Saint Chinian Syrah 2014 Frankrijk (89 Parker)

Ons proefpanel heeft deze Syrah verkozen tot beste barbecue wijn van 2017. Het een zachte maar volle rode wijn afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. De wijn is gemaakt van Syrah, Grenache en Carignan druiven en heeft aroma’s van rijpe bessen, pruim...

Lees meer...
€11,99
Per fles: €8,95
Totaal (6 flessen per doos) €53,70 Incl. btw

Ons proefpanel heeft deze Syrah verkozen tot beste barbecue wijn van 2017. Het een zachte maar volle rode wijn afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. De wijn is gemaakt van Syrah, Grenache en Carignan druiven en heeft aroma’s van rijpe bessen, pruimen en zwarte kersen.  Samen vormen ze een harmonieus geheel met de kruidige tonen van de garrigue (laag struikgewas in de Languedoc-Roussillon, begroeid met veel kruidensoorten zoals tijm en laurier).

De wijn is perfect op dronk en past in de zomer uitstekend bij een mooi stuk vlees van de barbecue.


Prijzen en scores: Robert Parker The Wine Advocate 89/100 / Top 100 French wines - Highly Recommanded by The Wine Merchant / IWC 2016 Commended / Bronze medal Decanter 2016 / Jancis Robinson 17+ / 20 "All structure and tension at the moment, underlying complexity promising much more".

Van het wijnhuis Calmel & Joseph verkopen wij nog verschillende andere wijnen. Zoals de Villa Blanche Chardonnay (huiswijn van de Librije), maar ook een Sauvignon Blanc en verschillende rode wijnen met druivensoorten als Syrah, Grenache, Carignan en Marselan.

 
 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Languedoc-Roussillon
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2014
Geur Bouquet van kruiden, kersen en bramen
Smaakprofiel Kersen, bramen en redelijk wat zuren
Druif 60% Syrah, 30% Grenache en 10% Carignan 
Bewaren tot  2020
Serveertip

Bij rood vlees, stoofpotten, wild en oude kaas.

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 van de vorige eeuw met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website.


 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werd voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.

 

Druif Syrah en Grenache

De druif Shiraz, in Europa Syrah genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De druif was afkomstig uit de Iraanse stad Shiraz. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste rode wijn geeft in een warm en droog klimaat. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat In Australië wordt de Syrah druif veel aangeplant en geeft mede door het klimaat mooie volle en kruidige wijnen. Maar net als in Frankrijk wordt Syrah vaak ook vermengd Cabernet Sauvignon of Grenache. 

De Australische Shiraz uit bijvoorbeeld Hunter Valley of Barossa is voller, rijper en meestal iets zoeter dan de Syrah uit de Rhône. Met andere aroma's, variërend van chocolade tot zwarte peper. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Shiraz. Shiraz is ongetwijfeld het belangrijkste druivenras van Australië. De meeste Shiraz die in Australië staan aangeplant zijn afkomstig van zes stekken die James Busby in de I 9e eeuw had meegenomen van de Hermitage heuvel. De belangrijkste kenmerken van Syrah zijn: Een krachtige, volle en vaak kruidige smaak en een peperig karakter. In de fruitige variant zijn nuances aanwezig van bramen, aardbeien, frambozen. In de peperige vooral zwarte peper, al dan niet met wat kruidnagel en andere specerijen. Soms donkere aroma’s waarbij je moet denken aan drop, truffel, chocolade.


Grenache
Sinds de 14e eeuw wordt in Frankrijk de van oorsprong Spaanse Grenache druif verbouwd. Pas driehonderd jaar later werd de druif ook ontdekt werd in de Rhône-vallei, in Châteauneuf-du-Pape om precies te zijn, het gebied dat nu bekend staat om het gebruik van de Grenache druif (in combinatie met Syrah). De Grenache is dus afkomstig uit Spanje waar hij Garnacha wordt genoemd. In Frankrijk wordt hij op redelijk grote schaal aangeplant, met name in de Rhône en het wijngebied Lanquedoc. Hij gedijt vooral goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor hij een hoog alcoholpercentage kan meegeven aan de wijn. 

De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Hij wordt vaak gebruikt in een blend met druivendoorten als Syrah en Mourvèdre. In het Spaanse Riojagebied wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif. In Zuid-Amerika en Californië wordt hij ook verbouwd. 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen