sinds 1914 wijn maakt van kleine percelen uit gebieden zoals Barolo en Barbaresco. In dit proefpakket zitten 6 prachtige wijnen waaronder een Barolo en een Barbaresco. De wijnen zijn gemaakt van de druivensoorten Nebbiolo, Cortese, Moscato en Brachetto.  

Icardi 'Balera' Cortese
Een bijzonder glas witte wijn gemaakt van de Cortese druif. De wijn is licht, droog en fruitig en geeft na het openen aroma's van bloemen, geel fruit en peer. De Cortese druif heeft voldoende zuren en is daarom ook een lekkere frisse zomerwijn. Door alleen de beste druiven te selecteren en zo het rendement te beperken is eigenaar en oenoloog Claudio in staat om elk jaar weer een van de allerbeste Cortese wijnen van de regio te produceren. De wijn is 100% biologisch gecertificeerd. 

Icardi Barbera D'asti
Deze Barera heeft de hoogste classificatie in Italië, DOCG. Het is een hele verfijnde, zachte en fruitige wijn met aroma’s van kersen, aalbessen, bosbessen, bramen en pruimen. De wijn heeft een laag tanninegehalte wat hem soepel, zacht en fruitig laat smaken. Deze Barbera wordt gemaakt van 45 jaar oude druivenstokken die op biologisch dynamische wijze worden onderhouden. De percelen liggen in het DOCG gebied Garantita in Piemonte.  


Icardi Barbaresco DOCG 
Deze Barbaresco is een zeer uitgebalanceerde en complexe wijn gemaakt van de Nebbiolo druif. De wijn is sappig en romig van smaak met rode kersen, mokka, vanille en een stevige structuur. In de lange afdronk proef je prachtige houttonen en een uitgebalanceerde zuurgraad. Deze Barbaresco 'Montubert' heeft 24 maanden houtlagering gehad op nieuw Frans eiken. Barberesco wordt beschouwd als een van de mooiste van Italië en kent een heel lange geschiedenis. De wijn ontving in 1980 de DOCG-status. Barbaresco mag alleen maar gemaakt worden van de druif Nebbiolo (100%).


Icardi Barolo DOCG
Een van de 'top' Barolo's uit het DOCG gebied komt van het wijnhuis Icardi. Deze Barolo is pas echt goed drinkbaar na enkele uren karraferen. De wijn bezit een complexe neus met geuren van rozenblaadjes, rijpe zwarte kersen, bosbessen, frambozen en specerijenen. In de smaak proef je zwarte bessen, rood fruit, truffel en chocolade. Deze Barolo 'Parej' van Icardi heeft 36 maanden gerijpt op nieuwe Franse eikenhouten vaten en daarna rijpt de wijn nog eens 12 maanden op fles. Barolo wijnen komen uit het gelijknamige dorp Barolo of een van de omliggende dorpen in de Piemonte. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen". 


Icardi Moscato d'Asti
Van het alom geprezen wijnhuis Icardi komt deze frisse en fruitige dessertwijn 'La Rosa Selvatica' die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Deze Moscato dessertwijn heeft fruitige aroma’s met hints van rozen, meloen, perzik en lavendel. De zoete tinten zijn goed in evenwicht gehouden door de aangename pittige en fruitige aroma's van Moscato druif. 

Icardi Brachetto DOC
Deze Brachetto heeft een lichtrode kleur en in de smaak zitten opvallende florale tonen van geraniums, rozenblaadjes en heel veel rood fruit, met name aardbeien, frambozen en rode kersen. Brachetto is een bijzondere Italiaanse rode wijn en in Nederland nauwelijks bekent. Schenk een Brachetto direct uit de koeling, mede door het lage alcoholgehalte (6%) vormt deze wijn dan de perfecte afsluiting van een zomers diner.


Wijnhuis Icardi
Het wijnhuis Icardi werd opgericht in 1914 door Lino Icardi. De wijn werd in de beginjaren alleen geproduceerd voor eigen gebruik en veel druiven werden dan ook weg gegeven aan andere families in het dorp. Meer dan een eeuw later maakt het wijnhuis Icardi 360.000 flessen wijn per jaar van de 50 hectare aan wijngaarden in de regio. Het wijnhuis wordt vandaag de dag gerund door Claudio en zijn zus Mariagrazia, ze treden hiermee in de voetsporen van hun vader en opa. 

Claudio
Oenoloog, hij is de ziel van het bedrijf. Hij erfde de passie voor de wijngaarden van zijn vader. Zeer leergierig gaat hij altijd op zoek naar verbetering van de wijngaarden en verfijning van zijn wijnen. Hij is geïnteresseerd in de biologische landbouw en biodynamica en hij verspreidt zijn diepgaande kennis ook aan veel andere wijnproducenten in Italië. Alle wijnen die Icardi produceert zijn dan ook 100% Biologisch gecertificeerd. 

Mariagrazia
Ze werkt met samen haar broer Claudio en is hoofd van de afdeling marketing. Zij is de reiziger van de familie en brengt het grootste deel van het jaar door in het buitenland om te spreken met importeurs en om hun wijnen te promoten op internationale wijnbeurzen. 

Filosofie
Met diep respect voor de natuur en de cyclus van de seizoenen wordt hier wijn geproduceerd. Zo laten ze bloemen en planten groeien tussen de wijnranken en maken ze geen gebruik van stikstofhoudende meststoffen. De vruchtbaarheid van de bodem wordt constant verbetert door het gebruik van biologische ‘groene’ mest. Door het sterk terugsnoeien tijdens de groei blijven alleen de allerbeste druiven over voor het maken van de wijnen, zelf als dat betekent dat de productie minder wordt. 

Locatie
Het wijnhuis is gelegen in Castiglione Tinella dat ligt tussen de Neder-Langa en de regie Monferrato. De glooiende heuvels zijn bijna volledig bedekt met wijngaarden, zo ver als het oog kan zien creëren deze wijngaarden een uniek landschap. Naast het wijnhuis in Castiglione Tinella, kocht de familie percelen in de beste gebieden van de regio Langhe en Monferrato voor het maken van hun rode wijnen, witte wijnen en dessert wijnen.


 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen