Proefpakket Sicilië Wit-Rood

Een Siciliaans proefpakket met drie witte en drie rode wijnen van het wijnhuis Ottoventi. Het wijnhuis Ottoventi is gelegen in het westen van Sicilië, op de flanken van Monte Erice. Het westen van Sicilië is een streek waar de winden vanuit de Middel...

Lees meer...
€71,70
Per stuk: €53,70
Totaal €53,70 Incl. btw
  • Bestel 2 proefpakketten voor €51,00 per stuk en bespaar 5%
+ -
In winkelwagen

Een Siciliaans proefpakket met drie witte en drie rode wijnen van het wijnhuis Ottoventi. Het wijnhuis Ottoventi is gelegen in het westen van Sicilië, op de flanken van Monte Erice. Het westen van Sicilië is een streek waar de winden vanuit de Middellandse Zee en uit alle overige 8 windrichtingen het land en de druiven continu ventileren. Vandaar de naam Ottoventi “8 winden”.Ottoventi Nero d'Avola 2014 Sicilië
De Nero 
d’Avola ‘Punto Venti’ (.20) van Cantina Ottoventi is een prachtig glas rode wijn uit het westen van Sicilië. De Nero d’Avola druif is de meest aangeplante druivensoort van Sicilië en gedijt hier ook het beste. De wijn is diep robijnrood van kleur en heeft in de neus mooie fruitige aroma’s van bramen, specerijen (peper) en bessen. De smaak is vol, fruitig en aromatisch met wat kruidigheid, zachte tannines en een lange afdronk. De druiven van Cantina Ottoventi worden begin oktober handmatig geplukt en dan zacht geperst. De fermentatie wordt op gang gebracht met uitsluitend natuurlijke gisten. Na de vergisting rijpt deze Nero d’Avola ‘Punto Venti’ 8 maanden in Franse barriques.

 

Ottoventi Grillo 2015 Siciië

De Grillo ‘Punto Otto (.8) van Cantina Ottoventi is strogeel van kleur met wat groene reflecties. Deze witte wijn is gemaakt van Grillo druiven en is in de neus mooi expressief en aromatisch, waarbij de bloemige aroma’s en tonen van rijp tropisch fruit, meloen en peer de boventoon voeren. De smaak is fris en fruitig, met hints van perzik, ananas en citrus. Een prachtig glas Siciliaanse witte wijn dat perfect past bij de borrel en lichte voorgerechten.
Wijnhuis Cantina Ottoventi

Cantina Ottoventi is een wijnhuis gevestigd in westen van Sicilië, op de flanken van Monte Erice. Het westen van Sicilië is een streek waar de winden vanuit de Middellandse Zee en uit alle overige 8 windrichtingen het land en de druiven continu ventileren. Vandaar de naam Ottoventi “8 winden”.
 
De plaats Valderice wwar het wijnhuis Ottoventi is gevestigd is vooral bekend vanwege de nabijheid van Marsala, waar de bekende zoete wijnen met dezelfde naam worden geproduceerd. Toch komen uit deze streek ook prachtige wijnen van andere autochtone Sicilliaanse druivenrassen als Grillo, Zibbibo, Cataratto en Nero d’Avola.
 
Ottoventi heeft zich ten doel gesteld om deze autochtone druivenrassen met een antieke geschiedenis te presenteren op een innovatieve manier. Enerzijds delicaat en anderzijds expressief en krachtig als een herfststorm. Van Ottovento verkopen wij de witte wijn van Grillo druiven en de rode wijn van Nero d'Avola druiven. 

Wijngebied Sicilië

Een van de meest dynamische regio's in ontwikkeling in Italië. Veel dicht aan zee gelegen wijngebieden die een scala aan kwaliteiten kunnen genereren en herkenbaar zijn door veel fruit, mineraliteit, frisheid en kruidigheid. Sicilië heeft een ideaal klimaat om druiven voor wijn te verbouwen en dat gebeurt dan ook al sinds de 14e eeuw. Voorbeelden van druivenrassen op Sicilië zijn de Nero d’AvolaFrappato, Merlot, Syrah, Cabernet SauvignonNerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor de blauwe druiven en de CatarattoGrilloMoscatoInziola en de Chardonnay voor witte druiven.

Geschiedenis
Het zijn de oude Grieken (800 vChr) geweest die de wijnbouw op Sicilië hebben geïntroduceerd; niet voor niets dat zij het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië maar verschuift in de focus pas de laatste jaren van kwantiteit naar kwaliteit.

De inspanningen die de Siciliaanse bevolking de laatste twintig jaar in de wijnbouw hebben geleverd werpen nu duidelijk hun vruchten af; zowel op gebied van authenticiteit als op het gebied van kwaliteit. Dit heeft gestalte gekregen in het toenemend aantal DOC’s. Sicilië beschikt momenteel over iets meer dan 20 DOC’s (t.o.v. de in totaal ca. 330 DOC’s in Italië). In 1995 is de eerste (en vooralsnog enige) DOCG aan Sicilië toegekend: de Cerasuolo di Vittoria in de varianten ‘rosso’ en ‘classico rosso’.
Er echter onnoemelijk veel IGP’s geproduceerd; de geografisch aangeduide wijnen die in een grotere regio worden geproduceerd met een variëteit aan druivensoorten en waarbij de wijnmakers meer vrijheid hebben in het vinificatieproces.Druif Nero d'Avola

Het is met Nero d’Avola gegaan zoals met zoveel autochtone rassen. Vroeger werd dit ras vooral gebruikt om na een warme en kortstondige vinificatie andere wijnen te versnijden. Maar pioniers als graaf Tasca d’Almerita van wijngoed Regaleali zagen in dat Nero d’Avola, mits flink gesnoeid en goed gevinifieerd, verrassend goede resultaten kon opleveren. Intussen is de wijnwereld tot de conclusie gekomen dat nero d’avola kan worden beschouwd als de nummer een van de Siciliaanse druiven.

Het diepe, donkere, warme rode fruit van de druif wordt ondersteund specerijaroma’s en door zachte tannines die de wijn een grote levensduur meegeven, waarbij het fruit behouden blijft. Het is een druif die zich uitstekend leent voor houtopvoeding. Door de grote verschillen tussen de wijnstreken van Sicilië kan het karakter van de Nero d’Avola echter behoorlijk uiteenlopen. Van Nero d’Avola worden ook heerlijke fruitige, jonge ‘novello’ wijnen geproduceerd, met een levendige roodpaarse kleur uitgesproken fruit van bramen en blauwe pruimen en zachte tannines. Vaak hebben deze wijnen een pepertje en zijn ze wat jammy.  

 

Druif Grillo

De Grillo is een witte druivensoort en komt voor in Sicilië. In 1897 was de druivensoort al aangeplant in de provincie Trapani. Deze druivensoort wordt veelal samen met de Catarratto Bianco gebruikt om Marsala wijn van te maken. Grillo is ook wel bekend onder de naam Riddu en kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen. 

Door nieuwe beplantingstechnieken is het tegenwoordig mogelijk om de druivenstokken dichter op elkaar te planten waardoor er een hogere opbrengst wordt bereikt. Hierdoor is het mogelijk om van de Grillo druif een droge witte wijn te produceren. Echter, de oogsttijd is van essentieel belang. In de eerste helft van september worden de Grillo druiven geoogst voor de productie van witte wijn. Daarna, in de tweede helft van september, raken de druiven overrijp, waardoor ze rijk zijn aan suiker. Dit maakt ze geschikt voor de productie van Marsala.

De Grillo geeft frisse en geurige witte wijnen van grote smaak met karakteristieke planten en bloemen geuren. Variërend van boomgaarden met groene peper, jasmijn en fruitige witte meloen tot peer en ananas, samen met heerlijke tonen van citrus.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen