Prosecco Luigino Zago Extra Dry

Prosecco Extra Dry is de meest traditionele versie van alle Prosecco's. Prosecco is begonnen met deze variant en Extra Dry is nog steeds de soort die in Italië het meest wordt gedronken. De resthoeveelheid suiker in de fles bij een Extra Dry ligt tu...

Lees meer...
€10,95
Per fles: €8,95
Totaal (6 flessen per doos) €53,70 Incl. btw

Prosecco Extra Dry is de meest traditionele versie van alle Prosecco'sProsecco is begonnen met deze variant en Extra Dry is nog steeds de soort die in Italië het meest wordt gedronken. De resthoeveelheid suiker in de fles bij een Extra Dry ligt tussen 12 en 17 gram per liter wat minder is dan in de brut of frizzante. Deze frisse en elegante wijn heeft een rijke fruitige geur vol met appel, peer en een vleugje citrus, wat wegvloeit in een bloemige ondertoon. De Extra Dry prosecco is het perfecte aperitief. Daarnaast combineert het goed met zachte kazen, kreeft, coquilles en salades.

Het wijnhuis Luigino Zago is een klein familiebedrijf dat sinds de jaren '70 gerenommeerde wijnen maakt in het noorden van Italië.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Veneto, Treviso)
Wijnhuis Luigino Zago
Jaar 2016
Geur Fruitig, appel, peer en met een vleugje citrus.
Smaakprofiel Strak droog
Druif Prosecco (Glera)
Bewaren tot  2018
Serveertip Borrel, zachte kazen, kreeft en coquilles.

 


Wijnhuis Luigino Zago

De geschiedenis van het wijnhuis is nauw verbonden met het verhaal van de boerderij. De familie heeft altijd langs de rivier Piave gewoond en ze hadden tot de jaren '70 naast de wijnmakerij een boerenbedrijf. Aan het eind van de jaren '70 maakte Luigino Zago de keuze om alleen wijn nog wijn te produceren. In de loop van de jaren heeft de wijnmakerij zijn reputatie opgebouwd en behoren hun mousserende wijnen tot de beste van noord Italië. Tegenwoordig werkt Luigino samen met zijn kinderen in het wijnbedrijf. Federico Zago is oenoloog en zijn zus Chiara Zago is verantwoordelijk voor communicatie- en marketingstrategieën.

Een oenoloog houdt zich bezig met de biochemische aspecten van wijnbereiding. Het telen van druiven en de vinificatie van wijn zijn daar een onderdeel van. Daarnaast kan hij producenten ook adviseren over bewaren, verhandelen, waarde bepalen en classificeren.
 
 

Wijngebied Veneto

Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië. Al in de Romeinse tijd werden hier volop druiven verbouwd voor het maken van vooral rode wijnen. Door de komst van veel Europeaanse vakantiegangers in de jaren zeventig werd dit gebied buiten Italië bekend om zijn witte, rode en mousserende wijnen. Prosecco, frizzante of spumante zijn zo populariteit geworden dat prosecco inmiddels al een verzamelbegrip is geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.

Het wijngebied Veneto bestaat uit 74.000 hectare wijngaard en Veneto hoort daardoor tot de wijngebieden met de hoogste productie in Italië. Gemiddeld wordt er jaarlijks ongeveer 9 miljoen hectoliter wijn in Veneto geproduceerd. Dat is ongeveer 15 % van de totale Italiaanse wijnproductie. Als het om DOC-wijnen gaat, is Veneto de grootste bron van Italië. Meer dan 20 % van alle DOC-wijn komt uit Veneto. Buiten mousserende wijnen is dit wijngebied ook beroemd om de Amarone en Valopicella wijnen.

Voor rode wijnen zijn de druivenrassen als Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero (Pinot Noir in Frankrijk) populair. Voor witte en mousserende wijnen zijn dit de Garganega, Trebbiano en Prosecco (Glera) druiven. 55% is witte wijn en mousserende wijn en 45% is rode wijn.

 


Druif Prosecco (Glera)

De Prosecco druif (van oorsprong glera druif) is een inheemse Noord-Italiaanse druivensoort. Er wordt gezegd dat deze druif waar Prosecco van wordt gemaakt een geschiedenis heeft van minstens 2.000 jaar. De Romeinen kenden Prosecco wijn al als Puccino. De eerst referentie op schrift naar de naam Prosecco stamt uit 1772, in een uitgave van Giornale d'Italia. Fransesco Maria Malvolti omschreef toen de kwaliteit van de wijnen die in de regio werden gemaakt.

De Prosecco druif is een witte druivensoort en wordt voornamelijk gebruikt voor mousserende wijn. De druif is vooral aangeplant in de provincie Veneto. Er doen twee verhalen de ronde over de oorsprong van deze druif. De eerste is dat de druif afkomstig is uit de gelijknamige gemeente Prosecco en de ander is dat de druif uit de provincie Padua komt, waar de soort serprino heet. In het begin van de 19e eeuw werd de Prosecco massaal aangeplant in de provincies Treviso en Padua.

De Prosecco druif is vanwege zijn lichte structuur, weinig suikers, hoge zuurgraad en frisse aroma's uitermate geschikt voor mousserende wijnen. De Prosecco (Glera) druif heeft grote, lange trossen en ronde kleine druiven die vrij zoet van smaak zijn. De druif is begin oktober rijp en gedijt goed op niet al te droge plaatsen. Prosecco geeft wijnen met een strogele kleur en een bescheiden alcoholpercentage. De druif wordt ook wel voor stille wijnen gebruikt met een smaak van peer en een licht bittertje.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen