Proefpakket Wellington Zuid-Afrika

Een grote ontdekking uit een heel klein wijngebied in het prachtige Zuid-Afrika, Wellington. In dit proefpakket zitten drie flessen witte wijn gemaakt van Chenin blanc druiven en drie flessen rode wijn van Pinotage druiven. Deze druivensoorten zijn k...

Lees meer...
Een grote ontdekking uit een heel klein wijngebied in het prachtige Zuid-Afrika, Wellington. In dit proefpakket zitten drie flessen witte wijn gemaakt van Chenin blanc druiven en drie flessen rode wijn van Pinotage druiven. Deze druivensoorten zijn kenmerkend voor de wijnen uit Zuid-Afrika.


Wellington Chenin Blanc 2017 Zuid-Afrika

Deze witte wijn van gelijknamige wijnhuis Wellington is een geweldige zuivere 100% Chenin Blanc met aroma’s van meloen, appeltjes, peren, perzik en tropisch fruit. De wijn heeft een fris en sprankelend mondgevoel en in de afdronk heerlijke frisse mineralen.

Heerlijk om de schenken bij de lunch, borrel of een licht maaltijd. Deze Chenin blanc past bij mooie visgerechten zoals gegrilde kingkrab, gamba’s, bisque van kreeft en sashimi of bij pittige Aziatische gerechten zoals een Thaise groene curry.


Wellington Pinotage 2016 Zuid-Afrika

Deze rode wijn is gemaakt van Pinotage druiven en heeft in het glas een mooie kersenrode kleur. In de neus ruik je tonen van zoet fruit, cranberries, frambozen, rijpe pruimen en in de mond een frisse en volle smaak, zacht en opwekkend met fijn fruit en een klein aangenaam een zuurtje na. Deze Wellington Pinotage is een medium-krachtige, droge rode wijn. 


De Pinotage druif is de nationale druif van Zuid-Afrika en is een kruising van Pinot noir en Cinsaut en werd in 1925 gekruist door Abraham Perold, professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch.



Wijngebied Wellington

Wellington is een dorp zo'n vijftien kilometer ten noorden van Paarl en centrum van wijn en gedroogd fruit. De kleine, compacte Wellington-wijnroute is een rit van 45 minuten vanaf Kaapstad. Wellington ligt dichtbij Paarl en staat bekend om zijn rode wijnen van top kwaliteit zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinotage alsmede aloude favorieten zoals Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay.Het werk in de wijngaarden verschilt weinig van dat in een Europese. Alleen begint het seizoen er in september en niet in februari, zoals in Europa. Zuid-Afrika ligt immers op het zuidelijk halfrond. Terwijl in Europa dan net de oogst begint, beginnen in Zuid-Afrika de wijnstokken uit te lopen. In januari begint de zomer in Wellington. De meeste druiven worden in februari geoogst. Deze oogst gebeurt vrijwel overal nog handmatig.

 

Druif Chenin blanc

De smaak van Chenin blanc is fris met tonen van gras en groene appels en heeft wat weg van de Sauvignon Blanc. Afhankelijk van de plek waar hij groeit levert hij wijnen met veel fruitaroma’s zoals groene appeltjes, peren, perzik, honing, meloen en tropisch fruit. Meestal afgetopt met een flinke dosis frisse mineralen. 

Geschiedenis van de Chenin Blanc
De Chenin blanc kent zijn oorsprong in Frankrijk. Al in de zestiende eeuw werd er door de Franse Schrijver Rabelais verteld hoe belangrijk de Chenin blanc is voor de Loire vallei. Een andere Fransman (Pierre Galet) heeft al een theorie dat de Chenin blanc in de negende eeuw is ontstaan in de Anjou wijnstreek. In de vijftiende eeuw werd al over de geneeskrachtige werking van de druiven geschreven. Er werd omschreven hoe de Chenin blanc druiven gebruikt werden om een been te helen.

Toen Jan van Riebeeck in 1652 de Kaap Kolonie stichtte op de plek die we nu Kaapstad noemen, kreeg hij al snel enkele Chenin Blanc druivenranken toegestuurd van het thuisfront. Ze werden geplant en kregen de naam Steen. De eerste paar honderd jaar zou de druif zo heten. Hoewel de druif over de hele wereld voorkomt, is hij nergens zo populair als in Zuid-Afrika: maar liefst 20% van alle wijn die er verbouwd wordt is Chenin Blanc! De Zuid-Afrikaanse wijnbouw wordt steeds gevarieerder, maar de Chenin Blanc blijft een belangrijke rol spelen. De opbrengsten en het oogsten van de Chenin blanc Het oogsten van de Chenin blanc gebeurt eigenlijk altijd met de hand. De druiven worden in gehele clusters geoogste en ook met individuele bessen. De kwaliteit van de Chenin blanc is nauw verboden aan de zorgvuldigheid van de wijngaard. Als de druiven te snel geoogst worden en nog niet rijp genoeg zijn dan zal de zuurtegraad de kwaliteit van de wijn beïnvloeden. Als de druiven worden geoogst op basis van een hoge opbrengst per hectare dan zal de wijn niet onderscheidend kunnen zijn. In de regel wordt er maximaal 40 tot 50 hl per hectare geoogst. Het is dan mogelijk om de kenmerken van bloemen en de honingzoete aroma’s vast te houden.


Druif Pinotage

De Pinotage druif een kruiding van Pinot Noir en de Cinsault druif, ook wel Hermitage genoemd. Hij werd in 1925 gekruist door Abraham Perold, professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. De Pinot Noir levert geweldige wijnen op, maar is lastig te verbouwen. Als een echte druif van de Nieuwe Wereld moest de Pinotage zich natuurlijk bewijzen, en dat viel niet mee. Vanuit Europa was eerst veel kritiek. Toen in 1991, vanaf het einde van de Apartheid, de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt openging, richten de Afrikaanse wijnboeren zich eerst op meer Europese druiven zoals de Shiraz of Cabernet Sauvignon. Tegen het eind van de 20e eeuw groeide de populariteit en inmiddels is de druif een onmisbaar onderdeel van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. De Pinotage is zijn roots aan het ontgroeien en je komt hem niet meer alleen in Zuid-Afrika tegen. Ook Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten verbouwen deze Afrikaan tegenwoordig. Als de druif op het juiste moment geoogst wordt, kun je een fruitige wijn met een vleugje banaan, kers en aardbei verwachten.



0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen