Soave Classico Italië (incl. wijnkist)

Soave op zijn allerbest, wat een bijzondere wijn! Gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en volrijpe Garganega en Trebbiano druiven. Het wijnhuis Villabella plukt de druiven in 3 fases. Tijdens de eerste pluk worden druiven met wat frisheid geselecteer...

Lees meer...

Soave op zijn allerbest, wat een bijzondere wijn! Gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en volrijpe Garganega en Trebbiano druiven. Het wijnhuis Villabella plukt de druiven in 3 fases. Tijdens de eerste pluk worden druiven met wat frisheid geselecteerd, de tweede pluk bestaat uit optimaal gerijpte druiven en de derde pluk bestaat uit deels ingedroogde druiven met geconcentreerde smaken.

De wijn is kristalhelder en licht goudgeel van kleur. Intens en aantrekkelijk met geuren van peer, citrus, jasmijn en een vleugje anijs. Rijp en strakdroog van smaak met geconcentreerd fruit (appel, peer en witte perzik). Bijzonder glas Soave met een mooie frisheid en een heerlijke ‘bite’. De wijn wordt geleverd inclusief wijnkist.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Veneto
Wijnhuis Villabella
Jaar 2016
Geur Peer, citrus, jasmijn en een vleugje anijs. 
Smaakprofiel Mooi in balans, fruitig en lekker fris van smaak.
Druif Garganega 70% en Trebbiano 30% 
Bewaren tot  2019
Serveertip Begeleider van salades, hors d'oeuvres en lichte (vis)gerechten. 

 
 

Wijngebied Veneto

Veneto is een welvarend gebied met veel industrie. Venetië is de toeristische trekpleister. De belangrijke andere stad van dit gebied is Verona, waar ieder voorjaar de wijnbeurs Vinitaly gehouden wordt. Veneto is een heuvelachtige streek met veel wijngaarden. De belangrijkste wijnbouwcentra liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvel­gebied rond Breganze zijn veel wijngaarden. Het klimaat is zacht en plezierig. Dat komt mede door de invloed van de zee en de naburige bergketens, die koude lucht tegenhouden.

Het gebied produceert ongeveer evenveel witte als rode wijn. Garganega en Trebbiano zijn belangrijke witte druivenrassen. Er worden over het algemeen vrij lichte droge witte wijnen van gemaakt. Zoete recioto en bruisende spumante komen ook voor. Voor de rode wijnen zijn de Corvina Veronese, Rondinella en Molinara belangrijk. De wijnen van deze druiven zijn over het algemeen sappig en fruitig. Een uitzondering is de zware Amarone, die gemaakt wordt van ingedroogde druiven.



Druivensoort Garganega

Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië aangeplant rond het middeleeuwse in het stadje Soave. De Garganega wordt dan ook vooral in het noordoosten van Italië verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. De eerste sporen van deze druif gaan terug naar de 14e eeuw en de Garganega heeft een reputatie als kwaliteitsdruif. Wanneer de opbrengsten laag gehouden worden kan de Garganega een volle, elegante wijn geven met een goed bewaarpotentieel.

Qua verspreiding staat deze druif op de 6e plaats in Italie. Het vormt de basis van de witte wijn Soave. In DNA-onderzoeken van 2003 en 2008 is gebleken dat de Siciliaanse druivensoort Grecanico identiek is aan de Garganega. De wijn van deze druif geeft delicate aroma's van geel fruit, amandelen en specerijen. Deze druif rijpt laat en heeft de neiging om grote opbrengsten te genereren waardoor de wijn heel dun kan worden met weinig of geen aroma's. In de Soave regio is de Garganega de belangrijkste druivensoort en vormt meer dan 70% van de witte wijnen in een blend met twee andere druiven, de Trebbiano en de Chardonnay. De Garganega wordt verder verbouwd in de regio's Gambellara, Bianco di Custoza, Colli Berici and Colli Euganei, allemaal DOC regio's. Buiten het noordoosten komt deze druif voor in Umbrië en Friuli.

Synoniemen voor de Garganega zijn; Garganega Comune, Garganega di Gambellara, Garganega Gentile, Garganega Grossa, Garganega Piramidale, Garganega Veronese, Garganega Vicentina, Grecanico Dorato, Grecanico, Grecanio..


Het karakter van Soave Classico 
Het wonder van goede Soave Classico ontstaat, net als in alle andere bijzondere wijngebieden, vanuit het ultieme samenspel tussen druivenras en terroir, met een bescheiden maar intelligente rol voor de mens. En dat samenspel luistert hier zeer nauw, want het is verre van vanzelfsprekend dat een warm gebied als westelijk Veneto frisse, aromatisch rijke en mineralige witte wijn voort brengt. 

De donkere, poreuze vulkanische bodems van Soave Classico warmen snel op, ook doordat water er diep in wegzakt. De wortels van de wijnplanten moeten en kunnen zeer diep wortelen op zoek naar water, waarbij ze veel mineralen opnemen. Garganega rijpt laat, zoals gezegd. Dat heeft als voordeel dat de druiven aromatisch mooi rijp kunnen worden, maar het nadeel is dat de zuurgraad wat laag kan liggen. Maar de frisheid van Soave Classico komt niet zozeer van de zuren, maar van de mineraliteit, die een subtiel zoutige afdronk kan geven. Het aroma is ook uniek: het is bovenal een complexe mix van allerlei florale tonen, zoals die van acacia-, vlierbes- en amandelbloesem, en van wilde witte veldbloemen als kamille. 

De smaak kan, afhankelijk van de rijpheid en de opvoeding fruitig, geconfijt of wat weeïg zoet zijn, met naast de zoutige mineraliteit ook vaak wat amandelbitter in de afdronk. Als alles perfect samen komt, is Soave Classico een wijn die zich niet alleen qua authenciteit, maar ook qua smaakbalans kan meten met de grootste witte wijnen ter wereld. 

 

Druivensoort Trebbiano

De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uni blanc). Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong. Eigelijk is de Trebbiano een druivenfamilie. Er zijn verschillende variëteiten, van Trebbiano Toscanotot Trebbiano di Lugana. Je vindt de Trebbiano vooral de noordelijke wijnregio's van Italië. Drink je wel eens een glas Saove, dan drink je hoogstwaarschijnlijk een blend van Garganega en Trebbiano. Tot voor enkele jaren geleden was het verplicht een beetje Trebbiano in de Chianti te gieten, die verder van Sangiovese wordt gemaakt. Een heel slecht idee want daar wordt deze rode wijn niet beter van. Gelukkig zijn er steeds minder wijnmakers die het doen.

Witte wijn van de Trebbiano druif wordt ook veel geproduceerd in de d’abruzzo regio en heeft het laatste decennium kwalitatieve reuzensprongen voorwaarts gemaakt. Het levert knisperende, frisfruitige en zelfs minerale wijnen op die internationaal gelauwerd worden. Houtlagering is eerder ongewenst, om voldoende frisheid en energie in de wijn te bewaren Helemaal Italiaans is de Trebbiano niet. Het is namelijk exact dezelfde druif als de Ugni Blanc uit Frankrijk (Ugni blanc is het meest aangeplante witte ras van Frankrijk, nog voor Chardonnay). Het Vaticaan heeft hem daar in de 14de eeuw al naartoe gebracht. Daarnaast wordt de Trebbiano ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van armagnac en cognac. Andere landen waar de Trebbiano verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen