Proefpakket witte wijn Italiaans

Dit is een zeer gevarieerd proefpakket bestaande uit drie soorten Italiaanse wijn. Alle drie de wijnen zijn gemaakt van een andere druivensoort en afkomstig uit een ander wijngebied. De Soave Classico komt uit het wijngebied Soave in Veneto en is gem...

Lees meer...

Dit is een zeer gevarieerd proefpakket bestaande uit drie soorten Italiaanse wijn. Alle drie de wijnen zijn gemaakt van een andere druivensoort en afkomstig uit een ander wijngebied. De Soave Classico komt uit het wijngebied Soave in Veneto en is gemaakt van Garganega en Trebbiano druiven. De Icardi 'Balera' komt uit de Piemonte en gemaakt van de Cortese druif.

De laatste is misschien wel de bekendste, de Verdicchio Classico Zaccagnini komt uit het bekende wijngebied Castelli di Jesi (De Marken) en gemaakt van Vedicchio druiven. Hieronder een uitgebreide beschrijving van de wijnen. Al deze wijnen verkopen we ook los (per doos van 6 flessen) in onze wijn webwinkel.


Soave Classico Villabella Italië
Soave op zijn allerbest, wat een bijzondere wijn! Gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en volrijpe Garganega en Trebbiano druiven. Het wijnhuis Villabella plukt de druiven in 3 fases. Tijdens de eerste pluk worden druiven met wat frisheid geselecteerd, de tweede pluk bestaat uit optimaal gerijpte druiven en de derde pluk bestaat uit deels ingedroogde druiven met geconcentreerde smaken.

De wijn is kristalhelder en licht goudgeel van kleur. Intens en aantrekkelijk met geuren van peer, citrus, jasmijn en een vleugje anijs. Rijp en strakdroog van smaak met geconcentreerd fruit (appel, peer en witte perzik). Bijzonder glas  Soave met een mooie frisheid en een heerlijke ‘bite’.  



Icardi 'Balera' Cortese

Een bijzonder glas witte wijn gemaakt van de Cortese druif. De wijn is licht, droog en fruitig en geeft na het openen aroma's van bloemen, geel fruit en peer. De Cortese druif heeft voldoende zuren en is daarom ook een lekkere frisse zomerwijn. Door alleen de beste druiven te selecteren en zo het rendement te beperken is eigenaar en oenoloog Claudio in staat om elk jaar weer een van de allerbeste Cortese wijnen van de regio te produceren. De wijn is 100% biologisch gecertificeerd. 

Verdicchio Classico Zaccagnini
Een Vedicchio Castelli di Jesi van zeer hoge kwaliteit. Het wijnhuis Zaccagnini is een klein familiebedrijf waar de druiven nog handmatig worden geplukt en zeer zorgvuldig geselecteerd worden waardoor alleen de beste druiven gebruikt worden voor deze prachtige Verdicchio. Deze witte wijn is strogeel met licht groene hints en heeft een mooie rijke geur van kruiden, appel en rijp fruit. De smaak is fris, vol, fruitig en volledig in balans.

Deze Vedicchio Castelli di Jesi past perfect bij een lichte maaltijd maar is ook zeldzaam lekker als borrelwijn.

De naam ‘Verdicchio’ is afgeleid van het woord ‘verde’ wat groen betekent. Dit verwijst naar de licht groenige glans die de wijn heeft.

 




Druif Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral voorkomt in Piemonte. In totaal vinden we de Cortese terug in vijf appellaties waar deze druif is toegestaan om aan te planten. De appellaties zijn de DOCG Cortese di Gavi, DOC Colli Tortonesi, DOC Cortese dell’Alto Monferrato, DOC Monferrato en ten slotte DOC Piemonte. Cortese staat naast Piëmonte ook nog aangeplant in Lombardije en Veneto. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw op steeds grotere schaal aangeplant. 

Om de kwaliteit hoog te houden worden de opbrengsten bewust laag gehouden. De zuurgraad van de Cortese druif blijft ook tijdens hete zomers goed behouden. De wijnen van dit ras zijn licht en fruitig en hebben aroma's van amandelen, citrusvruchten, peer en gras. Dankzij het smaaktype is de Cortese druif ook erg geschikt voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico, vroeger ook methode champenoise genoemd omdat ook Champagne op deze manier wordt gemaakt. 


Druif Garganega

Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië aangeplant rond het middeleeuwse in het stadje Soave. De Garganega wordt dan ook vooral in het noordoosten van Italië verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. De eerste sporen van deze druif gaan terug naar de 14e eeuw en de Garganega heeft een reputatie als kwaliteitsdruif. Wanneer de opbrengsten laag gehouden worden kan de Garganega een volle, elegante wijn geven met een goed bewaarpotentieel. 

Qua verspreiding staat deze druif op de 6e plaats in Italie. Het vormt de basis van de witte wijn Soave. In DNA-onderzoeken van 2003 en 2008 is gebleken dat de Siciliaanse druivensoort Grecanico identiek is aan de Garganega. De wijn van deze druif geeft delicate aroma's van geel fruit, amandelen en specerijen. Deze druif rijpt laat en heeft de neiging om grote opbrengsten te genereren waardoor de wijn heel dun kan worden met weinig of geen aroma's. In de Soave regio is de Garganega de belangrijkste druivensoort en vormt meer dan 70% van de witte wijnen in een blend met twee andere druiven, de Trebbiano en de Chardonnay. De Garganega wordt verder verbouwd in de regio's Gambellara, Bianco di Custoza, Colli Berici and Colli Euganei, allemaal DOC regio's. Buiten het noordoosten komt deze druif voor in Umbrië en Friuli. 

Synoniemen voor de Garganega zijn; Garganega Comune, Garganega di Gambellara, Garganega Gentile, Garganega Grossa, Garganega Piramidale, Garganega Veronese, Garganega Vicentina, Grecanico Dorato, Grecanico, Grecanio..


Druif Verdicchio

De Verdicchio druif is een goen-witte druif die voornamelijk groeit in de Marken aan de Adriatische kust. De Verdicchiois een heel oud ras, en hoewel het al eeuwen voorkomt in de Marken, is de geboorteplaats waarschijnlijk Veneto, van waaruit het dan naar het zuiden is verspreid in de 15de eeuw.

Het mooie aan dit sublieme druivenras is de elegantie, die als een rode draad door alle wijnen loopt, zelfs wanneer het gaat om de meest volle en gestructureerde wijnen. Mineraliteit, fruit en frisse zuren, alles zit in witte wijn gemaakt van Verdicchio druiven. Binnen de Marken schittert deze druif binnen de appellaties Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica.

De Verdicchio druif wordt al sinds honderden, zo niet duizenden jaren verbouwd in de heuvels van Ancona en in de bergen aan de grens met Umbrië. Van daaruit heeft hij zich verspreid naar andere delen van Centraal Italië. In het midden van de twintigste eeuw bezweek de Verdicchio in de Marche zelfs bijna onder het grote succes van de Trebbiano druif die toen in grote mate werd aangeplant vanwege de hoge productiviteit van de druif. Veel wijnboeren en grotere producenten gaven toen de voorkeur aan de Trebbiano boven de Verdicchio.

Alhoewel bij goede wijnboeren van Trebbiano erg mooie wijnen wordt gemaakt was het meeste bedoeld om bulkwijn van te maken. Het grote kwaliteitsverschil van de witte wijnen gemaakt van Verdicchio druiven deed veel wijnboeren later tot inzicht komen en zij planten steeds meer en meer de Verdicchio aan als hoofddruif. Een eigenschap van Verdicchio, wiens naam zoals vele andere variëteiten is gebaseerd op het Italiaanse woord 'verde' (groen), is de intense groen kleur van de druiven bij oogsttijd, hoewel ze ook een lichte kopertint kunnen vertonen. Dit zou volgens enkele geschiedkundigen verklaard kunnen worden door het bestaan van twee sub-variëteiten, de één groenachtig van kleur met een vaste tros, de andere met gouden tinten en een lossere tros. Verschillende varianten van de druif lijken deze bewering te bevestigen, zoals de Verdicchio BiancoVerdicchio VerdeVerdicchio Giallo en Verdicchio Vero.

De smaak neigt meer naar appelgroen wanneer de druif vroeg geplukt wordt, terwijl die groene scherpheid bij latere oogst kan overgaan in honingachtige boterigheid, zeker wanneer de productie beperkt blijft en de druiven handmatig worden geplukt en geselecteerd.

Vandaag de dag wordt de Verdicchio druif steeds meer beschouwd als meest karaktervolle inlandse witte wijn van Italië. Onder de juiste omstandigheden is Verdicchio ook een wijn die flink wat ouderdom kan vergaren. De Verdicchioheeft bewezen dat ze veelzijdig is en goede tot uitstekende wijnen levert in allerlei stijlen.

Er bestaan slechts twee DOC's, die beide een minimum van 85% Verdicchio moeten bevatten: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Verdicchio di Matelica. De Castelli di Jesi, de grootste van de twee in volume, bevat ook een Classica-zone, die zowat drie kwart van de totale productie uitmaakt. Castelli di Jesi bezit de grootste verscheidenheid aan stijlen en op een enkele uitzondering na, ook de iets verfijndere en beter gebalanceerde wijnen.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen